Emma Johansson går till Orica-AIS
En av de största mtb­-cyklisterna ge­nom tiderna. Och då menar vi inte tyngst eller längst. David `Tinker`Juarez började tävla redan 1974. Och är i allra högsta grad aktiv idag. Vad är Tinker för filur egentligen? Bicyclings före detta chefredaktör Kalle Bern träffade Juarez och hjälpte honom att köpa en chokladask till sin mamma.

Emma Johansson går till Orica-AIS


Den regerande svenska mästaren på både landsväg och tempo förväntas tillföra djup och ledarskap till teamet som nu börjar sin andra säsong.

– Emma är en cyklist som vi har iakttagit ett tag, och vi har imponerats av hennes aggressiva åkstil. Hon är en av de bästa i olika typer av terräng under säsongen, och hon blir också viktig för våra yngre åkare, säger sportchefen David McPartland.

Eftersom Judith Arndt har pensionerat sig från cyklingen och Orica-AIS, hoppas lagledningen nu att Johansson ska vägleda de yngre, mindre erfarna åkarna.

– Vi är ett australiskt lag med många yngre åkare som inte har exponerats för de europeiska, tuffa och stressande tävlingarna från tidig ålder. Lyxen att ha en cyklist av Emmas kaliber kan minska klyftan och påskynda acklimatiseringsprocessen för våra duktiga Aussies. Vi är mycket glada att nu ha Emma och hennes erfarenhet, förklarar McPartland. 

För Johansson var valet att gå med i Orica-AIS lätt.

– Jag har alltid drömt om att få tävla för ett stort lag. Tidigare har jag valt att köra för mindre lag där jag också tog på mig en stor roll i det inre arbetet, i stället för att bara fokusera på idrotten. Nu är det rätt tid för ett stort team, säger Johansson.

– När jag funderade på de större lagen stod Orica-AIS ut. Tjejerna här fungerar bra ihop, och de har visat att de inte är rädda för att ta risker för att vinna stort. Deras sätt att tävla passar mig, och mitt hjärta sa att detta var rätt. Teamet står på stabil grund, och det är en bonus att också backas upp av herrlaget och det australiska förbundet, säger Johansson.

På frågan om hennes personliga mål för den kommande säsongen, nämner Johansson sitt engagemang för laget:

– Jag vill vinna tävlingar. Det spelar ingen roll egentligen vem som vinner – om det är jag eller en lagkamrat. Jag vill bara se oss vinna. Som tävling sticker Flandern ut mer än andra. Det går i närheten av min bas under säsongen, och det är en mina favoriter. Det är en tävling jag hoppas på att vinna under min karriär. 

Men cykel handlar inte bara om tävlingar och resultat. 

– Jag vill ha kul på min cykel, och jag vill njuta av det hela igen. Det är något jag hoppas uppnå. Efter VM hade jag möjlighet att tillbringa två dagar med några av mina nya lagkamrater. Vi hade mycket roligt tillsammans. Jag tror att detta kommer att bli ett bra år på det sättet, säger Johansson.

– Jag ser fram emot starten av säsongen. Jag är verkligen motiverad att åka ner till Australien och börja tävla igen.

Förutom OS-silvret i Peking 2008 räknar Johansson en världscupcseger vid Ronde van Drenthe, andraplats på La Flèche Wallonne och Trofeo Alfredo Binda , samt totalsegern i Thüringen Rundfahrt som sina mest anmärkningsvärda prestationer. Hon avslutade säsongen 2012 som tredje bästa cyklist i världen på UCI-rankingen för damer.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer