Engadin – ett självklart stigparadis

Engadin – ett självklart stigparadis


Dalgången Engadin i de schweiziska alperna sträcker sig från det karga och dramatiska området kring Malojapasset, via branta sluttningar med barrskog ned till ravinerna längs floden Inn. Ett fantastiskt område för stigcykling.

Stigcyklingen i Engadin är verkligen top-notch och utbudet sammanfattas bäst med ordet mångfald. Förutom alla episka vyer, som är mer eller mindre standard i Schweiz, finns här en bred variation i utbudet av cykeläventyr. Som högst kan du ta dig till den på 3 057 meters höjd belägna bergstoppen Piz Nair. Är du hungrig hittar du här en av Europas högst belägna restauranger.

Gillar du flyt tar du dig sedan till några av dalens fina flowtrails som Foppettas, Marmotta eller Corviglia. Är du sugen på mer av ett äventyr ger du dig med fördel ut på längre dagsturer. Självklart finns det även enklare, men lika fin, cykling för den med mindre behov av adrenalin.

 Är du mindre sugen på att trampa alla höjdmeter så har området ett rikt utbud av diverse transporter där man får ta med cykeln: linbanor, bergbanor, bussar – och kanske framför allt Schweiz underbara och tillgängliga tågsystem. 

Foto: Filip Zuan

Längre rundor och heldagsäventyr

Att välja det bästa är så gott som omöjligt, många av turerna här är trots allt några av de finaste i hela Schweiz. Men sagt och gjort, här är fem av våra toppval: 

Albula Trail
Underbart är kort, något som stämmer väl för denna lilla led. Starten är på 2 315 meters höjd vid Albulapasset, följt av 625 fallhöjdsmeter utspritt längs 8,6 kilometer stig. Men ha inte för brådis, då missar du utsikten. 

Bernina Express Tour
Följer världens kanske mest ikoniska tågrutt: Berninalinjen, en rutt så fin att den hamnat på Unescos världsarvslista. Stigen har sin början i Samedan och bjuder sen på 37 kilometer ganska krävande stig i alpterräng. En av få stigar som hamnat på IMBA:s (International Mountain Bike Association) lista över ”epic trails”. 

Foto: Filip Zuan

Suvretta Loop 
Nästan lika lång som Bernina Express startar denna vid Celerinas tågstation där man först klättrar 400 höjdmeter upp till Alp Laret. Sedan tar man sig vidare hela vägen upp till en loop runt Piz Nair och njuter av de där turkosgröna sjöarna som är så utmärkande för Schweiz. Sedan bär det av utför – och vi tror nog ni vet vad det innebär. Skyll inte på oss om ni får kramp i smilbanden.   

Fuorcla Minor 
Startar strax söder om St. Moritz, i Pontresina. En blandning av grusvägar tar dig förbi Berninapasset och vidare över till Italien och Livigno. Snart är du på Fuorcla Minor – en nybyggd riktigt fin mountainbikestig.

Padella – Corviglia Panorama Tour 
Den längsta av lederna på listan är 40 kilometer och går i den övre delen av Engadin. Även om den inte är så lång så får du räkna med att den tar 4–5 timmar, särskilt om du vill njuta lite extra på vägen. Rutten passerar strax under toppen av Piz Padella och fortsätter sedan genom både skogar och förbi flera sjöar.

Events i sommar

Engadin Bike Giro
Detta tredagars etapplopp är lite som ett Swiss Epic i miniatyr och äger rum i området kring Silvaplana och St. Moritz. Engadin Bike Giro bjuder på branta klättringar och underbara utförsåk längs flowiga trails och på naturliga stigar. Under loppet hinner man samla ihop 150 kilometer och hissnande 5 500 höjdmeter cykling. Allt i ett enastående vackert landskap.

Soluppgång vid Piz Nair
Få saker är så magiska som att få cykla i samklang med solens första strålar, särskilt när man är i Alperna. Sista söndagen i juli, augusti och september har man chansen att ta en snortidig tur med liften upp till Piz Nair och njuta av soluppgången 3 000 meter över havet. Synkat med frukost på toppen är man sedan laddad med både en magisk start och gott om energi för en lång, härlig dag i sadeln på alla stigar runt St.Moritz.

Foto: Filip Zuan

Biketest Happening
Sugen på att testa nya heta prylar på den bästa av platser? Detta populära testevent är nu inne på sin sjunde säsong – en given samlingsplats för lokala butiker, cykelskolor och cykelnyfikna sista helgen i juni i Celerina. Antingen cyklar du upp för berget för egen maskin, eller så tar du liften.

Läs mer om Engadin!

Copyright alla bilder: Engadin St. Moritz MountainsLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nya integrerade Scott Genius är här!

I 20 år har Genius varit en av hörnstenarna på stigscenen och har för varje...

Läs mer

Av detta knark blir man stark

Ledare: Det har gått några veckor och jag får skylla på allmän tidsbrist, men cykeln...

Läs mer

Bold fortsätter satsa på integration

Bold är numera en underavdelning hos Scott, och vi såg deras teknik på nya Scott...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Scott Spark - en ny generation

Integrerad bakdämpare, längre slaglängd, ny geometri och flera andra uppdateringar. När Scott nu släpper den...

Läs mer
SCOR ett helt nytt märke mountainbikes från BMC

För inte allt för längesen så hade BMC en långslagig cykel i sin lineup som hette Trailfox, men deras segment...

Läs mer
Pallplats för Zakarias Johansen

Vid andra deltävlingen av Enduro World Series, som gick av stapeln i helgen i Italienska La Thulie, fick svenska Zakarias...

Läs mer