Inne att vara ute

Inne att vara ute


Förståsigpåarna förutspådde Armageddon, Ragnarrök och guds vrede om denna dekadens tilläts härja fritt. Den fysiska aktiviteten var inte nödvändigtvis huvudfokus. Men ut skulle man. 30 år tidigare hade min far blivit utschasad ur stugvärmen, eftersom det inte ansågs nyttigt att sitta inne med näsan i en massa böcker. Dels var det livsfarligt för ögonen, dels var det ännu farligare för fantasin som lätt kunde bli alltför stark om man ideligen stimulerade den genom att läsa exempelvis romaner.

Det var alltså inte direkt för att träna kroppen man blev utkörd. Det var på grund av en mer eller mindre diffus uppfattning om att det var bra att vara ute i friska luften. En, helst sträng, fysisk upplevelse av karg natur skulle på något nästan magiskt vis stärka moralen och skänka en sund själ i en sund kropp. Det fanns ett lite unket nationalromantiskt drag över det idealet. Jag, med många fler innesittare var skeptiska.

Idag är föräldrar, och samhället i stort, knappast mindre oroade över sina barns och sina medborgares förslappning och besatthet över att tillbringa tid inomhus vid skärm, istället för att ge sig ut i vår syrerika atmosfär. Fortfarande vilar en diffus folklig uppfattning över att det är bra att trotsa väder och vind. Det lustigaste med detta är att vetenskapen äntligen kunnat leda i bevis att det där du gör utomhus har en enormt positiv inverkan på välbefinnandet. Och detta utöver själva den fysiska aktiviteten som även den bevisats ha god påverkan på både fysisk och mental hälsa. Skillnaden idag, jämfört med när jag eller min salige far var unga, är att vetenskapen de facto ger oss en drös vettiga argument att det är hälsosamt och stärkande utomhus. Utrymmet i denna kolumn begränsar mig till att exemplifiera med tre lösryckta argument för uteaktivitet.

1. Bättre immunförsvar. En japansk undersökning visar att kvinnor som vistades sex timmar i skogen under två dagar fick bättre motståndskraft mot både virusinfektioner och tumörer. Detta tack vare ökade nivåer av vita blodkroppar som ju bekämpar ondskan i kroppen. De högre nivåerna höll i sig i sju dagar. Alltså: stick till skogs.

2. Bättre sömn. Om du vistas inomhus i konstgjort ljus dagarna i ända kan din naturliga sömncykel, som påverkas av solljus, störas. Alltså: ut och njut av ljus.

3. Bättre mental hälsa. Genom att vistas ute höjer du serotoninhalterna (lyckopiller, hejdå) samtidigt som du klarar längre perioder där du är ultrasuperextra uppmärksam (läs mer på sidan 58). Dessutom stimuleras de delar i hjärnan som ansvarar för empati, känslomässig stabilitet och… *trumvirvel*… kärlek. Sitter du inne stimuleras istället centrum för rädsla och oro. Alltså: sitt inte inne och sura ihop.

När jag skriver detta fullkomligt skallrar fönsterrutorna av locktoner för att dra ut mig i vinterfräschören. Snökristallerna på marken skriker ”D-vitamin”.

Det är alltså inte av lathet jag avslutar denna krönika nu. Det är alltså inte brist på inspiration eller konstnärlig ambition som gör att den här krönikan är ungefär 300 tecken kortare än vad mina krönikor brukar vara. Det är på grund av ren och pur självbevarelsedrift.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer