Fjällräven och Specialized i nytt spännande samarbete – här är första produkterna

Fjällräven och Specialized i nytt spännande samarbete – här är första produkterna


Fjällräven har länge varit en hörnsten i Svenskt friluftsliv, Specialized å sin sida en pelare inom cyklingen. Nu har de tillsammans, något överraskande, skapat något de kallar ”The Great Nearby”

Bakgrunden är, även det kanske något överraskande, urbaniseringen. För om 25 år kommer en stor del av mänskligheten leva i städer och behovet av att återuppta vår kontakt med naturen har kanske aldrig varit större.

Därför samarbetar nu Specialized från Kalifornien och svenska Fjällräven kring The Great Nearby – ett utbyte av idéer och kultur där fjällrävens filosofi kring friluftsutrustning med tidlös design och hållbar funktionalitet möter Specializeds arbete för att driva planeten framåt med pedalkraft.

Projektet vill även uppmuntra till mer lokala äventyr. För som de säger i ett internationellt pressmeddelande ”Man behöver inte bege sig till fjärran länder eller planera flera månader i förväg för att uppleva ett äventyr. Med The Great Nearby finns naturen i slutet av en tågresa, i utkanten av staden eller precis runt hörnet. Från banbrytande väskor och förvaringslösningar för cykeln, till tekniska kläder och tillbehör –samarbetet bygger på en fast övertygelse om att ju fler människor som upptäcker glädjen i att vistas i naturen, desto bättre är det för världen”
 
Varför just Fjällräven och Specialized? 
Fjällräven och Specialized är två varumärken med en sak gemensamt, nämligen en passion för att utforska naturen. Samarbetet är ett utbyte av såväl idéer och kultur som innovation och expertis. Tillsammans kommer vi leverera ltekniska kläder och utrustning som ger människor möjlighet att utforska The Great Nearby. 

Vad är CaliSwede? 
CaliSwede är en svensk-kalifornisk attityd och en ny vänskap som överbryggar Atlanten

Vilken typ av produkter ingår i samarbetet? 
Alla sorters kläder inklusive termoshorts, t-shirtar, anoraker, byxor, strumpor, flanellskjortor och till och med en klänning och en kostym. Samt en kollektion av väskor, cykelväskor och en ryggsäck. 

The Cool Cave, ett system där basen är en pannier av plast som man sedan kompletterar med det man vill, ett lock, en särskild påse eller den kånkenliknande ryggan Cave Pack.

Hur många lanseringar är planerade i dagsläget? 
Två totalt. Produkter för äventyr nära hemmet och produkter för äventyr i vildmarken. 

Är samarbetet tillfälligt eller långsiktigt? 
Det här är början på ett långsiktigt samarbete mellan Fjällräven och Specialized. 

Anoraken Räven. Inspirerad av Fjällrävens första jacka som kom på 70-talet, sydd i en blandning av G-1000 väv och mer stretchiga paneler i armar och på ryggen. Extra cykelvänlig då den fått små reflexpaneler.

Funktionströja i en blandning av merinoull och återvunnen polyester.

En av dem som haft en stor del i projektet är svenska Erik Nohlin som idag är industriell designchef på Specialized (och tidigare medarbetare på Bicycling)

Vad betyder vandring för dig? 
Vandring är det enklaste och renaste sättet att uppleva naturen. När man vandrar blir man ett med naturen snarare än att bara befinna sig i den. Det ger oss möjlighet att se fler detaljer, med högre upplösning, än när vi bara jäktar förbi. 

Varför är det här samarbetet viktigt? 
Det var ödesbestämt. Cykling och vandring har mycket gemensamt, och genom att sammanföra aktiviteterna ger vi fler människor chansen att uppleva naturens magi på ett roligt, inspirerande och smart sätt. 

Vad har samarbetet inneburit för parterna? 
Vi har verkligen kompletterat och förbättrat varandra. Vi har utmanat varandra att kliva ut ur våra komfortzoner, och den nyttiga friktionen har resulterat i en kollektion av tidlösa klassiker som representerar bägge företagen på ett igenkännbart men nytt sätt. 

Beskriv Fjällrävens och Specializeds arbetsprocess. 
Ödmjuk, rolig och lärorik för oss båda. Såväl Fjällräven som Specialized är fulla av nördiga naturälskare som är besatta av enkla lösningar och hög kvalitet. 

Henrik Andersson, är global kreativ chef på Fjällräven 

Vad betyder cykling för dig? 
Frihet, luft och hastighet. En vinnande kombination av transport och träning. Jag har alltid använt cykeln som färdmedel för att ta mig till jobbet, men när jag bodde i stan cyklade jag inte särskilt långt. Sedan jag flyttade ut från stan har mina dagliga transportsträckor fått ett inslag av uthållighet och avkoppling. Jag älskar att cykla i en timme eller mer. Tankarna vandrar på ett skönt sätt. 

Vad betyder natur och friluftsliv för dig? 
Nästan allt. Det finns många saker jag uppskattar i livet, men förutom familj och vänner har allt som är viktigt för mig något med naturen att göra: soluppgång och solnedgång, havet och dess rörelser, livet under vattnet och att bara vara ute i naturen. De växlande årstiderna. Det krävs inte mycket för att göra mig glad, men naturen är ett måste. 

Vilka är dina förhoppningar och ambitioner vad gäller samarbetet? 
Jag vill inspirera människor att vidga sina horisonter med äventyr i den närbelägna naturen. Jag hoppas att de mångsidiga produkterna gör det möjligt att bära samma kläder oavsett om man cyklar, vandrar eller arbetar. En liten garderob för en mängd olika aktiviteter. Och jag hoppas att fler börjar vandra och cykla – med mer glädje, större samhörighet med naturen och ökad livskvalitet som resultat.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Krönika: Cykling är bättre

Bland den uppsjö av sumpade chanser, fiaskon och uppenbar brist på talang har jag några...

Läs mer

Ansök till Team Bicycling 2022 - Sveriges första gravellag - Powered by Bikester

Nu öppnar vi äntligen ansökan till Team Bicycling 2022, som i år blir ett gravellag,...

Läs mer

Av detta knark blir man stark

Ledare: Det har gått några veckor och jag får skylla på allmän tidsbrist, men cykeln...

Läs mer

Ett blygsamt förslag, del 57: Vägrenen

Bilarna är gigantiska, en normalstor svensk SUV framstår närmast som en leksaksbil i sammanhanget, dessutom...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer
Vinterdistansens djävulskomponenter

Att allt i livet inte kan vara kul fick en lära sig redan som spädgris. Och visst finns ett antal...

Läs mer
Äntligen! Nu ses trafikreglerna för cykel över!

Regeringen har nu äntligen gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda en rad trafikregler för cykel, med syfte att främja framkomlighet...

Läs mer