Hjälten vi alla behöver

Hjälten vi alla behöver


Det här är inte sant, ändå har det hänt. Jag minns den som gul. Jag var tre och vi bodde i Boulder, Colorado. Vem som lärde mig är lite oklart, men det måste varit min far. Jag har inget minne av stödhjul, men kanske är det önsketänkande. Samtidigt borde det rimma med det tidiga 80-talets tidsanda och min fars riskbenägna livsåskådning. Där och då tog jag vad som skulle bli mina livs första tramptag, sida vid sida med min ett år yngre bror. Min pappa, som hade bidragit till mina första steg på vad som skulle bli en livslång resa, var min hjälte. Resten är, för att uttrycka det milt, historia.

Efter att Jenny Rissveds vann sitt OS-guld i Rio 2016 pratade man ganska snart om en ”Jennyeffekt”. Barn och ungdomar (och en hel del vuxna) runt om i Sverige hade nu en ny stjärna och förebild att se upp till. Mountainbike tog ett steg mot att bli nästa stora folksport. Jenny var vår nya hjälte.

Men att svenska cykelstjärnor annars får på tok för lite uppmärksamhet kan vi nog vara överens om. Få utanför cykelsfären vet nog knappt vem Emil Lindgren, Emma Johansson, Tobias Ludvigsson och Emil Johansson (för att nämna några) är – trots enorma idrottsliga bedrifter. Med lite mer stjärnglans hade nog svensk cykling kunnat ta rejäla kliv ut ur skuggorna och in i finrummen. Som på ett bananskal följer resten med av allt det som krävs för en sund cykelkultur: en ännu bredare ungdomsverksamhet, respekten på vägarna och i skogen, vettigare lagstiftning och så vidare. Det är inte för inte som världens bästa cykelländer, som Holland och Danmark, prenumererar på pallplatser i så gott som alla cyklingens discipliner.

För vi behöver alla någon som inspirerar oss, visar vad som är möjligt och guidar oss på vägen mot nya mål och upplevelser. Vems hjälte är du?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Att överleva Vätternrundan

Ledarkrönika: Det slår nästan aldrig fel, varenda gång man berättar för en främling eller nyfunnen...

Läs mer

Av detta knark blir man stark

Ledare: Det har gått några veckor och jag får skylla på allmän tidsbrist, men cykeln...

Läs mer

Ett blygsamt förslag, del 57: Vägrenen

Bilarna är gigantiska, en normalstor svensk SUV framstår närmast som en leksaksbil i sammanhanget, dessutom...

Läs mer

På spaning efter den tid som flytt

Ledare: På Värmdöleden, Gullbergsmotet och för att inte tala om Essingeleden. I tusental står de...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Din inre van der Poel

Ledare: Två hjul, en ram, ett styre, pedaler och något vettigt att sitta på. Alla...

Läs mer
Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor har man i dag fri...

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer