Krönika: It`s a manlig world

Krönika: It`s a manlig world


Samhällets bild av cykelsporten är mycket maskulin. Oändligt många gånger har jag fått bemöta antagandet om att det skulle vara någon manlig bekant som liksom lurat in lilla oskyldiga mig i denna värld. Att jag skulle ha kommit på tanken att börja cykla alldeles själv är för de flesta nästan otänkbart. Tanken på att en man slentrianmässigt skulle få frågan om det är flickvännen som fått honom att börja cykla, blir nästan helt absurd.

Men hur ser könsfördelningen egentligen ut inom cyklingen? Nio procent av alla som svarade på vår senaste läsarundersökning är kvinnor, men gissningsvis är andelen kvinnliga cyklister betydligt större än så. Av mer än 100 000 starter i svenska motionslopp tillhör ungefär 6000 Tjejvättern. Det är ett massivt antal, men säger heller ingenting om totalsumman kvinnliga cyklister som tävlar, hobbycyklar eller ser cykel som en smart lösning för vardagsmotion och transport.

Kan det finnas något som skiljer tjej- och killcyklister åt? Kanske. Men jag är rätt säker på att de största skillnaderna ändå är individuella. Utmaningarna, känslan och verktygen är desamma och det går att identifiera sig med alla som har en cykelberättelse att dela med sig av. De flesta av oss har varit med om att få både tjej- och killstryk. Och det enda vi egentligen vet är att de kvinnliga cyklisterna är något färre, att killar har en annan anatomi samt att tjejer generellt genererar färre watt per kilo kroppsvikt. Det sistnämnda betyder att ribban för en stark damcyklist ligger på ett annat ställe än motsvarande på herrsidan. Man är helt enkelt ruggigt snabb utan att det går lika fort.

När jag funderar över tjejcykling som ett eget begrepp så handlar det om vänskap, hjälpsamhet och en känsla av samhörighet. Det kan vara en solidarisk triumfkänsla när en tjejkamrat lyckas köra om en manlig cyklist på väg uppför berget eller en euforisk lycka när man hittar en cykeltröja som sitter riktigt bra. Tjejcykling handlar också om stoltheten över våra svenska stjärnor. Emma, Alexandra, Jenny och Lisa inspirerar alla oss som hänfört följer deras karriärer.

Men tjejcykling handlar förstås också om en del problem. Jag tänker till exempel på en obehaglig känsla av att man på ett subtilt sätt blivit dumförklarad i en cykelbutik. Jag tänker också på en upplevelse av att inte bli tagen på allvar för att ens hastighet är lägre, trots att man kanske är den som kör allra hårdast. Tjejcykling kan även handla om en ständig brottningsmatch med självförtroendet och en överhängande rädsla för att bli sist. Kanske också en frustration över svårigheterna att hitta jämnstarka cykelkompisar med samma mål och förutsättningar, eller att uppnå en bra balans mellan vila, träning och matintag.

Och vilken tjej har inte blivit fly förbannad över att komponenter på cykeln sitter så hårt åtdragna att man måste gå och knacka på hos en granne för att få hjälp att skruva loss dem? Eller att det ska vara så förtvivlat svårt att hitta kläder och prylar som passar den egna kroppen i stort som smått.

Men hur tjejspecifika är dessa funderingar egentligen? Den kille som aldrig har drabbats av något av ovanstående problem under sin tid som cyklist kan ta ett kliv framåt…


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 3

Jens

Åsa ”Åke” Eriksson strikes again!


Mackan

Bra artikel.
Generellt brukar det väl för det mesta stå en kille bakom disken och tjejer vill väl inte fråga alldagliga simpla frågor osv..??
Kanske dags för en cykel store bara för tjejer..??


Hammer

”komponenter på cykeln sitter så hårt åtdragna att man måste gå och knacka på hos en granne för att få hjälp att skruva loss dem”
WTF?
Blonde eller?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer