Flera svenskar med i Bundesligapremiären
Den regerande världsmästaren Lars Boom (Rabobank CT) gick inte att stoppa när den andra deltävlingen av GVA Trofee avverkades på en lerig och tungåkt bana i belgiska Niel.

Flera svenskar med i Bundesligapremiären


Den tyska bundesligan och världscupen samlar världseliten i mountainbike. I Bundesligapremiären på söndag finns Sverige representerat med åtta cyklister.

Bundesligan omfattar i år endast fyra deltävlingar, efter att två tävlingar ställts in på grund av det ekonomiska läget. Årets fyra deltävlingarna kommer att köras i Münsingen, Heubach, Alpstadt och den avslutande tävlingen i Saalhausen den 18-19 september. Under tävlingshelgerna kör man även en sprinttävling dagen före själva huvudtävlingen.
– Den första deltävlingen i Tysklands Bundesliga får anses som startskott för en period fram till slutet av maj med många viktiga internationella tävlingar och det är förstås väldigt glädjande att så många svenskar kommer till start i Münsingen. Alla har redan flera bra lopp i benen och det ska bli spännande att följa deras framfart. Emil Lindgren visade senast i går (onsdag), när vi avslutade en landslagssamling på Bosön, att han är på väg att nå toppform. Det var oerhört värdefullt att ha honom med som måttstock, eftersom exempelvis stora delar av vår juniorelit var på plats. Emil Lindgren har väntat hela våren på tävlingen i Münsingen och att äntligen få ta i på riktigt och testa benen, säger Fredrik Ericsson, förbundskapten för mountainbike.
– Landslagssamlingen vi hade på Bosön, var mycket inspirerande. Testloppet där var faktiskt första gången i år som jag tog i för fullt och det kändes bra. Att det dessutom var med både juniorer och veteraner gav mig mycket positiva vibbar och det ska bli kul att ge järnet i Münsingen, säger Emil Lindgren.
Münsingen blir ett kärt återseende för Matthias Wengelin, som nu gör sin riktiga proffsdebut för Team Firebike Drössiger. Matthias vann U23-tävlingen förra året. Även för Alexandra Engen, (Rothaus – Cube MTB Team) blir veckoslutets tävling den egentliga proffs-debuten. Münsingen bör även väcka sköna minnen för henne. 2009 vann hon sprinttävlingen.
De tävlingar som hittills avverkats under 2010 har ingått i cyklisternas träningsprogram och det är nu som allvaret börjar. Alexandra Engen, som flyttat ner och bosatt sig i Tyskland har i år tävlat på Cypern och även kört Bike Racers-Cup i Schweiz. Så här säger hon om premiären:
– Det är jättehårt motstånd. Banan är inte så teknisk och man måste kämpa hela tiden. Jag är något osäker på min form, men det är skönt att det äntligen drar igång.
Alexandra Engen körde Bundesligan förra året och tog en mycket meriterande tredjeplats i totalen.
Förre förbundskaptenen, Andreas Danielsson, som coachar de två SOK-cyklisterna Alexandra Engen och Emil Lindgren ser fram mot premiären och menar:
– Alexandra har vuxit in bra i sitt nya liv och vi tycker allting fungerar bra med boendet och nya laget. Delar av vinterträningen blev något förstörd av sjukdomar, därför har vi skjutit på hennes riktiga säsongsdebut. Vi känner oss lugna och till freds med att säsongen överlag kommer att bli bra men jag förväntar mig inte att Alexandra kommer att högprestera under första blocket med hänsyn till förskjutningen vi gjort.
– Emil har haft en perfekt vinter, liksom hela försäsongsblocket som avslutades med Cape Epic. Han har varit något sänkt efter Sydafrika med en defekt mage men jag är mycket positiv till att Emil kommer att vara redo för högprestation inom kort, med lagom timing till de första världscuptävlingarna.

Svenskarna:

Alexandra Engen (Rothaus – Cube MTB Team) damer U23
Emil Lindgren (Rabobank Giant Offroad Team) herrelit
Anders Ljungberg (Team Firebike Drössiger) herrelit
Matthias Wengelin (Team Firebike Drössiger) herrar U23
Magnus Darvell (Team Kalas) herrelit
Mattias Nilsson (Team Kalas) herrar U23
Olof Jonsson (O2 Orbea) herrar U23
Erik Jonsson (Jonsson Merida DOM Cycles) herrjunior


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer