Kulhavy spurtslog Schurter i världscup-avslutningen


På lördagen var det en annan Jaroslav Kulhavy. Han tryckte inte gasen i botten från start. Istället valde han att lägga sig bakom Scott Swisspowers två starka åkare, Nino Schurter och Florian Vogel. Tillsammans bildade dem tättrion i loppet. Vogel och Schurter turades om med farthållningen men när det drog ihop sig för finalen hade Vogel fått vika ner sig och det blev en duell mellan säsongens etta och tvåa i den totala världscupen.

Kulhavy och Schurter trissade upp farten ordentligt när avgörandet närmade sig, Kulhavy var först in på det långa upploppet. Publiken som tagit sig till Val di Sole fick se en spännande avslutning där Jaroslav Kulhavy på sin heldämpade 29r spurtslog Nino Schurter.

– Jag kände att jag skulle ha fördel av min 29r i spurten och förlitade mig på det, säger Jaroslav Kulhavy efter målgången. Jag använde mig om en annan taktik i dag för att spara på krafterna till VM i Champery om två veckor, berättar han vidare.

Emil Lindgren (Rabobank-Giant Team) kom ut från startloopen på en 32:a plats men föll sedan tillbaka i fältet och slutade 42:a.

– Att Emil gör ett så pass bra lopp i denna hetta är ett väldigt glädjande besked eftersom han under lång tid haft stora problem med just värme, säger förbundskaptenen Fredrik Ericsson. Emil har jobbat hårt på att hitta bra förberedelser för att minska sina värmeproblem och verkar nu vara en lösning på spåren. Efter sin momentana hybris vid världscupen i Tjeckien förra veckan där han var uppe på runt 15:e plats under första varvet och sen tappade farten fullständigt så har han i dag legat runt 30-40:e plats hela loppet och kört med kontroll.

Pendrel vann damloppet
Damtävlingen med 70 startande blev en mycket spännande tillställning. Skulle den unga fransyskan Julie Bresset lyckas hålla undan och som första U23-dam någonsin ta hem totalcupen? 

Hon utmanades direkt av cuptvåan Catharine Pendrel och Julie Bresset försökte gå med. Men hon fick ge sig. Nästa cyklist som utmanade fransyskan var den nytända norskan Gunn-Rita Dahle Flesjå. Även den duellen förlorade Bresset. Därefter attackerade regerande världsmästarinnan Maja Wloszczowska cupledarinnan. Maja som vann här i Italien förra året var också för stark för Julie Bresset och hon fick släppa. Bakifrån kom en grupp på fyra cyklister anförda av italienskan Eva Lechner.

För Julie Bressets del gällde sämst en sjundeplats i mål om Pendrel skulle vinna, för att hon skulle ta hem världscupen. Julie Bresset knöt ihop det hela. Fick nya krafter och behöll sin fjärdeplats och vann världscupen totalt. 

Alexandra Engen, som inte var säker på sin form innan tävlingen, gjorde ett starkt lopp. Sin vana trogen när det är varmt, öppnade hon försiktigt, bara för att maxa i andra halvan av loppet. På det tredje och fjärde varvet körde hon riktigt fort i den stigande värmen och plockade placeringar. Det avslutande femte varvet blev riktigt tufft. Hon tog framförvarande fransyskan Sabrina Enaux, men tappade henne igen när växlarna strulande. 

– Det här var en härlig revansch, utropar Alexandra Engen efter att ha kommit i mål på en 23:e plats. Jag är nöjd med min insats i dag. Att jag kunde samla ihop mig och ta ut maximalt ur kroppen på en bana som på pappret inte passar mig, förklarar Alexandra.

– Mitt upplägg i dag var min ”varmt-väder-plan” men jag orkade inte fullt ut på sista varvet, tappade å andra sidan ingen placering. Det här var ett skönt besked för mig, avslutar Alexandra Engen.

– Alexandra ser ut att ha gjort ännu ett stabilt och kontrollerat världscuplopp med ett klart godkänt resultat. Räknar man bort de åtta icke-européer hon nu hade framför sig så är det alltså i paritet med hennes 14:e plats på EM för två veckor sen, säger Fredrik Ericsson. 

– Eftersom Alexandra är en mästare på att ”tagga till” på mästerskap och ofta har en liten svacka precis före och efter dessa för att spara mental energi så känns det lovande inför VM, som dessutom passar henne ypperligt, sammanfattar Fredrik Ericsson.

Ann Berglund (IKHP) var dagens andra svenska i damloppet. Efter ett välplanerat lopp kom Ann Berglund på en 42:a plats och noterade sitt hittills bästa resultat i världscupen. De två svenskorna plockade ihop 86 värdefulla UCI-poäng i jakten på en svensk OS-kvalificering.

– Med tanke på att Ann startat från 66:e plats, har kört om 24 åkare och bara har en annan i samma startled framför sig, så tycker jag att det är en väl godkänd insats, konstaterar Fredrik Ericsson. Eftersom hon är relativt ny inom cykelsporten och denna säsong gör sina första världscuplopp så är det kul att se att hon har en positiv trend i sina resultat. Jag är övertygad om att hennes utveckling kommer att gå fort framåt och att hon redan till VM, där banan passar henne perfekt, har goda möjligheter att förbättra sig ännu mer, summerar Fredrik Ericsson. 

Världscupen XCO #7 – Herrar Elit
1 Jaroslav Kulhavy (Tje) Specialized Racing 1:25:08
2 Nino Schurter (Sch) Scott Swisspower
3 Florian Vogel (Sch) Scott Swisspower +1:21
4 Julien Absalon (Fra) Orbea +2:05
5 Lukas Flückiger (Sch) Trek World Racing +2:37
6 Stéphane Tempier (Fra) TX Active Bianchi +2:45
7 Mathias Flückiger (Sch) Trek World Racing +2:49
8 Christoph Sauser (Sch) Specialized Racing +2:51
9 Thomas Litscher (Sch) Felt Oetztal X-Bionic Team +3:00
10 Fabian Giger (Sch) Rabobank-Giant Team +3:04

42 Emil Lindgren (Sve) Rabobank-Giant Team +8:02

Världscupen XCO #7 – Damer Elit
1 Catharine Pendrel (Kan) Luna Pro Team 1:25:07
2 Maja Wloszczowska (Pol) CCC Polkowice +0:29
3 Gunn-Rita Dahle Flesjå (Nor) Multivan Merida Team +0:42
4 Julie Bresset (Fra) BH-Suntour +1:15
5 Eva Lechner (Ita) Colnago Farbe Sudtirol +1:51
6 Lea Davison (USA) Specialized Racing +2:14
7 Katerina Nash (Tje) Luna Pro Team +2:29
8 Heather Irmiger (USA) Subaru-Trek 2:37
9 Irina Kalentieva (Rys) Topeak Ergon Racing Team +2:59
10 Annie Last (Stbr) +3:13

23 Alexandra Engen (Sve) Team Rothaus-Poison Bikes +7:29
40 Annika Langvad (Dan) +12:41
42 Ann Berglund (Sve) +13:32

Världscupen XCO #7 – Herrar U23
1 Gerhard Kerschbaumer (Ita) TX Active Bianchi 1:14:41
2 Marek Konwa (Pol) Milka Trek MTB Racing Team +0:09
3 Markus Schulte-Luenzum (Tys) Focus MIG Team +0:19

18 Olof Jonsson (Sve) Rocky Roads-Orbea +2:54

Foto: Armin Küstenbrück 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer