Helgens världscupmästare Jenny Rissveds om sin årliga oro

Helgens världscupmästare Jenny Rissveds om sin årliga oro


Krönika publicerad i Bicycling nummer 5 2015

Säsongen är över och jag vill göra allt annat än att träna. Eller träning i allmänhet går bra, i form av joggingturer i skogen eller bara en rask promenad lite då och då. Simningen har jag inte heller något emot, inte gymmet heller för den delen. Om jag omformulerar mig och säger: säsongen är över och jag vill göra allt annat än att cykelträna.

Efter-säsongen-vilan är viktig. Dels för att få återhämta kroppen fysiskt men även mentalt. Det tar ungefär en vecka av lugna aktiviteter och fika innan jag börjar längta efter de hårda intensiva träningspassen, långpassen och de tuffa träningslägren. Om jag bara skulle gått på känsla skulle jag kunna dra igång den stenhårda uppbyggnadsträningen redan första veckan i oktober – då är mitt träningssug som starkast. Tävlandet däremot, det är jag mätt på ett bra tag efter säsongens sista tävling.

Det är något speciellt med vinterträningen och förberedelserna inför kommande säsong. Målet är så tydligt genom hela uppbyggnadsperioden. Under varje träningspass har jag siktet inställt på mitt mål, tävlingssäsongen som kommer. Det är målmedvetenheten och viljan att bli bättre som får mig att gå upp varje morgon och motiveras till att träna flera gånger om dagen under den långa, mörka hösten och vintern. Målet är så tydligt, men trots det känner jag inte en enda gång för att faktiskt sätta målet i praktiken och börja tävla. Suget efter att utmanas, mäta mig mot mig själv och andra, suget efter att prestera så bra jag bara kan på tävling kom i år – precis som alla andra år – inte förrän i början av mars. Knappa tre veckor innan säsongspremiären.

För mig är känslan bekant och återkommande, år efter år. Jag kommer kanske växa ifrån det, och kanske har det med erfarenhet att göra? Känslan av oro. Oron över hur jag kommer att prestera under säsongen. Hur står jag mig resultatmässigt i år? Har jag blivit starkare fysiskt? Har konkurrenterna blivit bättre? Har jag utvecklats mentalt? Känslan av ovisshet. En bekant känsla som återkommer år efter år. Jag har inget svar på någon av frågorna förrän jag har startat första tävlingen, kastat mig in i tävlingssäsongen och tagit reda på svaren. Det enda jag vet är att jag måste lita på mig själv. Lita på allt arbete jag har lagt ned under vintern. Lita på att alla hårda intensiva pass, alla långpass och alla tuffa träningslägren har gjort sitt. Alla pusselbitar måste falla på plats och jag måste även lita på att mina mentala förberedelser följer med mig när startskottet går.

En ny säsong har nu dragit igång. Jag har fått svar på många av frågorna, och oron och ovissheten känns helt plötsligt så långt borta. Och jag har blivit glatt överraskad över vad jag hittills har presterat. Nu gäller det bara att bibehålla den goda känslan hela vägen tills jag korsar mållinjen på säsongens sista tävling, innan jag återigen får tillåta mig själv att bli cykelträningstrött och mätt på tävlandet.

Jenny Rissveds är svensk mästare i crosscountry och sprint, och proffs schweiziska laget Scott-Odlo. Under 2015 skriver Jenny krönikor i Bicycling om sin vardag. 

LÄS MER: Världscupsseger till Jenny Rissveds

 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor...

Läs mer

Jennie Stenerhags drömcykelhelg - Utför i Åre

Om Jennie Stenerhag inte vinner etapplopp i Sydafrika så gör hon det i Alperna. Men...

Läs mer

Jenny Rissveds tillbaka överst på pallen

Efter en lång period av depression och tävlingsuppehåll är Jenny Rissveds nu minst sagt tillbaka...

Läs mer

Min bästa helg: Emil Lindgren

Tänk dig en cykelhelg som innehåller allt. Var är du? Vad gör du?

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Alexandra Engen lägger karriären på hyllan

Efter två VM-guld, en sjätteplats på OS och flera andra imponerande prestationer väljer Alexandra Engen...

Läs mer
Proffsens bästa tips på hur du fixar kylan!

Ska det vara många olika plagg, lager på lager, eller enstaka rejäla barriärer? Syntet- eller naturmaterial? Buff eller mössa? Vi...

Läs mer
Min bästa helg: Marika Wagner

Marika är multisportaren med en världsmästartitel i Swimrun i bagaget. Men alla andra sporter till trots trivs hon allra bäst...

Läs mer