Fly hösten – boka en cykelresa

Fly hösten – boka en cykelresa


De slingriga vägarna kantas på enstaka ställen av några fallna röda löv, men temperaturen är fortfarande behagligt sommarvarm och bara ben och armar kan suga upp en sista dos solsken inför vintern. Hemma i Sverige möts vänner och grannar samma morgon av kyligt oktoberregn, allt medan vi under stekande sol med svetten droppande matar oss upp för ytterligare en kilometer av serpentiner mot krönet innan vi får vila.På toppen väntar välförtjänt italienskt kaffe och kaka, och eftersom vi slipper stressa inför någon stundande tävlingssäsong unnar vi oss att sitta länge och ta en extra kula glass innan vi rullar vidare utför bergssidan för att fortsätta njuta av en helt annan sorts höst än hemma.

Många cyklister brukar efter en tids cykelintresse känna ett sug efter att ägna sig åt sin passion på sydligare breddgrader. Dels förstås på grund av mer cykelvänliga temperaturer, men även för att se nya vägar, träffa nya människor, uppleva den cykelkultur som framför allt de sydligare delarna av Europa bjuder på, samt få lite välbehövlig semester.

Traditionen bjuder att många förlägger sina cykelresor till tidig vår för att dessutom få komma hem med lite hårdträning i benen, och få sig en träningsboost inför stundande hemmasäsong. Men det finns flera goda anledningar till att leta sig söderut tillsammans med cykeln även under hösten.

September-oktober bjuder fortfarande på svensk högsommarvärme och ljumma kvällar nere vid medelhavet och är en perfekt avslutning på säsongen för alla cyklister, oavsett om syftet är att få hjälp med motivationen inför de långa mörka vintermånaderna, eller att ta igen för en regnig sommar. Kanske kom du igång sent på året och har inte fått nog av cyklingen än, eller kanske tycker du helt enkelt att cykling är härligt oavsett när på året den utövas.

Själv åker jag på en organiserad resa med både motionärer och elitcyklister till Viareggio och Bergamo i Italien för långa distansturer, hårda backar och obligatoriska fikastopp uppblandat med lokal cykel-, vin- och matkultur. Resan startar i ett mörkt och kallt Stockholm och under strilande regn packar vi in cyklar och väskor i bussen. Att lämna Sverige under sådana omständigheter känns lätt och vi anländer förväntansfulla till ett soldränkt Italien 36 timmar senare. Själv var jag tveksam till att resa med buss.

Bekvämligheten i att vara framme efter ett par timmars flygresa väger tungt för mig som inte gillar själva transporterandet i sig, men det hela går betydligt smidigare än förväntat och bidrar även till stor del till en för resan framträdande god sammanhållning då man oundvikligen hinner lära känna en handfull av sina medresenärer under tiden vi rullar genom skiftande landskap och över landsgränser.

Att vi sedan slipper transfer och väntan på bagage och cykelväskor gör att vi redan en timme efter ankomst kan sitta på cyklarna och rulla ur benen längs Viareggios strandpromenad. Något stela i benen efter resan är det skönt att få röra på sig, och bara det enkla faktumet att få cykla i kortbyxor gör oss alla lite orimligt pigga och sprättiga.

De första dagarna håller vi oss längs västkusten och kryssar mellan berg och gröna fält i ett sensommarlugnt Toscana på dagarna, tar fikapauser i Pisa och tittar på det snedbyggda tornet, och besöker lokala cykelbutiker och vingårdar om kvällarna. Till vår hjälp har vi lokala cyklister som fungerar både som guider och historieberättare av rang.

Under solstekta timmar får vi höra om både lokala sevärdheter såväl som vilka tider det sägs att de lokala proffsen klockat uppför bergen vi tar oss an – något som nog sporrar en del lite extra när lutningsprocenten är tvåsiffrig. Att ha hjälp av cyklister med lokalkännedom gör även att vi får möjlighet att ta oss till de där backarna och vägarna man ofta missar när man orienterar sig på egen hand.

Varje cykelställe har sina gömda pärlor till vägar, och att cykla med cyklister från orten är ett smidigt sätt att få ta sig an dessa. Halvvägs in på vår resa förflyttar vi oss inåt landet mot Gardasjön och anrika cykelområden kring Bergamo. Trots områdets cykeltraditioner – bland annat ligger Bianchi-fabriken här vilken vi får en guidad tur av, Girot har passerat i området ett flertal gånger, och Lombardiet runt har körts så gott som nästgårds bara veckan innan – är det förvånansvärt lugnt på vägarna, och vi kan i så gott som ensamt majestät ta oss an klassiska sträckor från proffstävlingarna.

Flera gånger brister deltagarna ut i spontana ack-anden och åh-anden av pur hänförelse. Att påstå att det är vackert i de här omgivningarna är en grav underdrift, och tack vare tävlingsfrekvensen i området är vägarna i fantastiskt skick. Samtidigt finns det massor av oexploaterade små bergsbyar där tiden verkar ha stått stilla, och där det fortfarande är möjligt att tillsammans med gråsprängda lokala farbröder vila benen över en kaffe och cornetto till priset av en påtår hemma.

Utanför caféet står såväl high-end-hojar för summor större än en genomsnittlig bil, som hybridcyklar med pakethållare och stänkskärm. Höstcykelresor erbjuder något för alla smaker, och just blandningen av cyklister på den här resan är en av de största behållningarna för den sociala cyklisten.

Den prestigelösa och avslappnade stämningen som avsaknaden av framförliggande tävlingssäsong för med sig, gör att huvudmålet för alla är att ha roligt på cykeln i första hand, snarare än att optimera sin träning. Det gör att alla kan få ut mesta möjliga av tiden här nere, och glädjen över att få ta ut sig i bergen och förlänga sommaren bara lite, lite till är lika stor hos internationella elitcyklister och snabba vätterncyklister som nyfrälsta motionärer som just fått sina första, men med stor sannolikhet inte sista, erfarenheter av utomsvensk cykling.

Några arrangörer med höstresor i sitt utbud
Cykeltours
Cykelklubben.se
Camp Mallorca
Margit cykel

Cykelresor.com
Cycle in Cyprus


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Emilia Fahlin klar för OS!

Emilia Fahlin klar för OS!


Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan!

Med 100 dagar kvar till invigningen är ytterligare sex aktiva klara för OS i Japan. Judokan Marcus Nyman, cyklisten Emilia Fahlin, bordtennisspelaren Linda Bergström, maratonlöparen Carolina Wikström, samt Nacrabåten med Emil Järudd och Cecilia Jonsson.
– Den svenska OS-truppen till Tokyo växer nu till 91 aktiva och vi hoppas på lika stor och slagkraftig trupp till denna sommar som deltog i Rio 2016, då över 140 idrottare deltog och truppen vann elva medaljer, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo

Om Emilia Skriver SOK såhär: Cyklisten Emilia Fahlin klarade det internationella kvalet till spelen redan i oktober 2019, men har sedan tampats med en del skador. Nu är hon tillbaka i form och slutade nyligen sexa i världstourloppet Gent-Wevelgem.

FAKTA/Sveriges trupp till OS i Tokyo

Bordtennis: Linda Bergström, damsingel, Mattias Falck, herrsingel, Lag herrar.
Brottning: Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.
Cykel: Emilia Fahlin, landsväg.
Judo: Anna Bernholm, 70 kg, Tommy Macias, 73 kg, Marcus Nyman, 90 kg.
Fotboll: Lag damer.
Friidrott: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp, Kim Amb, spjut, Fanny Roos, kula, Wictor Petersson, kula, Simon Pettersson, diskus, Thobias Montler, längd, Khaddi Sagnia, längd, Andreas Kramer, 800 m, Kalle Berglund, 1 500 m, Carolina Wikström, maraton.
Gång: Perseus Karlström, 20 km.
Handboll: Lag damer, lag herrar.
Kanot: Linnea Stensils, K1.
Ridsport: Lag dressyr, Lag fälttävlan, Lag hoppning.
Simning: Sarah Sjöström, flera distanser, Erik Persson, 200 m bröst, Louise Hansson, 100 m fjäril.
Skyttesport: Stefan Nilsson, skeet.
Segling: Max Salminen, finnjolle. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Josefin Olsson, laser radial, Jesper Stålheim, laser, Emil Järudd och Cecilia Jonsson, Nacra 17.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september


På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.
– Vi måste agera utifrån hur läget ser ut just nu, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Nu planerar vi för det bästa arrangemanget någonsin i september.

Vätternrundan har under lång tid arbetat hårt för att kunna genomföra ett smittsäkert, fysiskt arrangemang 2021. Alla delar av arrangemanget har kartlagts för att anpassa loppen, med smittskyddsåtgärder i form av exempelvis protokoll och rutiner. Dessutom har en nära dialog förts med det regionala smittskyddet i Östergötland. Utgångspunkten har in i det längsta varit att arrangera Cykelveckan som planerat den 11-19 juni.

– Men det slutgiltiga beslutet behöver fattas nu, säger Gunilla Brynell-Johansson, och vi ser att vi har ett allvarligt läge med hög smittspridning i samhället. I det läget är en flytt av loppen det enda beslutet vi kan fatta.

– Nu satsar vi allt på att genomföra ett fantastiskt arrangemang i september, det bästa någonsin, tillsammans med våra deltagare.

De nya datumen innebär att MTB-Vättern körs den 2 september, Vätternrundan 315 km 3-4 september samt Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km den 5 september. När det gäller Vätternrundan 315 km kommer det att bli ett unikt arrangemang på flera olika sätt.

– För första gången sedan 1966 kör vi Vätternrundan en annan tidpunkt än veckan före midsommar. Dessutom blir det premiär för vår nya, längre bansträckning. Det kommer att bli episkt, säger Oskar Sundblad, marknadschef för Vätternrundan.

– En stor fördel är förstås att deltagarna får hela sommaren på sig att träna inför utmaningen. Det är en synpunkt vi faktiskt brukar få till oss ibland.

Även med lopp i september är fokus på smittskyddsåtgärder stort. Vätternrundan planerar för anpassningar i start, mål och depåer. Det handlar bland annat om smittsäkra flöden i depåerna och anpassningar av start- och målområdet för att undvika trängsel.

– Vi jobbar stenhårt med protokoll och riktlinjer för att smittsäkra loppen, säger Oskar Sundblad. Mycket kommer att vara sig likt, annat blir lite annorlunda. Men det kommer att bli ett fysiskt arrangemang och det tror jag att våra deltagare har längtat efter.

De deltagare som har anmält sig och har en starttid i Vätternrundan 315 km, har fått den flyttad till 3-4 september och får samma starttid. Detsamma gäller deltagare som anmält sig till MTB-Vättern som körs den 2 september. När det gäller Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km har förändringar gjorts i starttiderna eftersom dessa lopp kommer att gå samma dag.

– Deltagarna hittar all information på vår webbplats och genom att logga in på Mina Sidor, säger Oskar Sundblad.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats


Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i World Tour-loppet Gent-Wevelgem i söndags.

– Jag hoppas att det här räcker och att jag får ett besked av SOK snart så att man vet vad som gäller, säger Emilia Fahlin, till vargardacycling.se

Grundkriteriet för Sveriges Olympiska Kommitté är att den aktive ska ha visat att man kan konkurrera om en topp-8 plats i högsta internationella konkurrens. Ett krav som VM-fyran från 2018 nu uppfyllde.

Anders Wiggerud, sportchef på SOK, vill ändå inte lämna definitivt klartecken.
– Men den här insatsen gör att hon förstås ligger väldigt bra till i den sammantagna bedömningen. Nästa möjlighet att bli uttagen är 14:e april, säger Anders Wiggerud, till vargardacycling.se

Det drygt 14 mil långa loppet avgjordes i en stor klungspurt med drygt 30 cyklister inblandade där flerfaldiga världsmästarinnan Marianne Vos till slut var starkast.

– Det är väldigt små marginaler och lite av en cirkus med folk till höger och vänster. Besluten måste fattas blixtsnabbt. Nu blev det någon sekunds stopp på ”min” sida och det kanske var skillnaden mellan en sjätte plats en pallplats. Så även om, jag är nöjd är jag samtidigt lite besviken. Men platsen på pallen kommer, säger Emilia Fahlin.

Övriga svenskor hamnade längre ned i resultatlistan. Hanna Nilsson 78, Sara Penton 80 medan Julia Borgström och Caroline Andersson inte fick någon tid noterad.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche


Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia Fahlin, 32 år, Hanna Nilsson, 29 år – och så 19-åriga stortalangen Wilma Olausson

– Det ska bli väldigt spännande att komma i gång på riktigt. Man vill få ett svar på vilket resultat all försäsongsträning gett, säger Wilma Olausson till vargardacycling.se inför klassiska Strade Bianche med start och mål i italienska Siena.

Cykellöftet från Billdal utanför Göteborg värvades inför fjolåret till tyska topplaget Team Sunweb – numera Team DSM – där bland annat meriterade namn som Liane Lippert och Leah Kirchmann finns.
Den coronastympade säsongen gav då inte särskilt många chanser för Wilma att mäta sig med världseliten men nu hoppas hon på fler möjligheter.
– Jag känner att jag har utvecklats väldigt mycket både när det gäller styrka och snabbhet det senaste året. Att jag får starta i premiären betyder att lagledningen tror på mig även om jag fortfarande är med för att se och lära.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar


Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten.

Efter Omloop Het Nieuwsblad blev skillnaderna i prispengar mellan män och kvinnor pinsamt uppenbara. Davide Ballerini fick med sig 16,000€ för sin förstaplats. Men Anna van der Breggens nätta lilla summa låg på blott 930€. Pinsamt dålig alltså, året är ändå 2021.

I samma veva framkom det att prispengarna inför lördagens Strade Bianche var precis lika skevt fördelade. De fem bästa herrarna kommer få dela på 31600€ och de fem bästa damerna på 6298€. Så holländaren Cem Taneyeri (@kctanyeri på Instagram) har dragit igång en crowdfundingkampanj för att boosta damernas prispengar. Kampanjen heter Equal prize money for the Women’s Peloton och Cem menar att damerna har cyklat tillräckligt längt nu utan vettiga prispengar.

I skrivande stund har man fått ihop nästan 19 000€ och insamling pågår tills lördag kl 16. Insamlingen hittar ni här

Nu får vi bara hoppas att kampanjen ger effekt, att tävlingsarrangörerna inser det orimliga i situationen och skapar en vettigare fördelning framöver.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in