Här är ditt land – ett cykeläventyr för ett öppnare Sverige

Här är ditt land – ett cykeläventyr för ett öppnare Sverige


Vad är ”Här är ditt land”?
Här är ditt land är ett cykeläventyr med fem nyanlända svenskar som reser mot norra Jämtland och södra Lappland. Med i bagaget hittar vi unika berättelser, myggmedel och mat för tio dagar. Från första uppladdningen till oväntade möten, gemensamma intressen, fördomar och gemenskap, barriärer och om att lyckas tillsammans omslutna av naturen. Målet är att cykla drygt 500km där vi bland annat ska kunna stanna på platser, göra kortare utforskningar till fots, upptäcka friheten med att bo i tält, möta Sveriges egna ursprungsbefolkning och laga varandras nationalrätter på friluftsköket.

Initiativtagaren Karim Walldén 

Varför just på cykel? 
Cykeln är ett perfekt alternativ när inte bara resan är målet utan även för att det påverkar vår framkomlighet eftersom vi kan röra oss över så stora ytor och se så mycket på relativt kort tid. Cykeln har även en positiv verkan på vår miljö, vilket jag personligen tycker är viktigt eftersom vi bara lånar naturen och att göra det med cykel är en av höjdpunkterna.

Mekkväll hos Bonne Mecanique

Med på resan är:
Anwar Kerdy (Ursprungligen från Syrien)
Kibrom Kidane (Ursprungligen från Eritrea) 
Omar Al Zankah (Ursprungligen från Syrien)
Hasan Rezai (Ursprungligen från Afghanistan
Selamawit Equbay (Ursprungligen från Eritrea)
Pady Cortinez Samenius (projektledare)
Tim Lorentzén (Fotograf)

Anwar Kerdy

När bär det av och hur ser rutten ut?
Vi startade fredagen den 28e juli med cyklar vi själva varit med och utrustat, från kedjebyte, smörjning till växelsystem och pedaler. Turen startade i Strömsund i norra Jämtland och vi cyklar via Dorotea ut i södra Lappland till Vilhelmina, över det spektakulära fjället Stekenjokk (som även är samernas renbetesområde) och sedan vidare mot Stora Blåsjön och Gäddede för att sen avsluta där vi började i Strömsund den 7e augusti. Det blir ca 50 mil genom tre kommuner. Med blott 22 000 invånare är det en glesbygd när det gäller människor men tätbygd för björnar.

Kibrom Kidane laddar för resan med ett spinningpass 

Rent generellt är det få kids, eller vuxna för den delen, med ”invandrarbakgrund” i cykel och outdoorkretsar, varför tror du det är så och hur tror du vi skapar bättre integration i dessa sammanhang?  
Verkligen! Det är väldigt homogent i en bransch som inspirerar till upptäckande. Jag tror det beror på att det fortfarande är outforskad mark för många med invandrarbakgrund (för den delen även hos födda svenskar) då det i många fall inte är en del av ens tidigare uppväxt, kultur eller prioritet. Var och en men också samhället måste bjuda in, öppna upp oss själva och ta till oss varandras kultur eftersom det är ett ömsesidigt ansvar. Om en miljö är för homogen, oavsett branch eller krets så tvingas nog många idag byta sin identitet för att passa in. Samma sak gäller i outdoorsfären men som också har stor potential att vara något prestationsfritt, med färre pekpinnar och trösklar som ger frihet och nya perspektiv. Det är därför jag tror att naturens betydelse i kombination med att få behålla sin egen identitet blir viktig för att integrera nya svenskar. Jag tycker b la att Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet har initiativ som visar att natur, friluftsliv och gemensamma ansträngningar kan skapa en god utgångspunkt för integration och gemenskap. Samtidigt  kan göra att man inte riktigt når fram. Så lite mer gräv där du står! 

Själv tog det mig två möten och en middag hos Kibrom Kidane i Tensta (deltagare i Här är ditt land) för att förstå hans breda cykelerfarenhet. För honom tar det knappt 5 minuter att byta ett däck, vilket det inte gör för mig kan jag säga…

Hasan Rezai 

Vad händer sen? 
Först och främst hoppas jag att “Här är ditt land” kan vara en plattform för att inspirera både gamla och nya vänner att visa att det inte är svårt att faktiskt göra något för att välkomna nya svenskar till Sverige. Jag har en stark tilltro till människors välvilja. Exempelvis så blir mitt cykeläventyr av tack vare att just min idé gick hem hos språktjänstbolaget Transvoice och Naturkompaniet som hjälpt till med utrustning. Utöver att stötta delar av äventyret ekonomiskt så skänker Transvoice även 50kr för varje kilometer vi cyklar till förmån för att förebygga utanförskap genom att matcha ihop etablerade svenskar med nya svenskar genom organisationen Kompis Sverige.  

Sist men men inte minst har jag en ambition att detta ska leva vidare. Denna gång använder jag cykeln som verktyg men hoppas kunna göra något i framtiden med samma tema omsluten av naturen. Sedan blir jag sjukt glad om alla deltagare i Här är ditt land fortsätter umgås – vi ska ju trots allt tillbringa 10 dagar på sadeln tillsammans.

Du gör ju detta som deltagare i årets upplaga av Adventure Academy, hur tänker du på kopplingen där?
Äventyr rent generellt kan vara något prestationsfritt som ger frihet och nya perspektiv. Även om det handlar om att bestiga ett högt berg, vandra utan mat i 48 timmar eller komma till platser där ingen annan varit så överraskas och inspireras jag av människors engagemang och livshistoria. Adventure Academy öppnar upp för det och ger mig verktyg att utforska vad äventyr är för mig samtidigt som det är en bra mötesplats för just oliktänkande människor.

 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer