Hjälmrevolution från Trek

Hjälmrevolution från Trek


Vi har tyvärr inte själva fått se hjälmen på riktigt än men materialet WaveCel ska vara ett komprimerbart cellmaterial man nu hittar på insidan av Bontragers WaveCel-hjälmar. Det har utvecklats av ortopedkirurgen dr Steve Madey och biomekanikingenjören dr Michael Bottlang, som har samarbetat under de senaste 25 åren och gjort betydande framsteg inom behandlingen av frakturer och skador på bröstkorg och höft samt utvecklat metoder för att förhindra hjärnskador.

Just WaveCel-hjälmarna är resultatet av ett fyraårigt projekt mellan doktorerna Madey och Bottlang samt Treks och Bontragers forsknings- och utvecklingsteam.

En vanlig frigolithjälm skyddar främst vid linjära påkänningar. WaveCel har en ytterligare skyddseffekt genom att konstruktionen tar hänsyn till hur de flesta cykelolyckor händer. Det handlar ofta om vridning, rotation och vinklade slag.

WaveCel absorberar energi på flera sätt. Vid ett slag rör sig WaveCel-lagren oberoende av varandra. De flexar tills cellväggarna deformeras för att därefter glida. Linjära energier och rotationsenergier absorberas och avleds på så vis bort från huvudet.

Denna trestegsförändring av materialstrukturen – flex, deformation, glidning – ska vara anmärkningsvärt effektiv för att absorbera energin från ett slag. Enligt Trek själva kan WaveCel i nästan 99 gånger av 100 förhindra hjärnskakning som uppkommer i vanliga cykelolyckor.

Vilka säkerhetstester har gjorts?
Först och främst uppfyller den här hjälmen alla gällande säkerhetsstandarder. Du hittar mer information i faktagranskade vetenskapliga tidningsartiklar om WaveCel på trekbikes.com/wavecel. Om du vill se mer objektiva fakta kan du läsa om hur Virginia Tech, ett oberoende testinstitut, har utvärderat hjälmen efter sina egna testkriterier. Alla WaveCel-hjälmar har fått toppbetyg i deras tester. Du kan se resultaten på https://www.helmet.beam.vt.edu/bicycle-helmet-ratings.html

Hur är en hjälm med WaveCel i jämförelse med en hjälm utan WaveCel?
Det förekommer knappast två slag mot en hjälm som är exakt lika, varför det är omöjligt att förutse om en skada kommer att uppstå eller inte när du bär hjälm. Utifrån denna förutsättning har det gjorts omfattande forskning för att förstå de mest sannolika orsakerna till hjärnskada. I en vetenskapligt granskad artikel rapporteras att en hjälm med WaveCel är upp till 48 gånger effektivare på att förhindra hjärnskakning som uppstår i vanliga cykelolyckor.* Läs hela studien på trekbikes.com/wavecel. Du kommer aldrig att använda någon annan hjälm.

Hur skiljer sig WaveCel från andra system med vaxkakestrukturer?
Vissa cykelhjälmar är tillverkade i material med vaxkakestruktur, men är fortfarande inriktade på att förhindra skallfrakturer från linjära påkänningar. Dessa system innehåller ofta ett glidlager för att hjälmen ska kunna kompensera för rotationskrafter. WaveCel tar hänsyn till både linjära och vinklade påkänningar, men fjädrar, flexar, också för att åstadkomma en skålform över större delen av hjälmens insida.

Håller den för flera påkänningar?
Nej. WaveCel är utformat för att absorbera krockenergi genom att krossas och skjuvas. Om en WaveCel-hjälm blir utsatt för påkänning måste den bytas ut.

Materialet kommer finnas i flera hjälmkollektioner, för landsväg, pendling och MTB. 


Nummer 6 ute nu!

I detta nummer har vi:

  • Hyllat nya Dura-Ace
  • Hängt nere på Tour de France
  • Grävt ner oss i kolfiber
  • Testat massa grushojar

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Stefan Holm

Hej,
När kommer er egen artikel om denna hjälm? Denna pressrelease från Trek har redan publicerats många gånger.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Test: Thule RoundTrip Bike Duffel - Organisatörens dröm

Idén är lika enkel som genialisk: en lagom stor väska med massa separata fack där...

Läs mer

10 saker du behöver veta om nya 12-delade Dura-Ace från Shimano!

Det är fem år sedan Shimano uppgraderade sin supergrupp Dura-Ace, men nu är det äntligen...

Läs mer

PRO Stealth - nu för ännu fler rumpor!

Smaken må vara som baken, men sadeln Stealth från Shimanos tillbehörsfalang PRO är en som...

Läs mer

Nya Scott Spark är här!

Integrerad bakdämpare, längre slaglängd, annan geometri och massa annat fint! Säg hej till helt nya...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Test: Bluegrass Rouge Core Mips

Prisvärd funktion från Bluegrass Skillnaden mellan billigare och dyrare hjälmar brukar både märkas och synas....

Läs mer
Garmin lanserar Rally - nya pedaler med kraftmätning för både lvg och XC

Rally är en serie nya pedaler för både XC och landsväg som mäter total kraft, kadens och avancerad cyklingsdynamik, inklusive...

Läs mer