Lär dig klungans teckenspråk

Lär dig klungans teckenspråk


Klungans teckenspråk

Inför den analkande Vätternrundan kan det vara en god idè att fräscha upp sina kunskaper kring att cykla i en klunga. Att fokuserat ligga tätt inpå sina medcyklister och från vinden besegra kilometer efter kilometer.

Att du kommer hamna i en klunga under loppet är ofrånkomligt. Att cykla tätt och nära inpå varandra i hög fart kan verka en smula farligt, men följ dessa råd så kommer du att färdas både smidigt och snabbt. Och framför allt säkert. 

Man kan inte lära sig klungkörning i teorin bara, så vårat viktigaste tips är att träna i grupp. För att cykla snabbt i grupp är härligt, men har också sina risker. Yviga rörelser eller hastiga förflyttningar i sidled kan få ödesdigra konsekvenser när det bara skiljer centimetrar mellan ditt bakhjul och kompisens framhjul och man ligger axel mot axel.

Försök därför vara lugn och förutsägbar i dina rörelser. När du ligger bakom en annan cyklist ser du inte längre än till dennes bakhjul. Det betyder att hål i vägen, parkerade bilar eller vilsna hundar blir livsfarliga hinder. Förste man måste därför agera hela gruppens ögon och så fort ett hinder upptäcks signalera med hjälp av teckenspråk faran till bakomliggande cyklister.

Denna signal vidarebefordras sedan nedåt i gruppen hela vägen till siste man. Utan undantag! Lyckligtvis är tecknen varken speciellt många eller svåra att lära sig. Du ser dem här bredvid.

Vett och etikett

Säkerheten är som sagt viktig, men den hjälper dig inte riktigt hela vägen. Det finns några etikettsregler som är bra att ha koll på innan man ger sig ut runt sjön i jakt på grupper att följa. 

Var till exempel lyhörd och känn efter hur gruppen fungerar. Går man på ett eller två led? När man varit uppe och dragit, slår man åt höger eller vänster? Hjälper alla till och drar eller är det okej att bara ligga på rulle? 

Råkar du vara bland de starkare i gruppen så dra inte hårdare än alla andra bara för det. Det ställer till det för de andra och skapar oreda i gruppen. Men dra gärna längre perioder. Är du bland de svagare i en grupp dra inte långsammare utan istället i kortare perioder.

Eller inte alls. Om du blir ikappåkt av en snabbare grupp fråga gärna någon om det är okej om du går in i gruppen innan du gör det. Och om du inte vill vara med och dra, lägg dig då längre bak i gruppen så du inte stör rytmen för dem som hjälper till med farthållningen.

1. Stanna – en uppåtsträckt hand eller en bakåtsträckt hand med handflatan bakåt mot   nästa cyklist.

2. Sakta ner – pumprörelse med ena handen, handflatan nedåt vägbanan.

3. Hinder vänster sida – vinka med vänster hand bakom ryggen ”åt höger”.
    Hinder höger sida – vinka med höger hand bakom ryggen ”åt vänster”.

4. Hinder på vägbanan – typ hål, vägbrunn, glas, grus – peka ner mot vägbanan med den  hand som befinner sig på samma sida som hindret.

5. Svänga vänster eller höger – klassiska svängtecknet, ut med armen åt det håll du ska svänga. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer