Har Chris Froome dopat sig?

Har Chris Froome dopat sig?


Salbutamol är läkemedel som används för att lindra symtom på astma och andra likande bekymmer. Det fungerar genom att slappna av musklerna i luftvägarna, vilket gör det lättare att andas. Det tas normalt genom en inhalator.

Froome har en känd historia av att använda salbutamol för att hantera sina astmasymptom. Team Sky har i ett uttalande sagt att Froome led av ”akuta astmasymtom” under Vueltans sista vecka. En lagläkare rådde Froome att ta en ökad dos salbutamol för att lindra symptomen.

Enligt WADA-reglerna kan 1,600 mikrogram salbutamol tas av en idrottsman via inhalator inom en 24-timmarsperiod utan att man behöver ett TUE-certifikat. En TUE utfärdas när en idrottare behöver använda ett läkemedel, som är listat av WADA som förbjudet, för ett legitimt medicinskt behov.  

Enligt WADA’s regler betraktas mer än än 1000 ng/mL som en negativ analytisk bedömning (AAF, Adverse Analytical Finding)

Froome, som vann årets upplaga av Vueltan och sin fjärde Tour de France titel i juli, visade sig ha dubbelt så mycket i ett urinprov som togs den 7 september under Vueltan. Såvida inte Froome genom en kontrollerad farmakokinetisk studie visar att det onormala resultatet var ett resultat av legitim användning av Salbutamol kan han bli av med segern i Vueltan och riskera en längre avstängning. Vilket kan utesluta honom från nästa års upplagor av både Tour de France och Girot.   

Team Sky har i ett uttalande sagt att ”Det finns stora bevis för att det finns signifikanta och oförutsägbara variationer i hur salbutamol metaboliseras och utsöndras. Som ett resultat kan användningen av tillåtna doser av salbutamol ibland resultera i förhöjda urinkoncentrationer”

Froome sa själv i uttalandet: ”Det är välkänt att jag har astma och jag vet exakt vad reglerna är. Jag använder en inhalator för att hantera mina symptom (alltid inom tillåtna gränser) och jag vet säkert att jag kommer att testas varje dag jag bär raceledarens tröja.

 Chris Frommes twitter imorse:  
Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Upsala CK får SM i Landsväg 2021-2022

Svenska Cykelförbundet har tilldelat Upsala CK Linje-SM under 2021 och 2022. Linje-SM 2021 kommer genomföras...

Läs mer

Kim Magnusson och Nathalie Eklund - Svenska mästare i Landsväg 2020

Under helgen har alltså Skandisloppet Linje-SM äntligen avgjorts och Sverige har fått nya svenska mästare...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ludvigsson och Nordén redo för VM

En trupp på sex cyklister representerar Sverige vid UCI Road Championship 2020 i Imola, Italien...

Läs mer
Göteborgsgirot 2020 ställs in

På grund av den nuvarande situationen med Covid-19 har organisationen bakom loppet beslutat att ställa in samtliga lopp under Göteborgsgirot...

Läs mer
Coronasmittan stoppar Vårgårdas World Tour

Vårgårda CK tvingas ställa in sin World Tour-tävling för damcyklisterna. Världseliten skulle ha tävlat i Sverige och Vårgårda i början...

Läs mer