Ledarkrönika: Gnistan till allt

Ledarkrönika: Gnistan till allt


Han ska köpa sprayfärg för att måla om en cykel, och det är 18-års gräns. Jag pratar med butikschefen och det löser sig. Cykeln har han fått av mig. Det är en 20 år gammal mountainbike, i bra skick som mest använts för pendling. Den vill han bygga om, utan direkt mål eller mening.

”Pappa, vart ligger alla verktyg?”. Min första tanke är att jag inte alls vill låta honom ge sig på en fullt fungerande cykel, och förstöra både den och mina verktyg. Tack å lov hejdar jag mig genom att jag så tydligt kände igen mig själv i hans entusiasm. Jag var också 13 år när jag byggde om min första cykel. Ovetandes om hur man skruvade så gjorde jag det ändå. Med pappas verktyg. Det mesta blev fel och när jag var klar var det ingenting som fungerade. Dessutom blev cykeln väldigt ful efter att jag målat den utan förarbete. Men, så här, 30 år senare, är jag väldigt glad åt att min pappa lät mig experimentera fritt, utan vägledning. För där och då skapades en kreativ tändvätska som än idag håller i sig – och som jag är väldigt tacksam över.

Bygget av min sons cykel blev, precis som för mig, både fult och dåligt. Men han var ändå glad och stolt över sitt första customjobb. Och bara några dagar senare sitter han och drömmer om nya projekt, nya färger, nya sadlar och styren. Den stora skillnaden är att den tidigare (och enda) katalogen för drömmar, alltså den från Hobbex, nu ersatts av nätet, som har ett något större sortiment.

Jag vill tro att det finns något nyttigt i att drömma, planera, längta och genomföra. I bästa fall blir det ungefär som man vill. Och alldeles oavsett ger det näring till den där skolan där man lär sig skillnaden mellan att det man önskar och att skaffa sig det man önskar.  Jag gillar det sistnämnda. Innehållet blir så mycket mer värt då. Tycker jag. 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer