Downhill i Davos – bättre än puder?

Downhill i Davos – bättre än puder?


Vi vaknar upp på ett av byns cykelhotell där det serveras en stabil frukost med möjlighet att göra lunchpaket. Vi packar ryggsäckarna för en lång dag och tar oss ner till cykelaffären Ivans Velo där träffar en representant från turistbyrån. Hon berättar stolt om hur mycket regionen Davos-Klosters har satsat på cykling de senaste åren genom att skylta upp tolv dagsturer, göra cykelkartor över 60 mil stigar, samt bygga den nya downhillbanan Gotschna Freeride i grannbyn Klosters.

Michael som jobbar i cykelbutiken påminner om Crocodile Dundee, och passionerat delar med sig av sina cykeltips. Vi har mejlat lite innan resan för att boka cyklar, och då bett honom göra ett tvådagarsprogram med de bästa cykelstigarna i området. Första dagen blir utan guide, och Michael markerar med en penna på kartan hur vi ska cykla. Han pekar också ut några ställen där vi bör ta det försiktigt:

– Här är det rätt så brant nedanför stigen. Vanligtvis brukar jag inte cykla här själv, för om man ramlar här kommer ingen någonsin att hitta dig igen… Han tar av sig glasögonen, går och hämtar en kopp kaffe och håller masken. Vi tittar på varandra och undrar om han skämtar eller inte.

Vi får våra cyklar tillsammans med singletrack-kartan över Davos-området och trampar iväg. Redan inne i byn sitter skyltar som tydligt pekar ut olika rundor och stigar, eller hur man tar sig vidare till nästa lift eller by. De informativa skyltarna anger både avstånd till mål och svårighetsgrad på stig.

Vi följer pilarna mot Clavadel och efter en grusvägsklättring upp från Davos ger vi oss in i skogen. Det är med stor förtjusning vi ser den första fina stigen torna upp sig framför oss. I med en tyngre växel och så är vi igång. Stigen är rätt enkel och underlaget är jämnt och snabbrullat. Lite för snällt faktiskt, men det vägs upp av den mäktiga skogen och att stigen har flera överraskande svängar, så att man hela tiden måste vara på alerten för att få ett bra flyt. Till slut landar vi nere i Glaris där vi hoppar på en lift som tar oss upp 600 höjdmeter till Rinerhorn.

Vi har bokat ett paket där kortet till cykelhotellet även är liftkort i området. Perfekt om man är ute efter att åka mycket nedför. Så här en vardag i september är det glest mellan vandrarna, och det känns som att vi har en stor bergscykelpark helt för oss själva, med stigar åt alla håll och kanter. Temperaturen har fallit och i natt har den första snön pudrat topparna. Vi kliver av liften och stiger ut i ett drömlandskap. Det mesta är fortfarande grönt, men med ett tunt lager av höstens första snö på marken och träden. Det ser overkligt ut.

Som om någon målat en tavla.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Bicycling nummer 9 / 2013.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer