Krönika: Magin sker mittemellan laget och jaget

Krönika: Magin sker mittemellan laget och jaget


Däribland minnen från det första milloppet, mitt avbrutna Vasalopp, en skidalpin historia, ett par fjällmaror i Jämtland, ett drunkningsförsök till triathlon, multisport i lag och solo, flerdygnstävlingar i Adventure Racing (i dessa fall en väst i tyg, som trots maskintvätt luktar dödens död), och en hög cykellopp från 2017. Samtliga nummerlappar har prydliga noteringar på baksidan. Datum, placering och tid. Så att en ska minnas. För visst kommer den som hittar lådan om 100 år att bry sig om mitt pers på Premiärmilen 2011.

Möjligen att jag slängt ett öga vid en flytt, men i övrigt brukar jag bara lyfta på locket så att jag precis kan skjuta in den rykande färska papperslappen. Beviset på att jag återigen betalat för att likt ett skrämt rådjur härja runt längs en snitslad bana, kippandes efter luft. Jag rannsakar min självbild när jag nu ser tävlingshistoriken ligga utspridd på golvet likt en brottsutredning. Trots att jag aldrig sett mig själv som en utpräglad tävlingsmänniska, utan ”bara” en person som gillar att utmana mig själv, har jag haft en uppenbar dragning till nummerlappsevent. Ingenting konstigt egentligen. Vi människor gillar bekräftelse, och att tävla ger oss en direkt belöning. Medalj och träningsvärk.

Vissa av lapparna ger mig rysningar av välbehag, medan andra skickar ångestladdade direktmeddelanden till hjärnbarken. Några lämnar mig helt oberörd. Märkligt. Men jag ser ett tydligt mönster i att de tävlingar jag genomfört i lagform ofta lämnat starkare avtryck än solo-race. Och visst, det är inte konstigt att flera dygn långa multisporttävlingar i fyramannalag lämnar djupare minnen än 45 minuter långa Midnattsloppet. Men även direkt jämförbara tävlingar, som Åre Extreme Challenge i solo- och lagform, har för mig varit en mäktigare upplevelse när jag fått pressa pannbenet sida vid sida med en lagkompis. Och hur mycket jag än gillar att utmana mig själv kanske detta var det lilla tomrummet som skavde när jag i fjol gav mig in i cyklismens underbara värld.

Tack vare Bicyclings projekt ”Så bakas en cyklist” körde jag merparten av Långloppscupens deltävlingar 2017. Inte en enda gång kan jag minnas att jag såg två tjejer på startlinjen med likadana tröjor. Mountainbike ÄR en individuell sport, med undantag för herrlaget Team Serneke Allebike, som på kort tid vänt upp och ned på ordningen. Visat att det rent prestationsmässigt går att vinna fördelar som lag, främst i långlopp. Det finns några ytterligare initiativ på herrsidan, men ingenting på damsidan. Kanske är det fåtal kvinnliga cyklister som lockas till tävling i dag, och jag tänker nu särskilt på tävlingsklass, personer med stark tro på sin egen förmåga? Vana att behöva köra sitt eget race. Men visst vore det idé att bredda och öppna upp tävlingsarenan, och göra den mer välkomnande för de som inte redan byggt ett pannben av stål? De som med ett lag eller en klubb i ryggen skulle våga testa, för att se om de klarar mer än de själva tror.

I år är jag en av fem kvinnliga cykelprofiler i mtb-laget Team She Rides. I allting vi hittills tagit oss an, från dialoger med potentiella sponsorer till vårt första träningsläger ihop, blir det tydligt vilken kraft som kommer ur en enad front. Att vid varje träningspass påminna sig om att benen behöver vara starka för mer än bara sin egen skull är ett effektivt sätt att lura hjärnan att ta i lite till. Och när vi framåt våren står på startlinjen i enade färger, och vet att det kan bli en bra dag för laget oavsett den egna formen just den dagen, kan vi tillåta oss att slappna av och ha lite roligare på vägen. Så fungerar i alla fall jag. Och alla vet ju att fem svettiga nummerlappar luktar bättre än en. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer

Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple...

Läs mer

I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara...

Läs mer

Vintercykla med hela världen!

12 februari är det dags igen för Vintercyklingens dag. Nu kanske du redan cyklar året...

Läs mer
Trafikverket kastar in handduken och struntar i cykling

Svenska Cykelstäder, Svensk Cykling och Cykelfrämjandet sparar inte på krutet när de nu gemensamt yttrar sig om Trafikverkets förslag. De...

Läs mer
Det ser mörkt ut för cyklar på SJs tåg

EUs nya och så gott som klara resenärsdirektiv kommer innebära ökade möjligheter till att ta med cykeln på tåg i...

Läs mer