Långläsning: Sola säkert! Del två.

Långläsning: Sola säkert! Del två.


EU-certifierad solbränna
Under förra året kom nya riktlinjer om solskydd från EU. Förutom att zinkoxid förbjöds som ingrediens bestämdes också att UVA-skyddet skulle utgöra minst en tredjedel av UVB-skyddet. Detta eftersom ett solskydd med högt UVB-skydd, men utan UVA-skydd, gör att man inte bränner sig. Då kanske man stannar i solen längre än man skulle gjort annars och huden utsätts därmed för stora doser UVA utan att det syns direkt.

Så ett krav på UVA-skydd är på sin plats. Men detta medförde att de fysikaliska skydden inte kan uppfylla de nya kraven, eftersom zinkoxid är förbjudet. De flesta fysikaliska krämer försvann i samband med detta från marknaden, eller ändrades till kombinationspreparat med både fysikaliskt och kemiskt skydd för att uppfylla de nya kraven.

Är du längre än din egen skugga?
Första långpassen på cykeln i kortärmat och kortbent brukar vara ganska svala och solskydd är väl inte det första man tänker på. Men det är just när huden är ovan vid solen som risken att bränna sig är som störst. Huden har inte byggt upp något pigment och har inte heller hunnit förtjocka sig i försvar mot solstrålningen. Så på med solskydd från början alltså, så huden får en chans att vänja sig.

Var extra försiktig mitt på dagen när solen är som starkast. Tumregeln är att då din skugga är kortare än vad du själv är så är solstrålningen extra intensiv. Speciellt armar och händer – men även nacken för alla som inte har ett skyddande hårsvall under hjälmen – blir exponerade för mycket strålning. Det är extra viktigt att skydda huden här så att man inte bränner sig.

När du svettas försvinner en del av skyddet, välj därför gärna en vattenresistent typ av solskydd. Det gäller också att lägga på rejält med kräm. Det bästa alternativet är att köra runt med flaskan i bakfickan och fylla på regelbundet under passet. Eller ta på överdragströjan efter halva passet, kläder ger bra skydd mot solen och är det klart enklaste solskyddet.

Hör du till de lyckliga som brukar förlägga en del av vårträningen till varmare ställen som Mallis eller Italien är det förstås särskilt viktigt att skydda huden, eftersom strålningen där är starkare än hemma i Sverige.

Se bra ut
Snygga solglasögon har blivit något av en statussymbol, men är inte bara en modedetalj. Ögonen är känsliga för solljus och behöver skyddas mot strålning. Exponerar man sina ögon för en stor dos solstrålning kan man drabbas av grå starr på äldre dagar, och det är inget skoj. Så på med brickorna.

Du som inte vill spendera tusenlappar på de hetaste brillorna i klungan kan lugnt köpa ett par på närmsta bensinmack. Priset har inget med skyddsförmågan att göra, billiga glasögon skyddar lika bra som dyra. Däremot är det ju vettigt att välja ett par som sitter bra och helst skyddar mot solljus även från sidan.

Och även om en knivskarp gräns på överarm och lår signalerar ambitiös cyklist med många mil i sadeln gäller det att ha tålamod. Det räcker inte att hålla koll på skinnet. Ett par kräftfärgade armar kan visa sig först vid middagen eller dagen efter eftersom det kan ta åtta till tolv timmar innan det syns att du bränt dig. Så skynda långsamt, låt huden vänja sig successivt vid solen och var generös med solskydd speciellt i början av säsongen.

Ett tips är att köpa solskydd med hög faktor och späda med vanlig kräm allteftersom solbrännan börjar visa sig och huden vant sig vid solstrålningen. Glöm inte heller att skydda dig mot UVA-strålarna, de är också farliga på lång sikt även om man inte bränner sig av dem.

Det är därför inte någon bra idé att grunda i solariet. Dels ger solbrännan i sig inte så bra skydd som man trott tidigare, dels så utsätter du dig för höga doser UVA-strålning även där. Och så blir det ju väldigt varmt med cykelbyxor och cykeltröja på solariebädden. För en riktig cykelbränna slutar tvärt mitt på låret och överarmen.

Har du någonsin sett en Tour de France-cyklist med brun mage?

Strålsäkerhetsmyndigheten har på sin hemsida många goda råd för den som tänker vistas ute i solen. De har också en app tillgänglig som utefter fakta såsom tid på dagen ger en fingervisning om hur länge du säkert kan sola. Då de allra flesta enbart använder sig av solkräm som skydd är det viktigt att vara informerad kring soltider och utsatthet för strålning. 

Besök Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida för att läsa mer om sol och strålning och för att ladda ned appen. 

Missade du första delen av Bicyclings solskola? 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Michel Tagliati

Riemann P20. Alkoholbaserad. Skydd hela dagen, även om man svettas litervis i Alperna.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vill du bli snabbare? - Cykla långsammare!

Högintensiv träning är tidseffektivt och bygger en stark motor, vilket flera studier har bevisat. Men...

Läs mer

Ny forskning: Överträning orsakar störning i mitokondrierna

En ny, svensk studie visar att alltför hård träning stör cellens kraftverk, mitokondrierna. Det försämrar...

Läs mer

Skruva upp värmen och sikta på en värmevecka

Att träna inne i värmen och bli ordentligt varm och svettig är något vi oftast...

Läs mer

5 nycklar till mer balans i din träning

Glöm det där med att ständigt försöka träna så hårt som möjligt. Sträva istället efter...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

10 den magiska siffran

Vill du fördubbla dina chanser att bli äldre utan att bli sjuk? Då ska du...

Läs mer
4 coreövningar som gör dig uthålligare i sadeln

Träna och aktivera de viktigaste musklerna på bara 10 minuter – vi visar hur!

Läs mer
Nycklarna till en bättre vinter på cykeln

Ena dagen yr snön, nästa dag faller regnet, däremellan åker termometern upp och ner som en jojo. Det kan vara...

Läs mer