Kineticore från Lazer– världens första helintegrerade rotationsskydd

Kineticore från Lazer– världens första helintegrerade rotationsskydd


Lazer släpper nu världens första* helintegrerade rotationsskydd för cykelhjälmar. Den nya teknologin KinetiCore baseras på unika deformationszoner – Controlled Crumple Zones – inuti hjälmen.

Även om hjälmar rent principiellt sett mer eller mindre likadana ut i drygt 40 år skedde en stor förändring för cirka 10 år sedan då flera företag började addera ett skydd som även skulle minimera de hjärnskador som kan uppstå av rotationsvåld mot hjärnan. Sen dess har Lazer jobbat med att utveckla en egen lösning för ett rotationsskydd som ska vara inbyggt i hjälmen, inte tillagt som ett extra tillbehör eller som ett extra lager.

Som vanligt började allt i ett labb och med avancerade simuleringar av vad som händer med cyklistens skalle och hjärna i händelse av både raka och sneda islag. Genombrottet kom intressant nog när teamet undersökte hur bilindustrin arbetar med deformationszoner.  Detta inspirerade dem att bygga konformade zoner som kan pressas ihop inuti hjälmen – designade för att gå sönder vid en kollision och avleda energin bort från cyklistens huvud.

Resultatet är KinetiCores Controlled Crumple Zones – en unik uppsättning block av EPS-skum, som är inbyggda i hjälmen och utvecklade för att uppfylla just denna viktiga funktion.

Avancerat skydd och lägre vikt
Eftersom KinetiCore är integrerat i hjälmen reduceras också hjälmens vikt, vilket kan ge cyklisten en boost i både snabbhet och komfort. Det betyder också att Lazer kan designa varje hjälm helt enligt varumärkets egen specifikation, istället för att behöva addera något extra efteråt. Ytterligare en fördel är att Lazer säger sig kunna förbättra ventilationen och öka luftflödet i varje design, och vem säger nej till det. Designen gör även att mindre plast används i tillverkningen, jämfört med tidigare liknande modeller.

Lazer Vento – en av de nya hjälmarna som fått Kineticore
Kineticore finns även i Barnhjälmen Nutz
Även nya CityZen får Kineticore

Kineticore kommer finnas i de nya landsvägshjälmarna Vento och Strada, i trailhjälmen Jackal, i den mer urbana hjälmen CityZen och i barnhjälmarna Nutz och Pnut.

Se mer information om individuella hjälmar, vikt och pris på lazersport.com/kineticore

*med världens första menar Lazer att Kineticore är en del av hjälmens EPS och inte något extra som lagts till i hjälmen.

Om företaget
Lazer har designat skyddsutrustning sedan 1919. Företaget har också en inflytelserik historia med proffscyklister – faktiskt så inflytelserik, att Lazer aktivt pushade cyklisterna i proffsklungan att bära ordentliga huvudskydd redan innan hjälmkravet fanns.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nya Garmin Edge 1040 Solar- cykeldatorn som laddar i solen

Garmin senaste versionen av flaggskeppsdatorn Edge 1040 Solar blir bestyckad med solceller och laddar via...

Läs mer

Jon Lindgren - Sveriges argaste mekaniker ryter ifrån

Vissa kan massor, andra för lite. Vissa är rena magiker medan andra verkar ha tummen...

Läs mer

En radar med kamera - nya Varia från Garmin

Garmin släpper nu en nya Varia™ RCT716, en bakåtseende radar som har både kamera och...

Läs mer

Nya Otocon från POC - välventilerad fullface

När POC skulle designa denna helt nya hjälm hade man med sig några ledord som...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Canyon släpper nya instegsversioner av Endurace

Canyons fortsätter utveckla sin bästsäljande komfortracer Endurace och både alu- och kolfiberversionerna kommer nu i...

Läs mer
Nya Cannondale Synapse - världens smartaste cykel

Smarta telefoner, smarta kylskåp och nu äntligen, smarta cyklar! För nya Synapse kommer med integrerad radar och lampor. Synapse har...

Läs mer