Kajsa Snihs precis utanför topp-10 på VM

Kajsa Snihs precis utanför topp-10 på VM


När hon tog VM-brons i Canberra för två år sedan förklarade hon att hon inte var nöjd med att bli trea. För hennes del var det seger som gällde. Den inställningen har i år gett henne, som första U23:a någonsin, segern i den totala världscupen för damseniorer.

Sin vana trogen öppnade Julie Bresset hårt och tog hand om ledningen direkt. Den enda som kunde följa något så där var förra årets VM-tvåa, engelskan Annie Last. Efter ett varv ledde Bresset med halvminuten före Last, som i sin tur hade mer än en minut ner till trean, fransyskan Pauline Ferrand Prevot. 

Kajsa Snihs från Rättvik kom ut från startloopen som nummer 22. Vid första varvningen hade hon kört upp sig till en 19:e plats och var nästan fem minuter efter Bresset.

Efter andra varvningen hade Bresset och Last ryckt ifrån med ytterligare en minut. Fransyskan på tredjeplatsen hade ett avstånd på minuten ner till en klunga på fyra åkare. Kajs Snihs fortsatte sin frammarsch och varvade på en sjuttonde plats. 

De två i täten matade på och ökade avståndet bakom med ytterligare en minut vid tredje varvningen och Kajsa fortsatte sin färd upp genom fältet och rundade som 14:e cyklist.  

Kvartetten som körde om fjärdeplatsen reducerades under det tredje varvet till en duo, Helen Grobert och Anne Terpstra. 

Ut på avslutningsvarvet gick suveränen Bresset med över en minuts ledning före Annie Last. Hennes lucka ner till trean Ferrand var fyra minuter. Och Kajsas trend höll i sig. Hon gick ut på sista varvet som elva och låg knappa tolv minuter bakom Bresset. 

Med den fart som Bresset höll i täten reducerades fältet starkt då den ena efter den andra cyklisten varvades. Från att ha varit 46 startande gick endast femton cyklister ut på sista varvet. 

Julie Bresset motsvarade alla förväntningar och körde i mål som U23-världsmästarinna en och en halv minut före Annie Last. Kajsa Snihs, som svarat för ett starkt lopp igen, kom i mål som nummer elva efter den starka upphämtningen. 

– Jag är verkligen helt slut nu, utropar Kajsa Snihs. Det var väldigt trångt och jobbigt i början av loppet, de första två varven, men sen fick jag igång benen och tog in varv på varv. Känns helt otroligt att det räckte till en elfteplats. Nu är jag helt slut, tom och nöjd, avslutar Kajsa Snihs 

– Kajsa gjorde helt enkelt ett bra lopp, framförallt tekniskt, förklarar förbundskapten Fredrik Ericsson. Enligt planen skulle hon köra aggressivt på startloopen och sen backa tillbak i cirka två varv innan hon gasade på de sista tre varven. Utifrån såg det ut som hon gjorde exakt så, men hennes blygsamma placering i början var tydligen en produkt av sega ben och då tycker jag det verkligen är starkt att göra en sådan uppkörning som hon gjorde, konstaterar Fredrik Ericsson.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer