Ett blygsamt förslag, del 57: Vägrenen

Ett blygsamt förslag, del 57: Vägrenen


Bilarna är gigantiska, en normalstor svensk SUV framstår närmast som en leksaksbil i sammanhanget, dessutom är de många, en ihållande ström av vrålande stål, ett epicenter för bilismen som masshysteri och en industriell dröm. Som cyklist är jag kanske inte helt ensam, en och annan rullar förbi på motsatta körbanan, men många är vi inte, något annat än solocyklister stöter jag inte på.

På pappret borde cykling här vara en mindre omöjlighet, i alla fall om man vill komma hem i ett stycke och utan däckspår tatuerade över låren. En cyklists mardröm. Men så finns det en liten detalj som gör allt möjligt. Så gott som alla vägar kantas av minst en meter bred vägren kombinerat med en tydlig gräns i form av en bred vit linje mot vägbanan, en stopplinje. Vägrenen är dessutom uttalad cykelbana, skyltningen är tydlig och till och med vid korsningar finns det tydliga övergångar. Trots den närmast bisarra trafiken känner jag mig säkrare än någonsin, här behöver jag inte vrida nacken ur led under ständiga spaningar över axeln. Att påstå att det är tyst och rofyllt hade varit att fara med osanning men tryggheten ger ändå en annan form av stillhet, jag kan göra min grej och de kan göra sin. Platsen är USA och närmare bestämt öknen i Arizona. 

I Sverige är det annorlunda och det är större sannolikhet att man hittar renar vid vägen än vägrenar och vi får dela vägen med bilarna så gott det går. Visst hade cykelvägar, likt de vi hittar på kontinenten, som inte byggs i direkt anslutning till vägarna varit att föredra, där hade man fått en frizon om något. Och mina utopiska tankar har faktiskt en gräns, true story. Men i den eviga och tröttsamma diskussionen om cyklisters vara eller inte vara på våra gemensamma vägar har jag tidigare funderat på varför det inte pratas om denna brist på plats och dedikerad yta, att det kanske är en del av problemets kärna. Så vad sägs om en återupprättad vurm för denna lilla blindtarm i vägsystemet? Mer vägren åt folket helt enkelt.    

Vad tycker du? Kommentera gärna!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så kan träning förebygga demens

Tidigare sågs demens som något oundvikligt man utvecklade med åren. Sedan dess har forskningen gått...

Läs mer

Av detta knark blir man stark

Ledare: Det har gått några veckor och jag får skylla på allmän tidsbrist, men cykeln...

Läs mer

På spaning efter den tid som flytt

Ledare: På Värmdöleden, Gullbergsmotet och för att inte tala om Essingeleden. I tusental står de...

Läs mer

Din inre van der Poel

Ledare: Två hjul, en ram, ett styre, pedaler och något vettigt att sitta på. Alla...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Hjälten vi alla behöver

Det här är inte sant, ändå har det hänt. Jag minns den som gul. Jag...

Läs mer
Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor har man i dag fri...

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer