Johansson och Wetterhall svenska tempomästare

Johansson och Wetterhall svenska tempomästare


Det blev Alexander Wetterhall, Team Tre Berg-Bianchi som tog hem SM-guldet i herrarnas tempo i Västerås idag. Wetterhall körde fantastiskt bra genom hela loppet, och även om Tobias Ludvigsson, Team Giant Alpecin var den som öppnade starkast lyckades Wetterhall öka tempot längs vägen och vinna loppet. Gustav Larsson slutade som trea och den bästa U23:an blev Pontus Kastemyr, Falu CK, som lyckades ta sig till en femteplats.

Alexander Wetterhall har stått på pallen flera gånger sedan 2009, då han senast blev svensk tempomästare. 

– Just nu känns det väldigt bra, men under loppet gjorde det ont hela vägen, men det var kontrollerat ändå. Jag hade stora förhoppningar men ändå vet man ju aldrig förrän man har korsat mållinjen, säger Alexander Wetterhall.

Damer elit
I damernas tempo under onsdagen blev det en sekundstrid mellan Emma Johansson, Härnösands CK och Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna, som missade guldet med fyra sekunder. På tredje plats kom triathleten Åsa Lundström, Sportson CK, som körde sitt allra första SM i landsvägscykel och tog sig hela vägen till bronsmedalj.

Juniorer
Som svensk damjuniormästare korades Clara Lundmark från Norbergs cykelklubb. Silvermedaljen gick till Matilda Luukkonen, Kinds Go Green cykelklubb och bronset till Johanna Sömskar, också hon från Norbergs CK.

På juniorsidan herr blev det dubbla pallplatser till Motala AIF CK. Linus Kvist blev svensk herrjuniormästare och klubbkamraten Felix Nisell tog silver. Trea kom Christoffer Wall, Halmstads CK.

Paracykel
Para-SM avgjordes på samma bana och tre svenska mästare i tre klasser kunde koras. Henrik Marvig, Jönköpings CK svensk mästare för andra året i rad i Para racer. Silvermedaljen gick till Anna Beck från Skoghalls CK-Hammarö, som körde sitt första SM någonsin. Daniel Strandberg, Värnamo Cykelklubb kom trea.

I klassen Handcykel fick vi se tre paralympier på prispallen. Peter Malmberg, Mölndals CK (guld), Jessica Enfot, SMACK (Silver) och Anders Bäckman, SMACK (brons). Den fjärde i truppen som ska till RIo i höst, Trikecyklisten, Richard Nilsson, SMACK vann i sin klass, men med få startande fick trikeklassen ingen SM-status. SM-medaljer delades däremto ut till vinnarna i Tandem, där guldet gick till Joakim Nömell, SMACK med piloten Marcus Juneholt.

Tack vare ett nytt tävlingsupplägg kunde för första gången kvinnliga medaljörer kliva upp på prispallen i paracykel.

Upplägget innebär att alla cyklister som kör samma klass tävlar mot varandra. Män och kvinnor som har olika typer av skador kör i samma startfält, vilket gör att det blir en större tävling med fler deltagare. Internationellt kör man redan med faktor, och i Sverige har vi använt det systemet vid cuptävlingar, men detta var första gången på ett svenskt mästerskap.

Spännande linjelopp i helgen

Cykel-SM fortsätter till helgen med linjelopp lördag och söndag, där flera av Sveriges utlandsproffs står på startlinjen. Jonas Ahlstrand kommer från Ramnäs och kan räkna Västerås som hemmaplan. Tobias Ludvigsson är på jakt efter den prestigefyllda svenska mästartröjan. Emma Johansson, Sara Mustonen och Emilia Fahlin, som i OS i Rio kommer att köra som lag, kör i helgen var och en för att ta SM-medalj.

En av landets äldsta cykelföreningar, Västerås CK, står som arrangör av SM-tävlingarna.

Starttider för SM i landsväg linjelopp lördag och söndag

Lördag 25 juni (midsommardagen) – linjelopp (HJ och DE)

Kl. 10.00 Start Herr junior, 120 km
Kl. 14.00 Start Dam senior, 120 km

Söndag 26 juni – linjelopp (DJ och HE)

Kl. 09.00 Start Dam junior, 60 km
Kl. 12.00 Start Herr senior, 180 km

Mer information på cykelsm2016.se.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer