Henrik Orre: Kock i världseliten

Henrik Orre: Kock i världseliten


Han är ”Chris” med den som vi på redaktionen vördnadsfullt nämner vid efternamn. Han har varit med och skapat en av världens bästa krogar. Han har gett ut en revolutionerande bok i ämnet mat kopplad till idrott. Och han filar för närvarande på att utveckla matkonceptet för några av världens hårdast arbetande atleter.

Henrik Orre har jobbat passionerat med mat sedan tidigt 2000-tal, både som kökschef på
krog med två Michelin-stjärnor och som kock åt hungrande cyklister i absoluta världseliten.

Nu senast med Team Sky och den Chris Froome som var så gott som oslagbar i den senaste upplagan av Tour de France. Att satsningen bakom två Michelin-stjärnor och kampen om den gula ledartröjan innebär tydligt fokus och en dedikerad inställning råder det inga tvivel kring. Vare sig du bär vatten eller skalar potatis.

– Det finns väldigt många likheter i hur Team Sky bedriver sin verksamhet och hur
Mathias Dahlgren, stjärnkrögaren, bedriver sin verksamhet. Båda ser hela tiden framåt och är inte intresserade av hur det var igår. Hur kan vi utveckla krogen? Hur kan vi utveckla cyklisterna och hela grejen. Framåt, framåt, framåt.

Krogen mäts i stjärnor, ett cykellag mäts i segrar. Det är en tävlingsmiljö, vilket gör det
ganska enkelt på ett sätt.

– Kocklandslaget funkar på det sättet också. Jag tror man kan ta med sig stjärnkrogens driv, hur man hela tiden vill vidare, till cyklingen. Hur man organiserar en grupp till exempel. Jag gillar den här extrema professionella miljön. I köket kan det vara allt från hur man står och går och hur man ställer ner en tallrik till hur detaljerat det är när man kommer till en viss nivå.

Det är samma sak med Team Sky. Här är det millimeterprecision för inställningarna på cyklarna. Allting måste finjusteras till en perfekt fungerande maskin. Likadant med laget. Utrustning. Kläder. Och maten inte minst.

Det är en j-vligt hög nivå på båda sätten att jobba. Det är en nivå som är stimulerande och som jag gillar att jobba så. Det här att man hela tiden vill vidare. Både Team Sky och Mathias Dahlgren är ju i absoluta världseliten. Inom cyklingen finns det 18 UCI World Tour-team. Inom restaurangvärlden finns det tusentals restauranger. Så konkurrensen skiljer sig åt på det sättet, säger Orre.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Bicycling nummer 4 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer