EM-guld till Emil Linde

EM-guld till Emil Linde


Det gick snabbt och det var intensivt på gårdagens sprinttävling i Huskvarna. Det var även sommarhetta och hög puls i det täta publikhavet när det svenska MTB-landslaget visade vad de gick för i sprintloppet. Två medaljer lyckades de ta på hemmaarenan.

Svenskarna gick ut starkt i den individuella tidskvalificeringen och hade fyra åkare som topp fem i herrklassen när heaten var över. Johan Widén (1), Emil Linde (2), Martin Setterberg (4) och Matthias Wengelin (5). Linn Gustafzzon från Borlänge CK som körde stafett dagen innan var landslagets bidrag i damernas start. Hon gick vidare som nia i kvalet.

I det första elimineringsstadiet gick det inte lika bra för Johan Widén, som fick problem med sin kedja redan på startsträckan. Emil Linde, Martin Setterberg och Matthias Wengelin körde starkt och gick vidare till semifinalen som slutade med att Emil Linde och Martin Setterberg tog sig vidare till final. Därmed hade de säkrat minst en medalj till Sverige.

Matthias Wengelin och Linn Gustafzzon gick båda till lilla finalen. Linn tog en sjundeplats och Matthias slutade som sexa. För Emil Linde och Martin Setterberg gick det fint hela vägen och Sverige fick sina första medaljer på årets EM.

Först på upploppsrakan efter en spännande slutspurt tog Emil Linde från Gävle guldet med bara en tiondels sekunds marginal före österrikaren Daniel Federspiel. Martin Setterberg från en av arrangörsklubbarna, IF Hallby, gjorde en strålande insats och knep bronsmedaljen, en medalj som nog smakar väldigt bra för Jönköpingscyklisten.

– Det var bekvämt här på hemmaplan, sen var det skönt att få allt stöd, sa Martin Setterberg till speakern Roberto Vacchi när han stod på prispallen.

– Jag har inga ord för detta… Magiskt. Jag är tårögd, sa förbundskapten, Anders Ljungberg.

Om sprint XCE

Den mest intensiva grenen under mästerskapet när det handlar om att under 1,5-2 minuter gå på max. Banan är cirka 500-1 000 meter lång med tekniska svårigheter. Det inleds med individuell tidskvalificering som sedan leder till elimineringsstadiet där åkare kör fyra åt gången och topp-2 går vidare till nästa omgång. Sprinten liknar skidåkningens sprintupplägg, det händer att åkarna krokar i varandra och tränger varandra på banan. Precis som i skidsprint kör man kvartsfinal, semifinal och final där de främsta i varje heat går vidare till den spännande finalen.

Fakta om medaljörerna

Emil Linde, Gävle CA, har visat kanonform under våren med bland annat riktigt bra resultat i Bundesliga i Bad Säckingen. Under 2015 vann han också flertalet SweCuptävlingar. Har tidigare placerat sig riktigt bra på stora internationella XCO-lopp.

Martin Setterberg, IF Hallby SOK, hemmahoppet från Hovslätt i Jönköping. Gjorde sin första säsong i U23-klassen 2015 och har tagit ytterligare kliv framåt i år. Riktigt stark sprinter och har även SM-medaljer i downhill och på bana som junior.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 goa miljoner till nya XC-leder i Järvsö

Region Gävleborg har precis sagt ja till att medfinansiera Cykla Järvsö AB för att bygga...

Läs mer

Trek släpper nu helt nya Supercaliber

Nu vet vi äntligen vad Jolanda Neff döljt under "sockan" på sin cykel hela säsongen,...

Läs mer

Ny stigvänlig Top Fuel från Trek

Nya Top Fuel får längre slaglängd och ny geometri

Läs mer

Här är VM-truppen i mountainbike

5-9 september avgörs VM i mountainbike i Lenzerheide, Schweiz. Framför 30 000 åskådare och fans...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Nya Canyon Lux är här!

Redan som prototyp skördade nya Lux framgångar med en etappseger på ABSA Cape Epic och...

Läs mer
Jennie Stenerhag och Esther Süss vinner etapploppet Transalp

Total dominans av det svensk-schweiziska laget i Transalp, ett av världens mer prestigefyllda etapplopp.

Läs mer
Åre satsar och vill öka cykelomsättningen med 20 miljoner

Genom att aktivt jobba för ökad cykelturism i Åre ska omsättningen från just cyklingen öka med drygt 20 miljoner kronor...

Läs mer