Får du i dig tillräckligt?

Får du i dig tillräckligt?


Proteinerna bygger upp celler, muskler, skelett, senor, ligament, hud, hår, naglar och andra vävnader. De bildar också hormoner och enzymer – små katalysatorer som ser till att sätta fart i fabriken, alltså kroppen.

Ett starkt immunförsvar är säkert något du också vill ha och även här hjälper proteinerna till. Det du kanske märker av direkt är den mättnadskänsla som proteinerna också bidrar till, och som ser till att du inte behöver trampa iväg hungrig på ett cykelpass. En ensam havregrynsgröt håller dig däremot inte mätt speciellt länge.

Musklerna i kroppen innehåller cirka 40 procent av kroppens proteinvävnad och uppskattas stå för 25-35 procent av hela kroppens proteinomsättning. Det finns också proteiner i bland annat hud, hår, naglar, inre organ och i blodet. Lite varstans helt enkelt. Eftersom du är helt beroende av protein – egen omsättning och tillverkning, samt intag från maten – kan det finnas ett par saker som är värda att veta i ämnet.

Pratet om vikten av proteiner är vanligt bland styrkeidrottare och enstaka gym­råttor, men det kanske inte är något som du som uthållighetsidrottare lägger extra mycket tankeenergi på. Konditionsidrottarens fokus brukar istället främst ligga på kolhydrater, som är en stor källa till energi vid intensiv uthållighetsträning.

Ändå är protein ett ämne som diskuterats över en lång tid. Att idrottare förberett sig inför stora tävlingar med att äta mycket protein, mycket kött, dateras ända tillbaka till antikens Grekland. Lite extra kött inför de Olympiska spelen skulle man ha. Där ansågs kött verkligen vara kraft för den som skulle kunna mäta sig mot andra.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Bicycling nummer 3 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Mia Carlsson

Fruktansvärt tråkigt att det är sånt köttfokus i artikeln, både här och i tidningen. Vi är många som trampar runt, såväl på amatör- som elitnivå, med enbart vegetabiliskt protein i kroppen. För en del handlar det om de hälsovinster som kan fås med vegankost, för en del handlar det om etiska skäl: vi vill inte att någon annan ska ha dött för att vi ska äta oss mätta, och för en del om miljöskäl: det är ett faktum att animalier belastar planeten avsevärt mycket mer än en kost bestående av vegetabilier. Det finns massor av veganska cykelklubbar runt om i världen, är bara att googla! 🙂 Likaså går det att googla sig till vegetabiliskt protein (ja, jag såg tabellen i tidningen, men tyckte den var väldigt knapphändig).
Mvh


Redaktionen Bicycling

Hej Mia! Som redaktionens vegetarian (jag har varit vegetarian i halva mitt liv av precis de anledningarna du nämner) vill jag gärna passa på att svara. Det är jättetråkigt att du uppfattar artikeln så. Den är tänkt att handla om protein (oavsett källa), och inte om kött. I delen som publicerats här ovan används till exempel bara ordet ”kött” i sista stycket, och då för att beskriva tankegångarna hos de gamla grekerna (som vi ju inte kan ändra på i efterhand).
I tabellen i tidningen hade vi förstås kunnat speca olika baljväxter och nötter, men på grund av utrymmesbrist valde vi att inte göra så, precis som att vi valde att inte speca fisk- och fågelsorter.
Slutsatsen i artikeln är också den att väldigt få behöver oroa sig över sitt proteinintag – tvärtom får de flesta i sig fullt tillräckligt, och behöver inte överdriva genom att trycka i sig ännu mer.
Att gå in djupare på vegansk eller vegetarisk kost och idrottande skulle vara en helt annan intressant artikel, och det kanske kan vara något för framtiden.
Give peas a chance! 🙂
//ÅsaLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer