EM-truppen i MTB

EM-truppen i MTB


Det blir en trupp på sex cyklister som kör blågult i Darfor Boario Terme i norra Italien den 27-30 juli. 

– Jag är mycket glad att det blir ett EM i Italien. Vi är väl förberedda och truppen känns laddad‚ säger förbundskapten Annie Söderberg. 

Den italienska organisationen är van att hålla i stora evenemang med bland annat en etapp av Giro d’Italia och italienska mästerskapen i landsväg på CV:t. 

EM-truppen:

Johan Widén Herrelit – Johan kvalade som etta på EM-sprinten i Huskvarna förra året och har följt upp detta med fina och lovande prestationer under 2017. Han har bland annat kvalat som trea och slutat nia i en världscupstävling i XCE.

Emil Linde Herrelit – Förutom att Emil leder SWE Cup i XCO är han också regerande europamästare i XCE. Även om han är svårslagen i spurtsammanhang har han under både förra säsongen och denna visat att han är en XCO-åkare att räkna med.

Joel Burman U23 – Joel har tagit stadiga steg framåt och har under säsongen kommit på en fin 20:e-placering i ett tufft startfält på en HC-tävling (steget under världscup). Joel har kommit tillbaka från en period av skada och man kan inte annat säga än att han har kommit tillbaka starkt.

Joel Burman

Joel Burman

Saga Molin Damjunior  Saga är stark i klättringar och har kapaciteten att hålla fart över tid. Vid ett par tillfällen under säsongen har förstaårsjunioren också kommit topp-tio i juniorvärldscupssammanhang.

Saga Molin

Carl Jarnhagen Herrjunior  Carl är i världsrankingen vår högst rankade herrjunior och har redan tidigt under säsongen satt färg på bland annat UCI-tävlingarna i norden, med ett flertal pallplaceringar.

Vilgot Lindh Herrjunior  Vilgot debuterar i landslagssammanhang under EM. Under säsongen har han visat på en positiv utveckling och har därigenom lyckats med ett flertal fina prestationer.  
– Det känns väldigt roligt att få representera Sverige i EM, särskilt då det blir mitt första landslagsuppdrag. Jag hoppas det ska bli en roligt vistelse med trevligt folk och såklart vill jag göra mitt bästa under tävlingen också, säger Vilgot Lindh. 

Program: 

Torsdag, 27 juli – XCR Team relay 

Fredag, 28 juli – XCE sprint kval & final

Lördag, 29 juli – XCO för damjunior, herrjunior och U23 dam. 

Söndag, 30 juli – XCO herrelit, damelit och U23 herr. 

Ett mer detaljerat program hittar du här.

Få koll på disciplinerna:

XCO – I denna disciplin startar man klassvis och kör ett förutbestämt antal varv på en rundbana som är ca 4-6 km. Tekniska svårigheter i form av stenkistor, hopp, dropp, m.m. förekommer. Banan utformas önskvärt som en treklöver där cyklisterna kan ses vid flertalet tillfällen.

XCE – Sprinten fungerar likadant som längdskidåkarnas variant, med den skillnaden att cyklisterna startar 4 och 4 i heaten istället för 6 st varje heat som på skidåkning. De 2 första går vidare till nästa heat. Banorna mäter mellan 500 till 1000 m.

XCR – Cross Country Team Relay. Laget består av fyra cyklister i olika klasser, samtliga kör ett banvarv var.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer