"Det är klart vi är besvikna"

"Det är klart vi är besvikna"


Damernas tempo:
Damernas lopp dominerades av tempospecialister. Vann gjorde amerikanskan Kristin Armstrong före tyskan Judith Arndt. Bronsmedaljören vid söndagens linjelopp, ryskan Olga Zabelinskaya, blev återigen trea.

Emma Johansson körde i mål på en 14:e plats:
– Det var tufft idag och det gjorde ont hela tiden. Det gick inte tillräckligt fort. Årets säsong har varit annorlunda och jag är helt återställd från skadorna i början av året. Dagens besvikelse lägger sig och jag siktar in mig på det kommande VM:et i Holland om sex veckor.

Emilia Fahlin slutade på en 17:e plats:
– Jag har haft OS-tempot som mitt mål de senaste två åren. I teamet har vi tyvärr inte fått ordning på tempoutrustning mycket tack vare allt tävlande och resande i år. På tempocykel får jag helt enkelt inte ut all kraft i pedalerna. Detta har varit jobbigt. Men idag gav jag ändå allt och det räckte till en 17:e plats.

Herrarnas tempo:
Inför enorma publik körde engelsmännen hem två medaljer, guld och brons, när Bradley Wiggins i stort sett ledde från start till mål. Vid första tidskontrollen låg han fem sekunder bakom tysken Tony Martin. Därifrån och in i mål drog Wiggins ifrån, och i mål var han 42 sekunder före tvåan tysken Tony Martin och ytterligare 26 sekunder före landsmannen Christopher Froome.

Gustav Larsson såg riktigt laddad ut när han körde ut på den 44 kilometer långa tempobanan. Vid första splittiden vid 7,3 kilometer låg han sjua, 16 sekunder bakom Tony Martin. Sedan hände det otänkbara. Ett kedjeproblem fick ödesdigra konsekvenser och Gustav Larsson gick i backen. Han slog i höften och skrapade upp knäet. Efter mekanikerinsats var Larsson uppe på cykeln igen, men han hade svårt att komma tillbaka i rytmen. En framskjuten placering var borta.
– Något sådant här har aldrig hänt mig under tävling tidigare. Jag vet inte hur bra min form är, men det kändes bra fram till vurpan, säger Gustav Larsson, som slutade på en 16:e plats.

Sportchefen Madeleine Lindberg Wall om de svenska cyklisternas insatser:
– Så här är det med idrott. Ibland blir det stolpe ut. Det är klart att vi är besvikna. Vi siktade högt, vi är väl förberedda men det har inte gått vår väg. Nu analyserar vi detta, tar med oss erfarenheterna och sen siktar vi in oss på världsmästerskapen som i år går i holländska Limburg den 15 -23 september.

 

RESULTATS

Hampton Court Palace Cycling Road

WED 1 AUG 2012

Women´s Individual Time Trial

Race distance: 29 km

 

Rank      Race Number    Name                                            NOC             Final Time

1             1                             Armstrong, Kristin                    USA           37:34.82

2             2                             Arndt, Judith                              GER          +15.47

3             15                           Zabelinskaya, Olga                   RUS              +22.53

4             4                             Villumsen, Linda Melanie           NZL              +24.36

5             5                             Hughes, Clara                             CAN          +54.14

6             6                             Pooley, Emma                            GBR        +1:02.88

 

14           8                             Johansson, Emma                    SWE         +3:03.74

17           14                           Fahlin, Emilia                           SWE        +3:41.04

 

 

RESULTATS

Hampton Court Palace Cycling Road

WED 1 AUG 2012

Men´s Individual Time Trial

Race distance: 44 km 

Rank      Race Number    Name                                            NOC             Final Time

1             2                             Wiggins, Bradley                       GBR         50:39.54 

2             3                             Martin, Tony                             GER           +42.00

3             7                             Froome, Christopher                 GBR          +1:08.33

4             4                             Phinney, Taylor                         USA         +1:58.53

5             6                             Pinotti, Marco                            ITA         +2:09.74

6             10                           Rogers, Michael                        AUS         +2:11.85

 

16           11                           Larsson, Gustav                        SWE        +3:55.72


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Nytt försök på timrekordet

Nytt försök på timrekordet


Gällande distans på 46.273 kilometer noterades av amerikanskan Molly Shaffer van Houweling i september förra året, då hon slog Leontien Zijlaard van Moorsels tolv år gamla rekord med 209 meter.

41-åriga Bridie O’Donnell har varit nationell mästare i tempo och när hon inte tävlar för fullt arbetar hon som kirurg i ortopedi.

Försöket sammanfaller med Santos Tour Down Under och öppnandet av damerans nya World Tour i just Adelaide – något som väntas sätta extra krydda på försöket och bättra på publiksiffrorna.

Mer om rekordförsöket och länk till sändningen.

Om timrekordet
Timrekordet är en av cykelsportens äldsta tävlingsformer med anor från 1876 då det första rekordet registrerades av engelsmannen Frank Dodds. Upplägget är enkelt: under en timme ska en ensam cyklist tillryggalägga en så lång distans som möjligt på en velodrombana.

Genom tiderna har rekordet hållits av legendariska cyklister som Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Francesco Moser och Miguel Indurain. Bland damerna står rekordet sedan 2015 genom Molly Shaffer van Houweling med distansen 4.6273 kilometer. Herrarnas rekordinnehavare heter sedan juni 2015 sir Bradley Wiggins, med distansen 54.526 kilometer.

Timrekordet har körts snabbare av bland annat britten Chris Boardman (56.375 kilometer) på en specialbyggd cykel. År 2000 ändrade Internationella cykelförbundet UCI reglerna vilket gjorde att endast traditionell landsvägscykel och sittställning tilläts.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Svenskt timrekord för Gustav Larsson

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ny attack på herrarnas timrekord

Ny attack på herrarnas timrekord


Det stående rekordet för herrar på 51.115 kilometer sattes av Jens Voigt den 18 september i år, och är därmed bara en dryg månad gammalt.

– Jag är 100 procent fokuserad på det här projektet, som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Brändle inför försöket.
Han berättar också att Voigt är en av hans största förebilder vilket också gör det så lockande att mäta sig mot honom.

Matthias Brändle är regerande österrikisk mästare i tempo, och cykeln han kommer att använda är en Scott Plasma 5 som anpassats till att fungera som bäst på en 200 meter lång bana.

Försöket kan du följa på Eurosport med start klockan 18.45.

Om timrekordet
Timrekordet är en av cykelsportens äldsta tävlingsformer med anor från 1876 då det första rekordet registrerades av engelsmannen Frank Dodds. Upplägget är enkelt: under en timme ska en ensam cyklist tillryggalägga en så lång distans som möjligt på en velodrombana.

Genom tiderna har rekordet hållits av legendariska cyklister som Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Francesco Moser och Miguel Indurain. Bland damerna står rekordet sedan 2003 genom holländskan Leontien Zijlaard-Van Moorsel med distansen 46,065 kilometer.

Timrekordet har körts snabbare av bland annat britten Chris Boardman (56,375 kilometer) på en specialbyggd cykel. 2000 ändrade Internationella cykelförbundet UCI reglerna vilket gjorde att endast traditionell landsvägscykel och sittställning tilläts.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Svenska tempomästare: Johansson och Gingsjö

Svenska tempomästare: Johansson och Gingsjö


Första varvet stod mellan Alexander Gingsjö, Alexendar Wetterhall, Joakim Åleheim och Tobias Ludvigsson som i stort sett hade samma tid. Strax bakom kvartetten fanns Marcus Fåglum Karlsson.

In på andra varvet tog Gingsjö ledningen och fortsatte att utöka den. Alexander Wetterhall höll sin andra placering, men tappade något i tid på Gingsjö. Marcus Fåglum Karlsson gjorde ett starkt lopp och lyckades avancera till bronsplatsen.  Joakim Åleheim förlorade bronset med knapp marginal, och favoriten Tobias Ludvigsson slutade på en sjunde plats.


I damernas 28 kilometer långa tempolopp vann Emma Johansson med drygt 46 sekunders marginal till tvåan Eva Nyström. Malin Rydlund kom trea. Det blev ett lopp med mycket varierande omständigheter – sol, hagel, regn och blåst.

Pallplatser i alla klasser:

Damjunior
1. Linda Halleröd
2. Julia Karlsson
3. Frida Knutsson 

Herrjunior
1. Hampus Anderberg
2. Lucas Eriksson
3. Gustaf Andersson

Damsenior
1. Emma Johansson
2. Eva Nyström
3. Malin Rydlund

Herrsenior 
1. Alexander Gingsjö
2. Alexander Wetterhall
3. Marcus Fåglum-Karlsson  

Till resultatlistorna 
Till resultatlisterna för SM-tempo paracykel 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Johansson – svensk mästare i tempo igen

Johansson – svensk mästare i tempo igen


Emma tog direkt kontroll över loppet och markerade att hon har formen på plats.

– Emma visar att hon utvecklat sin tempokörning genom att ta en klar seger. Det var även imponerande att se världsmästarinnan i triathlon, Lisa Nordén, mäta sina krafter med svensk cykelelit genom att ta andraplatsen, säger Jonas Ljungblad, sportchef och damernas förbundskapten.

Dagen började med ett juniorlopp där Pontus Kastemyr var först ut. Pontus var också först i mål och ingen annan av de tävlande lyckades matcha hans tid. Tvåa blev Alexander Fåglum Karlsson, och tredje platsen gick till Hampus Anderberg.

– Juniorklassen är normalt mycket jämn men idag var Pontus Kastemyr helt överlägsen, säger Mattias Reck som är förbundskapten för herrar.

Resultat tempo:

1. Emma Johansson Härnösands CK/Orica AIS

2. Lisa Nordén CK Valhall

3. Malin Rydlund Åhus CK

4. Eva Nyström Herkules

5. Emilia Fahlin Örebrocyklisterna/Hitec Products-UCK

6. Sara Mustonen Crescent D.A.R.E-Staffanstorp/Lets GO Finland

Lagtävling:

1. Åhus CK, Rydlund/Karlsson/Klarén

2. Alriksson GO:Green, Ehrin/Helamb/Westman

3. Crescent D.A.R.E-Staffanstorp, Mustonen/Wilson/Ahlstrand


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in