Den argaste cyklisten

Den argaste cyklisten


Reta inte upp grävlingen!

Legenden Bernard Hinault kallas le Blaireau – the Badger – Grävlingen hemma i Frankrike och ett mer passande smeknamn kunde han inte haft en vårdag i mars 1984. Under den femte etappen av Paris-Nice attackerade Hinault under utförskörningen av klassiska Col de l’Espigoulier och lämnade Robert Millar i den gula ledartröjan bakom sig.

Strax därpå tvingades Hinaults utbrytargrupp stanna, då strejkande arbetare på ett lokalt varv blockerat vägen. Den annars lugne Grävlingen hann knappt av cykeln innan den första upprorsmakaren fick syna hans cykelhandske på närmare håll. Det franska Gendarmeriet tvingades undsätta den stackars strejkande arbetaren, som sedan den dagen aldrig retat upp en grävling igen.

Hinault föser bort en oinbjuden gäst från podiet under den 14:e etappen av Touren 2011. 

Att Bernard Hinault kunde tända till under sin karriär har vi sett, och bevisligen sitter takterna ännu i. Bernard Hinault pensionerade sig från cykling 1986 och svor på att aldrig mer sätta sig på en cykel. Han återvände till området han växte upp i, Bretagne där han startade och skötte en boskapsfarm.

Numera jobbar Hinault för ASO, Amaury Sport Organisation, som bland annat arrangerar Tour de France, Paris-Nice och Dakar-rallyt. Hinault är närvarande på podiet under alla prisutdelningar under Tour de France.

Efter den 14:e etappen av Tour de France 2009 sprang en skojfrisk åskådare iförd cykelkläder upp på podiet – uppenbarligen och olyckligtvis ovetandes om Grävlingens hetlevrade förflutna. Hinault satte in en kroppstackling som hade passat i vilken försvarslinje som helst i NFL eller NHL, och den utklädde mannen gjorde en volt ner från podiet.

Under avslutningsceremonin på Champs Élysées 2012, avbröts vinnaren Sir Bradley Wiggins av en skämtare som omedelbart fick på moppo av Hinault. Podieflickorna var roade.

Cyklisten och lagkamraten han lovade hjälpa vinna Touren? Greg LeMond. Numera den ende amerikan som vunnit Le Grand Boucle. Men det är en annan historia. 

 Hinault och LeMond klättrar uppför legendariska Alpe d´Huez i Touren 1986. Året då Grävlingen höll sitt löfte om att assistera LeMond till slutsegern. Amerikanen sa senare att han inte bara var tvungen att försvara sig mot motståndarlagen utan också mot sitt eget team. 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer