Detta händer i långa loppet

Detta händer i långa loppet


Billingeracet, 12 maj
75 eller 37 kilometer

Billingeracet är den första deltävlingen i cupen även 2018, som i år genomförs för fjortonde året i rad. Loppet är känt för att vara ett av de mest stig- och variationsrika av alla. Banlängden är något kortad till årets upplaga men klassiska Rydsstigarna, Rekordstigen, Endurostigen och Krokodilstigen finns kvar. Samma sak gäller nedfarten mot Rydeskogen genom Rånna Naturreservat där du rullar fram på underbara stigar omgiven av miljarder vitsippor. Några av grusvägspartierna har försvunnit till förmån för ännu fler inspirerande stigar. Och en välkommen bonus för trötta deltagare är att den sista langningsdepån är förlagd i botten av den sista utmaningen, klassiska Strupen. Här blandas mjölksyra med kramp och längtan till målet, strax efter grinden på toppen av den tuffa klättringen.

Långa Lugnet, 27 maj
62, 46 eller 28 kilometer

Långa Lugnet är en klassiker på cykelkartan och ett lopp som 2005 hade världscupstatus i UCIs kalender. Självklart är start och mål förlagda till Lugnets skidstadion som snart är lika anrik bland cyklister som bland skidåkare. Här byggs det cykelleder för fulla muggar, och i årets upplaga kommer du att få smaka på helt nybyggda delar i anslutning till stadion. Karaktären i Lugnet-terrängen är mycket varierad, där alla typer av cyklister hittar sina personliga godbitar och utmaningar. Om tre loopar på sammanlagt 62 kilometer är övermäktigt kan du nöja dig med två. Och skulle även det smaka surt i munnen kan du mysa runt på en enkel loop, som är relativt tekniskt lättåkt. Nytt för i år är att allt krut läggs på en och samma dag, där även ungdomarna kör ett långlopp på två eller tre loopar.

Jennie Stenerhag på Långa Lugnet

Lida Loop, 10 juni
65, 44 eller 22 kilometer

Stockholms bidrag till Mitsubishi MTB Challenge heter Lida Loop och går i anslutning till anrika Lida Friluftsgård söder om stan. Här finns sagolik terräng för vänner av breda däck och likt Långa Lugnet i Falun finns tre loopar för dig som älskar äktsvensk stigcykling. Nytt för i år är att de två första looparna genomgått en uppgradering och att samtliga lopp avgörs under en och samma dag. Arrangören jobbar också på att finslipa den separata damstarten, så att så många cyklister som möjligt får bästa möjliga resa genom hela loppet. Lida Loop är ett lopp för dig som inte är rädd för lite sköna stenhällar, grova rötter och utmanande stenar, alltså så som mountainbiken var tänkt att användas.

Foto: Viktor Karppinen

Ränneslättsturen, 1 juli
78, 41 eller 21 kilometer

Ränneslättsturen i Eksjö är lite mindre teknisk än de inledande loppen i cupen. Terrängen är omväxlande med härliga inslag av byggda delar i grus och några få avsnitt på asfalt. Det här är ett av de mer nybörjarvänliga loppen, men det innehåller självklart tillräckligt med utmaningar även för den tekniskt tilltalade cyklisten. Här finns två fina publikplatser, båda med speaker, som är uppbyggda strax utanför stadens centrum. Dessutom passeras de två gånger under loppet, vilket betyder att du kommer att få din rättmätiga portion av hejarop.

Förra året genomfördes lopp även för de yngsta, vilket blev så uppskattat att man självklart kör vidare på det även i år. 2017 gjordes också en stor förbättring med ny sträckning i loppets inledning för att minska köbildning. Det föll väl ut och i år satsas ytterligare på förbättrat flöde genom allmänna uppgraderingar längs hela banan.

Mörksuggejakten, 8 juli
74 eller 40 kilometer

Mörksuggejakten arrangeras i år för 22:a gången i rad, i stort sett längs exakt samma sträckning som första upplagan. Det betyder inte att utvecklingen stått stilla i Rättvik, utan att banan varit så uppskattad av deltagarna att man hellre putsat på detaljer. Den inledande starten, med klättringen upp till Vidablick, är en tuff start men också ypperlig för att sprida ut fältet och skapa god stämning bland deltagarna som får en mjuk och inställsam attityd när de når toppen. Skulle ditt tunnelseende tillåta ett getöga utåt Siljan så är det värt besväret – för den utsikten är inget man skojar bort. Efter den inledande klättringen innehåller resten av loppet en härlig blandning av snälla stigar som växlas med essensen av det gamla Dalarna över bäckar, längs åar, över hängbroar och förbi Dalhalla. Tävlingen avslutas med ett varv inne på IK Jarls friluftsområde där publiken har möjlighet att se åkarna flera gånger.

Engelbrektsturen, 22 juli
70 eller 40 kilometer

Engelbrektsturen är känd för sin gemytliga inramning med start och mål vid det pittoreska torget i Norberg. Loppet, som är relativt enkelt tekniskt, bjuder på fina grusvägar och breda stigar med smak av Bergslagen när den är som bäst. Förutom de officiella langningsstationerna är det inte ovanligt att den engagerade publiken bjuder på extra energi och näring till kämpande deltagare. Det kan behövas för att mäkta med stigningen upp till Håberg där bergspriset väntar för de snabbaste cyklisterna. Engelbrektsturen är ypperlig för den som vill testa på mountainbike men gärna avstår den tekniskt svåra utmaningen, och tävlingen är också seedningslopp för Cykelvasan. För dig som laddar inför nya rekordtider mellan Sälen och Mora kan det här vara en ypperlig start på den resan.

Finnmarksturen, 5 augusti
68 eller 48 kilometer

Finnmarksturen i Ludvika är ett av Sveriges äldsta mtb-lopp och var länge det största. I år genomförs det för 28:e gången – alltså en riktig klassiker, som står högt i kurs bland många cyklister. För några år sedan ändrades stora delar av loppet, och eftersnacket handlade mest om den ”propagandacykling” som deltagarna upplevde längs de sköna stigarna. Terrängen är starkt omväxlande med inslag av backar som separerar cyklisterna på ett rättvist sätt. Skulle du gå tom på energi är risken stor att du får den tillbaka av de spelmän som finns längs banan och förgyller dagen. Till 2018 har ytterligare några lättcyklade stigar tillförts och hela Ludvika står redo att hjälpa dig fram genom Dan Anderssons skogar.

Bockstensturen, 1 september
100, 70, 50 eller 30 kilometer

Mountainbike när den är som BST, säger Bockstensturen om sig själva. Och det finns ingen större anledning att tycka något annat. Loppet i Varberg bjuder på omväxlande natur i både bok- och trollskog med tekniskt sköna stigar blandade med öppna landskap och en hänförande avslutning utmed havet. Arrangören utlovar mer ”tjo och tjim” i skogarna och en Duo-klass för dig som hellre kämpar i lag med din bästis. Självklart finns också lopp för de allra minsta, och trivs du bättre som publik kan du följa loppet live i mobilen. Förra året nåddes nästan 2 000 startande och mycket talar för att den siffran kommer att förbättras i årets upplaga.

Västgötaloppet, 22 september
80 eller 40 kilometer

Västgötaloppet är en mycket välorganiserad avslutning av Mitsubishi MTB Challenge, som avgörs på världscuparenan för längdskidor i Ulricehamn. Med fem år på nacken har detta lopp utvecklats enormt och banan är rejält omväxlande – cyklisterna får både smaka på tuffa backar och bitvis tekniskt utmanande cykling. Nytt för i år är att ungdomarna integreras i det stora loppet, så att de också får en smak av cykling i storformat. Arrangören har också filat på delar av banan för att bjuda på högre underhållningsvärde i området vid Lassalyckan. Och i år bjuds det även på finkaffe från stadens kafferosteri, som självklart vill vara med på avslutningsfesten. 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Johannes

Inte utan att man blir lite sugenLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Ung trupp till XCO-VM i Leogang

Jenny Rissveds, sveriges olympiska guldmedaljör är en av sju cyklister som representerar Sverige på XCO-VM...

Läs mer

XCO SM 2020 – ett hopp för framtiden

Nästa helg (19-20 september) står Göteborg och cykelklubben Master värd för årets upplaga av SM...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Grönt ljus för XCO-SM i Göteborg 19-20 september

Polisen har gett klartecken för CK Master att arrangera MTB XCO-SM i Skatås, utanför Göteborg...

Läs mer
Team Bicycling 2020 - Laget

De sex deltagarna i årets upplaga av Team Bicycling har nu hunnit avverka två träningsläger, ett i Högbo Bruk utanför...

Läs mer
Stort intresse för Hemmavasan

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år...

Läs mer