Falun siktar på Internationella cykelmästerskap

Falun siktar på Internationella cykelmästerskap


De tre klubbarna och förbundet arbetar också med att hitta samverkansformer kring framtida internationella XCO-evenemang.

– Vi har något verkligt bra på gång och har idag ett samarbete föreningarna emellan som nått nya nivåer med samlad kompetens och erfarenheter. Samarbetet främjar våra respektive föreningars utveckling på många olika plan, inte minst våra ungdomsverksamheter och vår förmåga att driva ännu större evenemang i vår region, säger Roger Karlsson och Mikael Löfgren, tävlingsledare för Lugnet XCO.

Under det gångna året har Falu kommun tillsammans med cykelklubbarna, Svenska cykelförbundet och lokala företag, verksamma inom cykel, arbetat för att möjliggöra internationella XCO-evenemang på Lugnet.

I internationella förbundets kalender över tävlingar 2018 finns inte mindre än fyra tävlingar i Dalarna. Tre av dessa avgörs i Falun och Borlänge.

Ny tävling på Lugnet 2018

Borlänge Tour och Långa Lugnet är tävlingar som klubbarna arrangerat tidigare.

Nytt för 2018 är tävlingen Lugnet-XCO som är tänkt att arrangeras i den nya banan på Lugnet som beräknas stå klar våren 2018. XCO(Cross Country Olympic) är den gren inom cyklingen som Falutjejen Jenny Rissveds tog OS-guld i.

– Vi ser en stor potential i det här samarbetet. Det finns en unik kompetens samlad hos parterna och Falun har alla förutsättningar för att kunna arrangera stora mästerskap med banor i världsklass, säger Leif Karlsson, generalsekreterare i Svenska cykelförbundet.

Att det finns förutsättningar för en internationell MTB/XCO-arena på Lugnet i Falun med årliga internationella tävlingar visar den grundliga omvärldsspaning och analys som Kent Lövgren tillsammans med Lasse Strand gjort på initiativ från Falu kommun.

Lugnet en arena i världsklass – även för cykel

-Med den gedigna erfarenhet av internationella skidarrangemang insåg vi att Lugnet har alla förutsättningar att vara en arena i världsklass även för internationella tävlingar inom XCO, säger Tomas Jons, kommunens fritidschef och fortsätter:

-Vi satte oss ner och funderade hur vi kunde göra likadant på cykelsidan som på skidsidan, vilket resulterade i en fantastiskt omvärldsspaning och analys, samt hur ett strategiskt upplägg kring internationella tävlingar kan komma att se ut. Något som vi sedan kunde överlämna till cykelföreningarna.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Ung trupp till XCO-VM i Leogang

Jenny Rissveds, sveriges olympiska guldmedaljör är en av sju cyklister som representerar Sverige på XCO-VM...

Läs mer

XCO SM 2020 – ett hopp för framtiden

Nästa helg (19-20 september) står Göteborg och cykelklubben Master värd för årets upplaga av SM...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Grönt ljus för XCO-SM i Göteborg 19-20 september

Polisen har gett klartecken för CK Master att arrangera MTB XCO-SM i Skatås, utanför Göteborg...

Läs mer
Team Bicycling 2020 - Laget

De sex deltagarna i årets upplaga av Team Bicycling har nu hunnit avverka två träningsläger, ett i Högbo Bruk utanför...

Läs mer
Stort intresse för Hemmavasan

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år...

Läs mer