Engadin – stigcykling i en klass för sig

Engadin – stigcykling i en klass för sig


Den långa dalgången Engadin sträcker sig från det karga och dramatiska området kring Malojapasset via branta sluttningar med barrskog ner till ravinerna längs floden Inn. Föga förvånande är detta också en underbar plats för stigcykling. 

Utbudet sammanfattas bäst i ordet mångfald. Förutom alla episka vyer som är mer eller mindre standard i Schweiz finns här en bred variation i utbudet av cykeläventyr. Gillar man flyt tar man sig till några av dalens fina flowtrails, är man sugen på mer av ett äventyr ger man sig ut på längre dagsturer. Självklart finns det även enklare, men lika fin, cykling för den med mindre erfarenhet och behov av adrenalin. 

Fyra sanslöst fina flowtrails 

WM FLOW TRAIL 
”Weltmeisterschaft” är tyska för världsmästerskap – nästan som på svenska alltså men med lite mer stuns! Vad har det med cyklingen här att göra då? Jo, denna led som startar några meter från linbanan på toppen i Corviglia slingrar sig nedför berget längs just de backar som varit hem åt en av världens största och mest prestigefulla skidtävlingar i snart 50 år. 

CORVIGLIA FLOW TRAIL 
När denna led byggdes hade man två ord högst upp i pla- neringsdokumentet: ”Fun and Flow”. Man ville dessutom ntegrera leden ordentligt i landskapet. Resultatet är en led som passar för den breda skaran cyklister – både rolig för experten och hanterbar för familjen. Leden börjar vid toppstationen, passerar Sass Runzöl och Alp Nova, och slutar vid mellanstationen Chantarella. Här ligger även Alto Bar, en pausplats med magisk utsikt och stans kanske bästa burgare. 

FOPPETTAS FLOW TRAIL 
Foppettas Flow Trail funkar fint i sig självt, men gör sig kan- ske ändå bäst som avslutning efter en lång dag i bergen. Först tar man sig med liften upp till Signal och kör en liten bit på en grusväg till Alp Suvretta. Starten ligger vid Futschöls. Ett tips är annars att börja med VW Flow trail, vika av till El Paradiso och Alp Suvretta för att på så vis knyta ihop dessa två fina leder och maximera upplevelsen. 

MARMOTTA FLOW TRAIL 
Nu i sommar öppnar man denna helt nya led som kopplar ihop Corviglia med Marguns. Det är en ganska snäll historia på dryga två kilometer som passar bäst för familjen eller nybörjaren. 

Flow Trails Corviglia

Längre rundor och heldagsäventyr 
Att välja det bästa är så gott som omöjligt, många av turerna här är trots allt några av de finaste i hela Schweiz. Men sagt och gjort, här är fyra av våra toppval:

SUVRETTA LOOP 
Nästan lika lång som Bernina Express startar denna led vid Celerinas tågstation. Först klättrar man 400 höjdmeter upp till Alp Laret, sedan tar man sig vidare hela vägen upp till en loop runt Piz Nair, och njuter av de turkosgröna sjöarna som är så utmärkande för Schweiz. Sedan bär det av utför – och vi tror att ni nog vet av det innebär. Skyll inte på oss om ni får kramp i smilbanden.

FUORCLA MINOR 
Den här stigen startar strax utanför St. Moritz, i Pontresina. På grusvägar tar man sig upp och förbi Berninapasset, vidare över till Italien och Livigno. Snart är man på Fuorcla Minor – en nybyggd, riktigt flowig mountainbikestig.

PADELLA – CORVIGLIA PANORAMA TOUR 
Detta är den längsta av lederna på listan: 40 kilometer i den övre delen av Engadin. Fyra mil kanske inte låter jättelångt, men är ändå en bit när man cyklar i Alperna. Räkna med att leden tar 4–5 timmar, särskilt om du vill njuta lite extra på vägen. Leden passerar strax under toppen av Piz Padella och fortsätter sedan genom både skogar och förbi flera sjöar.

ALBULA TRAIL 
Underbart är kort, något som stämmer väl för denna lilla led. Starten är på 2 315 meters höjd vid Albulapasset. Sedan är det 625 fallhöjdsmeter utspritt på 8,6 kilometer stig. Ha inte för brådis bara – då missar du utsikten. 

Fler rutter hittar ni här

Nora Engels, en av de lokala hjältarna som har lyxen att kalla Engadin sitt hem.

Events i sommar 

Swiss Epic 
Ett av de största äventyren man kan ha på en cykel i Alperna startar i St. Moritz den 17 augusti. Fem dagsetapper senare är det målgång i Davos. 

Soluppgång vid Piz Nair 
Få saker är så magiska som att få cykla i samklang med solens första strålar, särskilt när man är i Alperna. Sista söndagen i juli, augusti och september har man chansen att ta en snortidig tur med liften upp till Piz Nair och njuta av soluppgången – 3 000 meter över havet. Synkat med frukost på toppen är man sedan laddad med både en magisk start och gott om energi för en lång, härlig dag i sadeln på alla stigar i St. Moritz. 

Canyon-Roadshow 
Om saker bara säljs på internet är det svårt att klämma och känna på dem innan köp. Så passa på när Canyons roadshow gör ett pitstop i Celerina den 3–5 september! 

läs mer på www.engadin.ch/bikeLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bikeweek på Camp Järvsö 11-17 juli!

Mitt i sommaren, när det är som allra finast, varmast och ljusast bjuder vi in...

Läs mer

Bold fortsätter satsa på integration

Bold är numera en underavdelning hos Scott, och vi såg deras teknik på nya Scott...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Scott Spark - en ny generation

Integrerad bakdämpare, längre slaglängd, ny geometri och flera andra uppdateringar. När Scott nu släpper den...

Läs mer
Din inre van der Poel

Ledare: Två hjul, en ram, ett styre, pedaler och något vettigt att sitta på. Alla cyklar är i grunden mer...

Läs mer
Jennie Stenerhag och Kristian Klevgård plockade segern på Cykelvasan 2021

Damsegraren Jennie Stenerhag var förhandsfavoriten som vann sin femte seger medan herrsegraren Kristian Klevgård var den stora överraskningen som tog...

Läs mer