Eliten bojkottar SM och Engelbrektsturen

Eliten bojkottar SM och Engelbrektsturen


Öppet brev:

Elitcyklister står över SM och Engelbrektsturen i protest

”Den 27 juli i år körs långloppstävlingarna i mountainbike Alingsås MTB Challenge och Engelbrektsturen i Norberg. En krock som denna är olycklig och gynnar inte någon arrangör, men oftast oundviklig under en säsong.

Det blev dock ett problem för oss aktiva då Svenska cykelförbundets styrelse beslutade, när tävlingssäsongen redan startat, att förlägga SM i långlopp vid Alingsås MTB Challenge. Engelbrektsturen ingår nämligen i Mitsubishi MTB Challenge, som är landets deltagarmässigt största cup på cykel sedan 14 år tillbaka.

Formatet är uppskattat bland allt från motionärer och elitåkare till ungdomar och veteraner. I samband med många deltävlingar brukar elitcyklister också ha olika typer av aktiviteter för barn och ungdomar, vilket gör att Mitsubishi MTB Challenge bidrar till att utveckla och bredda sporten.

Intresset för att cykla mountainbike har ökat explosionsartat senaste åren och samtliga deltävlingar slagit deltagarrekord de senaste upplagorna. Eftersom det sedan länge var klart att dessa två tävlingar anordnas samma datum var förbundsstyrelsen alltså fullt medvetna om att det skulle bli en krock när detta beslut togs.

Sedan beslutet offentliggjorts har vi åkare och andra aktörer försökt påtala det kontraproduktiva i att genomföra en deltävling i Mitsubishi MTB Challenge och SM på två olika orter samma dag, men utan något annat svar från styrelsen än att beslutet är olyckligt, men ligger kvar.

Detta sätter flera elitaktiva i en väldigt knivig sits, då den svenska mästartiteln och därmed få köra i mästartröja under det efterföljande året naturligtvis har en stark ställning hos cyklisterna. Att under ett år få titulera sig svensk mästare innebär förutom ära även extra medial exponering, vilket (förhoppningsvis) SCF’s styrelse är medvetna om.

Samtidigt är alltså Mitsubishi MTB Challenge med dess stora deltagarantal och prispengar något som gör det möjligt för många att bedriva en elitsatsning överhuvudtaget. Vi aktiva har därför uttryckt att vi anser att det är mindre dåligt att inte genomföra något SM alls istället för under dessa förutsättningar. Som en sista vädjan, erbjöd vi elitaktiva oss att under en dag det kommande året ställa upp som ledare i samband med någon typ av ungdoms- eller rekryteringsaktivitet hos den av de två föreningarna som kan tänka sig att flytta sitt arrangemang till lördagen 26 juli för att undvika en krock, tyvärr även detta utan framgång.

SCF’s styrelsebeslut har bara förlorare:
• Alingsås MTB Challenge får färre startande cyklister på SM och mästartiteln förlorar legitimitet då flera av de potentiella medaljörerna inte deltar.
• Engelbrektsturen får färre startande och förlorar möjligheter att genomföra olika aktiviteter som utvecklar cykelsporten på bredden.
• De elitaktiva ställs inför en intressekonflikt då vi både vill kunna köra om mästartiteln och placeringar i långloppscupen.

Detta accentueras ytterligare av att flera har avtal med sponsorer om att synas på både långloppscupen och SM. Förbundsstyrelsen har genom sitt beslut lagt en konflikt i händerna på oss cyklister. Var vi än väljer att delta så kommer det att upplevas som att vi tagit ställning mot en arrangör som med hårt ideellt arbete försöker skapa ett bra arrangemang.

Därför väljer följande cyklister, som alla vunnit eller tagit medalj vid de senaste årens SM och Mitsubishi MTB Challenge, att avstå båda tävlingarna samtidigt som vi uppmanar alla motionärer som normalt förgyller dessa lopp att delta och ha roligt! ”

Lars Bleckur, Magnus Darvell, Fredrik Edin, Fredrik Ericsson, Calle Friberg, Mattias Nilsson, Matthias Wengelin, Cykloteket Racing Team, Team Kalas, Cykloteket Racing Team, AXA Sports Club, Järfälla CK och CK Natén


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer