Fly hösten – boka en cykelresa

Fly hösten – boka en cykelresa


De slingriga vägarna kantas på enstaka ställen av några fallna röda löv, men temperaturen är fortfarande behagligt sommarvarm och bara ben och armar kan suga upp en sista dos solsken inför vintern. Hemma i Sverige möts vänner och grannar samma morgon av kyligt oktoberregn, allt medan vi under stekande sol med svetten droppande matar oss upp för ytterligare en kilometer av serpentiner mot krönet innan vi får vila.På toppen väntar välförtjänt italienskt kaffe och kaka, och eftersom vi slipper stressa inför någon stundande tävlingssäsong unnar vi oss att sitta länge och ta en extra kula glass innan vi rullar vidare utför bergssidan för att fortsätta njuta av en helt annan sorts höst än hemma.

Många cyklister brukar efter en tids cykelintresse känna ett sug efter att ägna sig åt sin passion på sydligare breddgrader. Dels förstås på grund av mer cykelvänliga temperaturer, men även för att se nya vägar, träffa nya människor, uppleva den cykelkultur som framför allt de sydligare delarna av Europa bjuder på, samt få lite välbehövlig semester.

Traditionen bjuder att många förlägger sina cykelresor till tidig vår för att dessutom få komma hem med lite hårdträning i benen, och få sig en träningsboost inför stundande hemmasäsong. Men det finns flera goda anledningar till att leta sig söderut tillsammans med cykeln även under hösten.

September-oktober bjuder fortfarande på svensk högsommarvärme och ljumma kvällar nere vid medelhavet och är en perfekt avslutning på säsongen för alla cyklister, oavsett om syftet är att få hjälp med motivationen inför de långa mörka vintermånaderna, eller att ta igen för en regnig sommar. Kanske kom du igång sent på året och har inte fått nog av cyklingen än, eller kanske tycker du helt enkelt att cykling är härligt oavsett när på året den utövas.

Själv åker jag på en organiserad resa med både motionärer och elitcyklister till Viareggio och Bergamo i Italien för långa distansturer, hårda backar och obligatoriska fikastopp uppblandat med lokal cykel-, vin- och matkultur. Resan startar i ett mörkt och kallt Stockholm och under strilande regn packar vi in cyklar och väskor i bussen. Att lämna Sverige under sådana omständigheter känns lätt och vi anländer förväntansfulla till ett soldränkt Italien 36 timmar senare. Själv var jag tveksam till att resa med buss.

Bekvämligheten i att vara framme efter ett par timmars flygresa väger tungt för mig som inte gillar själva transporterandet i sig, men det hela går betydligt smidigare än förväntat och bidrar även till stor del till en för resan framträdande god sammanhållning då man oundvikligen hinner lära känna en handfull av sina medresenärer under tiden vi rullar genom skiftande landskap och över landsgränser.

Att vi sedan slipper transfer och väntan på bagage och cykelväskor gör att vi redan en timme efter ankomst kan sitta på cyklarna och rulla ur benen längs Viareggios strandpromenad. Något stela i benen efter resan är det skönt att få röra på sig, och bara det enkla faktumet att få cykla i kortbyxor gör oss alla lite orimligt pigga och sprättiga.

De första dagarna håller vi oss längs västkusten och kryssar mellan berg och gröna fält i ett sensommarlugnt Toscana på dagarna, tar fikapauser i Pisa och tittar på det snedbyggda tornet, och besöker lokala cykelbutiker och vingårdar om kvällarna. Till vår hjälp har vi lokala cyklister som fungerar både som guider och historieberättare av rang.

Under solstekta timmar får vi höra om både lokala sevärdheter såväl som vilka tider det sägs att de lokala proffsen klockat uppför bergen vi tar oss an – något som nog sporrar en del lite extra när lutningsprocenten är tvåsiffrig. Att ha hjälp av cyklister med lokalkännedom gör även att vi får möjlighet att ta oss till de där backarna och vägarna man ofta missar när man orienterar sig på egen hand.

Varje cykelställe har sina gömda pärlor till vägar, och att cykla med cyklister från orten är ett smidigt sätt att få ta sig an dessa. Halvvägs in på vår resa förflyttar vi oss inåt landet mot Gardasjön och anrika cykelområden kring Bergamo. Trots områdets cykeltraditioner – bland annat ligger Bianchi-fabriken här vilken vi får en guidad tur av, Girot har passerat i området ett flertal gånger, och Lombardiet runt har körts så gott som nästgårds bara veckan innan – är det förvånansvärt lugnt på vägarna, och vi kan i så gott som ensamt majestät ta oss an klassiska sträckor från proffstävlingarna.

Flera gånger brister deltagarna ut i spontana ack-anden och åh-anden av pur hänförelse. Att påstå att det är vackert i de här omgivningarna är en grav underdrift, och tack vare tävlingsfrekvensen i området är vägarna i fantastiskt skick. Samtidigt finns det massor av oexploaterade små bergsbyar där tiden verkar ha stått stilla, och där det fortfarande är möjligt att tillsammans med gråsprängda lokala farbröder vila benen över en kaffe och cornetto till priset av en påtår hemma.

Utanför caféet står såväl high-end-hojar för summor större än en genomsnittlig bil, som hybridcyklar med pakethållare och stänkskärm. Höstcykelresor erbjuder något för alla smaker, och just blandningen av cyklister på den här resan är en av de största behållningarna för den sociala cyklisten.

Den prestigelösa och avslappnade stämningen som avsaknaden av framförliggande tävlingssäsong för med sig, gör att huvudmålet för alla är att ha roligt på cykeln i första hand, snarare än att optimera sin träning. Det gör att alla kan få ut mesta möjliga av tiden här nere, och glädjen över att få ta ut sig i bergen och förlänga sommaren bara lite, lite till är lika stor hos internationella elitcyklister och snabba vätterncyklister som nyfrälsta motionärer som just fått sina första, men med stor sannolikhet inte sista, erfarenheter av utomsvensk cykling.

Några arrangörer med höstresor i sitt utbud
Cykeltours
Cykelklubben.se
Camp Mallorca
Margit cykel

Cykelresor.com
Cycle in Cyprus


Nummer 6 ute nu!

I detta nummer har vi:

  • Hyllat nya Dura-Ace
  • Hängt nere på Tour de France
  • Grävt ner oss i kolfiber
  • Testat massa grushojar

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Kvänums IF får SilverEmmas stipendium 2021!

Stipendiet går till en förening vars ungdomssida har vuxit enormt, tack vare kontinuitet och stora...

Läs mer

Så behåller du cykelglöden i höst

Svenska cyklisters relation till hösten är som en långdistansrelation. Avståndet är ett kännbart problem där...

Läs mer

En grusigare Roadmachine från BMC

BMC släpper en ny version av sin komforträcer Roadmachine och gör den redo för fler...

Läs mer

Sverige tog dubbla medaljer vid Paralympics i Tokyo!

Det blev dubbla medaljer i Landsväg Tempo för våra Svenska Paracyklister under Paralympics i Tokyo...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så blir klungan din bästa vän

Man kan säga att vindmotståndet definierar cykelsporten som idrott. På grund av att det har...

Läs mer
Emilia Fahlin hoppar av OS

Emilia Fahlin har valt att lämna återbud till att tävla i de olympiska spelen i Tokyo.– Jag har inte haft...

Läs mer
Hur bra kan man bli? 8 frågor till rekordjägaren Jonas Bohr

Han började cykla först när han var 43. Nu är han på jakt efter världsrekordet i solokörning på 200 kilometer...

Läs mer