Så lagar du en punktering
24-25 oktober samlas över 200 cykelcross-åkare i Stockholm för att göra upp om svenska mästartiteln på lördagen samt delta i en internationell UCI-rankad tävling på söndagen. Båda tävlingarna direktsänds via webben på sportway.se i samarbete med Svenska cykelförbundets huvudsponsor PostNord.

Så lagar du en punktering


Herr Punktering väntar runt hörnet. Den där cykelturs-förstörande däckssjukan som tömmer innerslang på luft och cyklist på tramplust, kan när vi minst anar det kliva i din väg. På en handfull sekunder reducerar en punktering dig från ett vägvinnande ekipage som klyver vind och mästrar väg, till en stillastående och svettig cyklist som ser sina vänner försvinna i horisonten.

Sällan är kontrasten mellan lycka och olycka tydligare! Kort och gott, det finns bättre upplevelser. Visst, vänner känner vänner som känner någon som inte råkat ut för en däckspenetrering på tio år. Säger dem. Vi andra läser denna guide så är vi väl förberedda när Herr Punka slår till med sin elaka däcksgaffel… 

1. Ställ dig så att du inte står ute på vägen. Ta av hjulet och lägg cykeln på sidan, med bakväxeln uppåt. Töm ut det sista av luften (om det är något kvar) och tryck samtidigt upp slangen i däcket med hjälp av ventilen. På så sätt kommer kanttråden lättare ner i fälgens mitt, vilket underlättar när du ska kränga av däcket från fälgen.

2. Massera ner båda däcksidornas kanttråd i fälgens mitt (botten) med början från ventilen. Använd båda händerna och arbeta dig runt hela däcket.

3. Har du gjort rätt kan du nu, med lite tur, vrida av däcket från fälgen med bara händerna. Håll hjulet framför dig med båda händerna. Tryck med tummarna och vrid samtidigt däcket framåt och nedåt med båda händerna (placerade ungefär en decimeter isär) samtidigt. Sitter däcket för tajt får du använda däckavtagare. Tänk på att däckavtagare i metall kan skada lättmetallfälgar.

4. Dra av däcket med slangen i helt från fälgen. Ta ut den trasiga slangen ur däcket. Packa ihop den och ta med den så att du kan slänga den på rätt ställe (inte i naturen alltså) eller laga den hemma. Ta fram den hela reservslangen.

5. Kontrollera att det inte sitter något vasst föremål på insidan av däcket. Kolla även utsidan av däcket och särskilt noga efter skärsår i slitbanan. Där sitter ofta boven i dramat – en liten glasbit eller sten som ätit sig igenom korden in till slangen. Rensa också bort eventuellt löst skräp, grus och damm som ligger i däcket. Kolla även att fälgbandet är helt och rent. Ekerhålen i fälgen får inte synas vid fälgbandets kanter.

6. Montera däcket på fälgen igen. Sätt först bara dit ena däcksidans kanttråd. Placera däcket i rätt rotationsriktning om en sådan finns indikerad på däcksidan. Montera däckets dekal vid ventilhålet – då hittar du ventilen lättare när du ska pumpa.

7. Montera den nya (eller lagade) reservslangen. Börja med att sätta i slangens ventil i fälgens ventilhål. Gör detta från den sida av däcket som ännu inte har monterats på fälgen.

8. Arbeta in slangen i den omonterade delen av däcket, som fortfarande sitter utanför fälgkanten. Se till att slangen inte vrider sig eller hamnar i kläm under däckets kanttråd, det vill säga den sida av däcket som redan har monterats i fälgen. Det kan underlätta om du pumpar i lite luft i slangen inför detta moment. Står du utomhus så placera däck, slang och fälg så att de inte blir smutsiga. Om skräp följer med slangen in i däcket är risken för en ny punktering stor. Ställ till exempel hjulet ovanpå dina skor när du arbetar med det.

9. När du fått in slangen helt i den ännu omonterade sidan av däcket, börjar du arbeta in kanttråden i fälgen även på denna sida. Håll hjulet framför dig och arbeta dig runt däcket. Börja vid ventilen och arbeta sedan in kanttråden. Använd båda händerna, men på varsin sida av ventilen. Arbeta in däckets kanttråd i fälgen. Jobba dig bort från ventilen med båda händer samtidigt åt varsitt håll – tills de möts igen.

10. När händerna till slut möts behöver du bara bända eller vrida på den sista delen av kanttråden. Kolla att slangen verkar sitta helt och hållet i däcket och inte ligger i kläm mellan kanttråd och fälg. Tryck också in ventilen ordentligt i däcket, så att däckets kanttråd verkligen kommer ner ordentligt i fälgen även runt ventilen.

11. Är det svårt att få på däcket? Använd inte däcksavtagare för detta moment, då riskerar du att klämma hål på din nya slang. Massera istället däcket som i punkt två, så att kanttråden sitter helt i mitten av fälgen. Jobba på tills du får den sista delen av kanttråden över fälgkanten.

12. Pumpa i några kilo så att däcket sätter sig. Kolla att kanttråden sitter jämnt monterad runt hela fälgen på båda sidor av hjulet. Hoppar däcket på något ställe när du snurrar på hjulet är det säkerligen slangen som har klämts mellan kanttråd och fälg. Töm i så fall ut luften något så att du kan massera in slangen ordentligt i däcket. Pumpa till fullt tryck.

Mekaniker Binni Astvaldsson

Fotograf   Luca Mara

Antal kommentarer: 8

Bonnor

…eller så kör du tubeless (fortfarande på kanttråds fälg/däck) och slippar punka 🙂


Oscar Hellström

Ehh, för att tubelessdäck är ogenomträngliga för småsten och glasskärvor?
Snakebites är INTE den vanligaste punkatypen på landsväg så tubeless ger knappast någon stor fördel i det avseendet.


Mattias

Varför ska man börja lägga på däcket vid ventilen där det är som svårast att få ner det helt i mittskåran?
Jag börjar alltid mittemot och avslutar vid ventilen. Det går så bra så och har aldrig strulat.


Dalis

Håller med dig Mattias, fast jag startar så att ventilen kommer vid kl: 2, och avslutar alltså lite bredvid ventilen.


Erol Orhun

Mattias: Därför att det kan vara som knöligast att få däcket att ”sätta” sig rent och snyggt där. Om man istället börjar med att montera däcket i höjd med ventilen och avslutar på en annan plats, som Dalis säger här nedan, så har tummarna en sak mindre att kontrollera. Förutom att kränga ett motspänstigt däck på plats.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Säkra greppet

Säkra greppet


Surfar runt på nätet kommer du att hitta massor av tips om hur du får dina handtag att sitta, med alltifrån hårspray och T-sprit till öl och hamstersaliv. Med lite tur kan det fungera. Men i de flesta fall lossnar det efter en tid i fukt. Och risken om du använder medel med lösningsmedel är att handtagen blir upplösta. Vårt bästa tips, om du har problem med lösa handtag, är att skaffa den typen av modell som du låser på styret med hjälp av små skruvar. Mellan handtaget och styret sitter en tunn hylsa och i båda ändar sitter en låsring som håller handtagen på plats. På vissa varianter sitter låsringen bara på ena sidan, men funkar nästan lika bra.  


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Byta kedja själv – så gör du

Byta kedja själv – så gör du


Den nya kedjan ska vara anpassad för växelsystemet du använder, där den viktiga detaljen är hur många växlar du har i kassetten. Fler växlar behöver en smalare kedja, så du behöver exempelvis en 11-delad kedja till en 11-delad kassett, och en 10-delad kedja till en 10-delad kassett. Säkrast är att använda samma tillverkare som har gjort resten av växelkomponenterna, men det brukar gå bra att blanda när det gäller just kedjan.

Du behöver också en kedjebrytare. Det gäller även om du använder kedjelås, eftersom kedjan du köper är lite längre än vad som normalt används och behöver kapas till rätt längd.

Enklaste sättet är att använda samma längd som innan, om allt fungerade perfekt i alla lägen. Annars får du kolla upp med tillverkaren av växelkomponenterna hur du ska gå till väga, eftersom det skiljer sig lite mellan exempelvis racer, singelklinga och fullfjädrat.

Lite längre än för kort är i alla fall ett bra riktmärke, så slipper du dra sönder något om det inte blev helt perfekt.

När du har fått till rätt kedjelängd är det noga att kedjan löper korrekt genom framför allt bakväxeln, innan du nitar ihop kedjan eller monterar kedjelåset. Vissa kedjor har en in- och utsida, eller egentligen höger- och vänstersida, och blir detta fel blir växlingarna inte så bra som det är tänkt.

Kom också ihåg att kedjor och kassetter slits gradvis och nöts ihop. Byter du kedja ofta kan du räkna med två till tre kedjor på varje kassett, men till slut måste även kassetten bytas. Byter du för sent, och slitaget blivit för stort, kommer den nya kedjan att hoppa och kugga över under högre belastning.

Antal kommentarer: 5

Pell

Tack för tipsen, men hur ser jag om en kedja har en in- och en utsida?


Daniel Breece

@pell Det är lite olika beroende på tillverkare men det är oftast markerat på kedjan. Man brukar oftast kunna läsa sig till det på kedjepaketet eller på den lilla papperslappen/instruktionslappen som följer med kedjan. Exempelvis som denna: http://bike.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Chain/SI_09R0A/SI-09R0A-001-Eng_v1_m56577569830688497.pdf


Pelle

Tack Daniel!


Hjalle Hellström

Idiotisk beskrivning byta kedja är bökigt kräver noggrannhet och förberedelser som att koka kedjan i olja en konst i sig
Tokrolig artikel


Susanne

Tack för alla tips!
Men vad betyder det att ”byta kedja ofta”?
100 mil?Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Keramiska eller vanliga lager, vad är grejen?

Keramiska eller vanliga lager, vad är grejen?


Vår erfarenhet är att om man bara med fingertoppskänsla jämför ett standardlager med ett keramiskt lager, så märker man att de keramiska ofta är helt osmorda eller eventuellt lätt inoljade från fabrik. Det följer med en liten flaska med en tunn olja eller tunt fett som du rekommenderas applicera vid montering och sedan vid periodiskt underhåll. Denna tunna olja ger ett lägre motstånd än det tjockare fett som normalt används för att smörja ett kullager.

En annan sak som vi ofta noterar är att keramiska lager – omonterade och helt utan belastning – snurrar mycket lättare i handen. Jämför vi, återigen helt ovetenskapligt, tätningar på ett keramiskt lager och ett vanligt standardlager är det stor skillnad. På ett standardlager är gummitätningens själva innerkant, som tätar mot den inre lagerbanan, kraftigare och tydligt i kontakt med denna icke roterande lagerbana. På ett keramiskt lager är ofta tätningen kännbart tunnare och inte alls lika tydligt i tätande kontakt med den inre lagerbanan.

Dessa tydliga skillnader ger förmodligen större effektvinst än det keramiska materialet i sig. Vår uppfattning är att ett Shimano-lager utan tätningar, smörjt med tunn olja istället för fett, är minst lika bra som de finaste keramiska lager.

Historiskt sett har mekaniker ofta gjort just detta – tagit bort eller ändrat på tätningar, och använt olja istället för fett i lagren, på bancyklar, tempocyklar och vid mästerskap och rekordförsök.

Värt att notera är att SKF kan leverera samma lagerkvalitet med olika tätningsgrad och då specificerar skillnaden i friktion och livslängd.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 enkla knep till en lyckligare cykel

6 enkla knep till en lyckligare cykel


Ordna en verkstad
Innan du kan fixa din cykel behöver du några verktyg. En uppsättning insex- och torxnycklar är högst nödvändigt, samt en momentnyckel så att du inte drar åt någonting för hårt och knäcker ramen eller komponenterna. En bra golvpump med en tryckmätare är ett måste.

Och har du en mountainbike där fjädringen har luftkammare behövs också en särskild dämparpump. Ett mekställ gör att du lättare kommer åt alla delar på cykeln. Allt detta kan kosta ett par tusenlappar, men se det som en investering. Tanken är ju att du inte längre ska behöva lämna in cykeln för enklare mekjobb.

Håll cykeln ren
Bara genom att torka av cykeln kan du upptäcka skador i ett tidigt skede, då det kanske också är både enklare och billigare att laga. Gör detta minst en gång i månaden. Tvätta cykeln, gärna med rengöringsmedel och vatten, och torka sedan bort med en ren trasa. Leta efter skador eller sprickor i lacken. Om du hittar något, ta med cykeln till din lokala cykelverkstad så kan de kontrollera om skadan bara är ytlig.

Rengör kedjan
Eter tvätt är det dags att ge din kedja lite kärlek. Smuts innebär sämre växlingar, stelare
kedjelänkar, samt onödigt slitage på kedja, växlar och kassett. Det här är dyra grejer, så
bara genom att vårda delarna finns det pengar att spara. Rengör kedjan med en kedjetvätt.
Det är en plastbehållare med borstar som du knäpper fast runt kedjan och sedan använder
med avfettande rengöringsmedel. Du kan också använda en tvättsvamp med en ruggad sida.

Fyll i rengöringsmedel i tvättråget, eller häll det rakt på tvättsvampen. Fäst sedan kedjetevätten på kedjan, eller ta tag i kedjan med den grova sidan av svampen, och snurra sedan på vevarna bakåt i ungefär 30 tramptag. Ta bort kedjetvätten och spola av kedjan ordentligt med varmt rinnande vatten, gärna med lite tryck (högtryck fungerar, men använd det bara på kedjan och inte på något annat ställe på cykeln). Torka den torr med en trasa och smörj.

Kontrollera slitage på kedjan
Kedjor är baserade på tum, där ett länkpar alltid är en tum. Det är enklast att mäta över tio länkpar med hjälp av en tumstock. Tio länkpar ska vara tio tum, alltså 254 millimeter. Är kedjan mellan 1,5 och 3 millimeter längre än så är det dags att byta den. Är den mer än 3 millimeter längre behöver du förmodligen också en ny kassett. Det finns också speciella kedjemätverktyg för detta. De kan fungera på olika sätt beroende på tillverkare, så läs anvisningarna noga.

Byt dina bromsbelägg
Det kan vara dags att byta bromsklossar om du hör ett grusigt ljud när du bromsar, om de är nerslitna eller snedslitna, eller om bromsförmågan blivit sämre. Välj rätt klossar för just dina fälgar. Det finns olika bromsklossar för aluminium och kolfiberfälgar, eftersom de ska både skydda fälgen och ge dig bäst bromsförmåga.

Skruva ut stoppskruven i bromsskon och dra ut belägget bakåt. Om du har använt justerskruven för att kompensera för slitage, glöm inte att skruva tillbaka den nu när du sätter i ett nytt belägg. Skjut in det nya belägget i bromsen – tänk på att få rätt kloss på rätt sida, och åt rätt håll – och skruva tillbaka stoppskruven. Hur länge de håller? Det beror på körförhållanden: hur ofta du bromsar och hur ren du håller din cykel.

Byt dina vajrar
Något mer avancerat är att byta vajrar och höljen själv. Om en växelvajer går av kan du inte längre växla. Går en bromsvajer av får du problem att stanna cykeln. Se till att byta vajrar i slutet av varje säsong, eller om du tror att det är nött och upplever att det växlar dåligt eller långsamt, eller om inbromsningen känns seg. Surfa in på bicycling.com/brakecables och bicycling.com/ shifter-cables för att kolla hur du ska göra (obs, filmerna är på engelska).


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Kollar du cykeln rätt inför varje runda?

Kollar du cykeln rätt inför varje runda?


Läsarfråga: Hur är det – behöver jag egentligen kolla min cykel innan varje runda?

Bicyclings mek-expert Henrik van Ingelandt tipsar om de smartaste grejerna att kolla:

HJULEN
Snurra på dem och kolla att bromsklossarna inte ligger emot. Kontrollera att snabbkopplingarna är ordentligt åtdragna. Pumpa däcken till rätt tryck.

BROMSARNA
Bromsarna ska ta innan bromsreglaget når styret, och beläggen ska vara fräscha. Fälgbeläggen ska bytas ut om spåren är nerslitna, medan skivbromsklossar ska bytas när det finns mindre än en millimeter kvar på ytan.

VÄXLARNA
Klicka igenom alla växlar och kontrollera att kedja flyttar sig smidigt och jämnt, och att den inte går att växla innanför eller utanför kassetten, eller dreven.

KEDJAN
Är den torr? Eller superkladdig? Gör rent och smörj vid behov: kanske en gång i månaden eller efter varje tur i regn eller lera. 

Läs mer: 10 mek-regler du måste kunna


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in