Giro d´Italia – jakten på rosa


Bra länkar
Följ Girot på Eurosport.se (webbtv, intervjuer, nyheter)
Följ Girot på Gazzetta.it (nyheter m.m. på engelska)
Följ Girot www.facebook.com/giroditalia
Följ Girot på Twitter
Följ Girot på www.bikeradar.com/giro-ditalia
Följ Girot på www.cyclingnews.com/giro-ditalia
Följ Girot på www.steephill.tv/giro-d-italia/
Följ Girot på Velonews.com
Ladda ner
> Samtliga etapper (.pdf)
Lagen (namn, land, benämning)

Under de åtta första dagarna letar vi oss via platta och böljande etapper söder ut längs med Italiens västra kust, hela vägen till Sicilien. Där kommer den nionde etappen att avgöras ochvmed lite tur kommer vi få se ordentliga fyrverkerier här.

Förhoppningsvis blir det bara bildliga fyrverkerier, men en risknder de åtta första dagarna letar vi oss via platta och böljande etapper söder ut längs med Italiens västra kust, hela vägen till Sicilien. Där kommer den nionde etappen att avgöras och med lite tur kommer vi få se ordentliga fyrverkerier här. Förhoppningsvis blir det bara bildliga fyrverkerier, men en risk för bokstavliga diton finns också.

Den fortfarande aktiva vulkanen Etna ska nämligen bestigas, inte bara en utan två gånger under etappen. Efter det har cyklisterna tjänat ihop till en första vilodag och hela tävlingen förflyttar sig till fastlandet igen. Där blir det först tre stycken mer eller mindre platta etapper där spurtarna och utbrytningskungarna får slåss om äran. Men sedan blir det brutalt.

För av tävlingens sista nio etapper är det inte mindre än sex som har målgång i bergen. Om vi försöker plocka russinen ur den här kakan så tror jag att etapperna 13, 14 och 15 kommer bli något utöver det vanliga. De är 16, 21 och 23 mil långa och alla tre har målgångar på nästan 2 000 möh. Det kommer bli mastigt!

Vi ska heller inte glömma den näst sista etappen med målgång i Sestriere. Det blir den sista chansen för de ut- präglade bergsgetterna att skaffa sig ett försprång gentemot de mer tempostarka segerkandidaterna inför det avslutande tempoloppet på Milanos gator.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Angelo Zomegnan, mannen som styr Girot med järnhand sedan 2004, gjort sitt yttersta för att Girot ska vara det mest spektakulära av de tre ”Grand Tours” som finns på den internationella cykelkalendern. Jag hoppas han lyckas!

Segerkandidaterna
Årets Giro känns både lätt och svårt att tippa. Om yttre omständigheter låter Alberto Contador starta så håller jag honom som den absoluta favoriten. Om han däremot inte får köra blir det en mer öppen affär. Fjolårssegraren Ivan Basso (Liquigas) har sagt att han siktar på Touren. Så de största hemmahoppen får anses vara Bassos lagkamrat Vincenzo Nibali och Michele Scarponi (Lampre-ISD). En annan som kommer att vilja ha med slutsegern att göra är Roman Kreuziger, som har gått från Liquigas till Astana med den uttalade ambitionen att bärga den rosa ledartröjan.

Annars kanske förra årets stora överraskning, Richie Porte (Saxo Bank), kan upprepa bragden från ifjol och Cadel Evans (BMC) är ju alltid het när det handlar om hårda etapplopp. Vi svenskar sätter förstås hoppet till Thomas Löfkvist som är uttalad kapten för Team Sky, samt Fredrik Kessiakoff i Astana som har som ambition att hjälpa lagkamraten Kreuziger så gott det går.

Banan


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Start i Girot på Irland idag

Årets Giro d'Italia inleds med ett lagtempo i Belfast. Cyklisterna är sedan kvar på den...

Läs mer

Några frågor till Tobias Ludvigsson

Hur blir man fyra i en etapp på sitt livs första Giro d’Italia? Hur ont...

Läs mer

Girots tröjor för 2012 presenterade

Vid en gala i Milano på måndagen presenterades de fyra officiella tröjorna för 2012 års...

Läs mer

Contador vann Giro d'Italia

Alberto Contador (Saxo Bank - Sungard) säkrade sin andra totalseger i Giro d'Italia på söndagen...

Läs mer

Kiryienka solovann i Sestrière

Vasili Kiryienka (Movistar Team) dominerade lördagens stenhårda etapp som gick över Colle delle Finestre och...

Läs mer
Contador utökade när Tiralongo vann

Giro d'Italia börjar närma sig slutet och Alberto Contador har ett fast grepp om den rosa tröjan. På fredagens etapp...

Läs mer
Contador upplevde karriärens hårdaste etapp

Alberto Contador (Saxo Bank Sungard) utökade sitt försprång till övriga konkurrenter i Giro d'Italia på söndagens etapp som gick över...

Läs mer