Hjälmchock av Sverige

Hjälmchock av Sverige


Vid den första officiella träningen på OS-banan i Hampton Court Place, söder om London, visade de tre svenska deltagarna upp ett ”hemligt” vapen i form av helt nyutvecklad aerodynamisk hjälm. En av de som jobbat med hjälmen är en Kadens-medarbetare.

Till det yttre är det en ”Darth Vader”-variant i lysande varselfärg. Hjälmen är resultatet av svensk produktutveckling på högsta nivå. Enligt uppgift så ger nykonstruktionen betydligt lägre luftmotstånd, vilket betyder tidsvinst för cyklisten. Det talas om upp till en minut per körd timma vid 50 km/h. Damerna kommer att köra 29 kilometer och herrarnas bana är 44 km. Det skriver Svenska Cykelförbundet i en pressrelease.

”Det har varit många nyfikna och undrande blickar” förklarade Gustav Larsson på väg ut till banan. Även Emma Johansson och Emilia Fahlin tycktes njuta av uppmärksamheten.

Bakom hjälmprojektet står SOK och tidigare förbundskaptenen Andreas Danielsson som projektlett arbetet. Inriktningen har varit att ge svenska cyklister en materiell fördel inför OS därför har utvecklingen enbart genomförts med svenska ingenjörer och tillverkare.

– Att förbättra aerodynamiken för cyklister är svårt då man hela tiden måste parera för och samtidigt utmana Internationella Cykelförbundets regler, säger Andreas Danielsson och fortsätter: Det har vi gjort och tillsammans med några svenska företag har vi uppnått målet med projektet – och mer därtill. Den nya hjälmen är kanske det mest utmärkande i arbetet där vi gjort mycket noggranna beräkningar och tester för att säkra upp en optimal form. Hjälmen är inte snabbast om man exkluderar cyklisten men när den placeras på en cyklist som sitter i exakt rätt position är skillnaden stor mot konkurrenternas. Jag vågar påstå att vi tänkt nytt och tänkt mer rätt. Och det är inte bara aerodynamiken som förbättrats, även säkerheten är bättre.

Arbetet med den nya hjälmen påbörjades i samband med Peking OS där Gustav Larsson och Andreas Danielsson gjorde de första skisserna på det som just nu är de svenska tempocyklisternas vapen i London. Projektet har även gett SOK mersmak och nu kommer man sannolikt att satsa betydligt hårdare på material- och teknikoptimering inför framtida OS.

Premiär för den nya hjälmen i tävlingssammanhang blir det vid morgondagens tempolopp, som inleds med damernas lopp klockan 12:30. Därefter kör herrarna. Prisutdelningen är planerad till klockan 16:25.

Antal kommentarer: 2

Magnus P

Det är också den fulaste hjälmen människan känner till.


Magnus P

…och det känns inte som att hjälmen hjälpt tjejerna sådär jättemycket.Måste vara ett gammalt SAAB-experimentbygge som inspirerat formen. Huvva.
Bra kämpat av tjejerna mot dessa odds!Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Nytt försök på timrekordet

Nytt försök på timrekordet


Gällande distans på 46.273 kilometer noterades av amerikanskan Molly Shaffer van Houweling i september förra året, då hon slog Leontien Zijlaard van Moorsels tolv år gamla rekord med 209 meter.

41-åriga Bridie O’Donnell har varit nationell mästare i tempo och när hon inte tävlar för fullt arbetar hon som kirurg i ortopedi.

Försöket sammanfaller med Santos Tour Down Under och öppnandet av damerans nya World Tour i just Adelaide – något som väntas sätta extra krydda på försöket och bättra på publiksiffrorna.

Mer om rekordförsöket och länk till sändningen.

Om timrekordet
Timrekordet är en av cykelsportens äldsta tävlingsformer med anor från 1876 då det första rekordet registrerades av engelsmannen Frank Dodds. Upplägget är enkelt: under en timme ska en ensam cyklist tillryggalägga en så lång distans som möjligt på en velodrombana.

Genom tiderna har rekordet hållits av legendariska cyklister som Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Francesco Moser och Miguel Indurain. Bland damerna står rekordet sedan 2015 genom Molly Shaffer van Houweling med distansen 4.6273 kilometer. Herrarnas rekordinnehavare heter sedan juni 2015 sir Bradley Wiggins, med distansen 54.526 kilometer.

Timrekordet har körts snabbare av bland annat britten Chris Boardman (56.375 kilometer) på en specialbyggd cykel. År 2000 ändrade Internationella cykelförbundet UCI reglerna vilket gjorde att endast traditionell landsvägscykel och sittställning tilläts.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Svenskt timrekord för Gustav Larsson

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ny attack på herrarnas timrekord

Ny attack på herrarnas timrekord


Det stående rekordet för herrar på 51.115 kilometer sattes av Jens Voigt den 18 september i år, och är därmed bara en dryg månad gammalt.

– Jag är 100 procent fokuserad på det här projektet, som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Brändle inför försöket.
Han berättar också att Voigt är en av hans största förebilder vilket också gör det så lockande att mäta sig mot honom.

Matthias Brändle är regerande österrikisk mästare i tempo, och cykeln han kommer att använda är en Scott Plasma 5 som anpassats till att fungera som bäst på en 200 meter lång bana.

Försöket kan du följa på Eurosport med start klockan 18.45.

Om timrekordet
Timrekordet är en av cykelsportens äldsta tävlingsformer med anor från 1876 då det första rekordet registrerades av engelsmannen Frank Dodds. Upplägget är enkelt: under en timme ska en ensam cyklist tillryggalägga en så lång distans som möjligt på en velodrombana.

Genom tiderna har rekordet hållits av legendariska cyklister som Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Francesco Moser och Miguel Indurain. Bland damerna står rekordet sedan 2003 genom holländskan Leontien Zijlaard-Van Moorsel med distansen 46,065 kilometer.

Timrekordet har körts snabbare av bland annat britten Chris Boardman (56,375 kilometer) på en specialbyggd cykel. 2000 ändrade Internationella cykelförbundet UCI reglerna vilket gjorde att endast traditionell landsvägscykel och sittställning tilläts.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Svenska tempomästare: Johansson och Gingsjö

Svenska tempomästare: Johansson och Gingsjö


Första varvet stod mellan Alexander Gingsjö, Alexendar Wetterhall, Joakim Åleheim och Tobias Ludvigsson som i stort sett hade samma tid. Strax bakom kvartetten fanns Marcus Fåglum Karlsson.

In på andra varvet tog Gingsjö ledningen och fortsatte att utöka den. Alexander Wetterhall höll sin andra placering, men tappade något i tid på Gingsjö. Marcus Fåglum Karlsson gjorde ett starkt lopp och lyckades avancera till bronsplatsen.  Joakim Åleheim förlorade bronset med knapp marginal, och favoriten Tobias Ludvigsson slutade på en sjunde plats.


I damernas 28 kilometer långa tempolopp vann Emma Johansson med drygt 46 sekunders marginal till tvåan Eva Nyström. Malin Rydlund kom trea. Det blev ett lopp med mycket varierande omständigheter – sol, hagel, regn och blåst.

Pallplatser i alla klasser:

Damjunior
1. Linda Halleröd
2. Julia Karlsson
3. Frida Knutsson 

Herrjunior
1. Hampus Anderberg
2. Lucas Eriksson
3. Gustaf Andersson

Damsenior
1. Emma Johansson
2. Eva Nyström
3. Malin Rydlund

Herrsenior 
1. Alexander Gingsjö
2. Alexander Wetterhall
3. Marcus Fåglum-Karlsson  

Till resultatlistorna 
Till resultatlisterna för SM-tempo paracykel 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Johansson – svensk mästare i tempo igen

Johansson – svensk mästare i tempo igen


Emma tog direkt kontroll över loppet och markerade att hon har formen på plats.

– Emma visar att hon utvecklat sin tempokörning genom att ta en klar seger. Det var även imponerande att se världsmästarinnan i triathlon, Lisa Nordén, mäta sina krafter med svensk cykelelit genom att ta andraplatsen, säger Jonas Ljungblad, sportchef och damernas förbundskapten.

Dagen började med ett juniorlopp där Pontus Kastemyr var först ut. Pontus var också först i mål och ingen annan av de tävlande lyckades matcha hans tid. Tvåa blev Alexander Fåglum Karlsson, och tredje platsen gick till Hampus Anderberg.

– Juniorklassen är normalt mycket jämn men idag var Pontus Kastemyr helt överlägsen, säger Mattias Reck som är förbundskapten för herrar.

Resultat tempo:

1. Emma Johansson Härnösands CK/Orica AIS

2. Lisa Nordén CK Valhall

3. Malin Rydlund Åhus CK

4. Eva Nyström Herkules

5. Emilia Fahlin Örebrocyklisterna/Hitec Products-UCK

6. Sara Mustonen Crescent D.A.R.E-Staffanstorp/Lets GO Finland

Lagtävling:

1. Åhus CK, Rydlund/Karlsson/Klarén

2. Alriksson GO:Green, Ehrin/Helamb/Westman

3. Crescent D.A.R.E-Staffanstorp, Mustonen/Wilson/Ahlstrand


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in