Hjälmchock av Sverige

Hjälmchock av Sverige


Vid den första officiella träningen på OS-banan i Hampton Court Place, söder om London, visade de tre svenska deltagarna upp ett ”hemligt” vapen i form av helt nyutvecklad aerodynamisk hjälm. En av de som jobbat med hjälmen är en Kadens-medarbetare.

Till det yttre är det en ”Darth Vader”-variant i lysande varselfärg. Hjälmen är resultatet av svensk produktutveckling på högsta nivå. Enligt uppgift så ger nykonstruktionen betydligt lägre luftmotstånd, vilket betyder tidsvinst för cyklisten. Det talas om upp till en minut per körd timma vid 50 km/h. Damerna kommer att köra 29 kilometer och herrarnas bana är 44 km. Det skriver Svenska Cykelförbundet i en pressrelease.

”Det har varit många nyfikna och undrande blickar” förklarade Gustav Larsson på väg ut till banan. Även Emma Johansson och Emilia Fahlin tycktes njuta av uppmärksamheten.

Bakom hjälmprojektet står SOK och tidigare förbundskaptenen Andreas Danielsson som projektlett arbetet. Inriktningen har varit att ge svenska cyklister en materiell fördel inför OS därför har utvecklingen enbart genomförts med svenska ingenjörer och tillverkare.

– Att förbättra aerodynamiken för cyklister är svårt då man hela tiden måste parera för och samtidigt utmana Internationella Cykelförbundets regler, säger Andreas Danielsson och fortsätter: Det har vi gjort och tillsammans med några svenska företag har vi uppnått målet med projektet – och mer därtill. Den nya hjälmen är kanske det mest utmärkande i arbetet där vi gjort mycket noggranna beräkningar och tester för att säkra upp en optimal form. Hjälmen är inte snabbast om man exkluderar cyklisten men när den placeras på en cyklist som sitter i exakt rätt position är skillnaden stor mot konkurrenternas. Jag vågar påstå att vi tänkt nytt och tänkt mer rätt. Och det är inte bara aerodynamiken som förbättrats, även säkerheten är bättre.

Arbetet med den nya hjälmen påbörjades i samband med Peking OS där Gustav Larsson och Andreas Danielsson gjorde de första skisserna på det som just nu är de svenska tempocyklisternas vapen i London. Projektet har även gett SOK mersmak och nu kommer man sannolikt att satsa betydligt hårdare på material- och teknikoptimering inför framtida OS.

Premiär för den nya hjälmen i tävlingssammanhang blir det vid morgondagens tempolopp, som inleds med damernas lopp klockan 12:30. Därefter kör herrarna. Prisutdelningen är planerad till klockan 16:25.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Magnus P

Det är också den fulaste hjälmen människan känner till.


Magnus P

…och det känns inte som att hjälmen hjälpt tjejerna sådär jättemycket.Måste vara ett gammalt SAAB-experimentbygge som inspirerat formen. Huvva.
Bra kämpat av tjejerna mot dessa odds!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nytt försök på timrekordet

Bridie O'Donnell är nästa cyklist att ta sig an timrekordet på bana. Damernas gällande rekord...

Läs mer

Svenskt timrekord för Gustav Larsson

Det blev inget nytt världsrekord från Gustav Larsson på velodromen i Manchester idag. Men 50,016...

Läs mer

Ny attack på herrarnas timrekord

Österrikaren Matthias Brändle, IAM Cycling, kommer att göra ett försök att slå Jens Voigts timrekord...

Läs mer

Svenska tempomästare: Johansson och Gingsjö

Alexander Gingsjö blev ny svensk tempomästare i Götene idag. Storfavoriten Gustav Larsson råkade ut för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Johansson – svensk mästare i tempo igen

SM i Åstorp: Emma Johansson försvarade sin svenska mästartitel i tempo på den 27,9 kilometer...

Läs mer
Kessiakoff tempo-femma i världen

Fredrik Kessiakoff imponerade återigen stort när han blev femma på VM-tempot i Holland i dag, bara 5,5 sekunder från en...

Läs mer
"Det är klart vi är besvikna"

Det blev ingen topp-tio-placering för varken Emma Johansson, Emilia Fahlin eller Gustav Larsson. Storfavoriterna Kristin Armstrong, USA ,och Bradley Wiggins,...

Läs mer