I dagsläget ligger Sveriges damer på en 16:e plats, och de 18 bästa nationerna blir kvalificerade. Danmark, Nederländerna och Ungern är de nationer som utgör det största hotet för de svenska damerna.

Sveriges herrar ligger på en 17:e plats i nuläget, men på herrsidan går kvalificeringsgränsen vid nationsplacering 24.

Efter nationskvalificeringen är det upp till SOK att ge klartecken för OS-start.

Sveriges mountainbikehopp vid OS står till våra två bästa cross-countrycyklister – de regerande svenska mästarna Alexandra Engen, Ghost Factory Racing Team, och Emil Lindgren, Rabobank Giant Offroad Team.

Alexandra Engen:
Krascher, skador och sjukdom har krånglat till Engens säsongsinledning. Efter senaste Bundesligatävlingen i Heubach har hon varit på träningsläger i OS-miljö tillsammans med förbundskapten Fredrik Ericsson.
–Det har varit en bra träningsperiod för Alexandra. Vi har bland annat kört teknikträning. Det känns att nu är hon tillbaka och nu bör resultaten komma, berättar Fredrik Ericsson. 

– Jag känner mig lite trött från träningsveckan som varit och ser fram emot lite lugnare dagar fram till racen. Har ingen aning och vad det kommer landa på för resultat. Men är sugen på att ta i och ha riktigt kul! Tror sprinten kan bli spännande. Hela banan är sex meter bred, så det kan bli en hel del taktik. Ska bli kul och taktiskt. Känner mig lugn och lite pirrig i magen, och trivs bra med teamet, berättar Alexandra Engen från tävlingsområdet i tjeckiska Nove Mesto.

Emil Lindgren:
På herrsidan har Lindgren haft en stabil säsong och gjort många fina resultat. Med två bra resultat i de två kommande världscuperna kommer han sannolikt att klättra upp mot en 15:e plats i världsrankningen.

– Jag har haft en bra period av träning och avkoppling som fokus. Det har blivit många långpass. Kul men blött och jag känner mig helt ok. Nu är benen trötta men det ska bytas mot finben till helgen med hjälp av lite vila. Jag gillar båda banorna och ser gram emot kommande veckor. Jag har siktet högt ställt och går all in! Nu eller aldrig, berättar Emil Lindgren.

  

Helgens tävlingsprogram UCI MTB World Cup

Nove Mesto na Morave, Tjeckien, 11 – 13 maj

Under fredagen avgörs XCE-sprinten där Alexandra Engen ställer upp.
XCO-cross country loppen för Alexandra och Emil körs under söndagen.

Övriga svenskar: Kajsa Snihs, Angelica Edvardsson, Jenny Rissveds, Magnus Darvell, Matthias Wengelin, Emil Linde, Dennis Wahlqvist, Johan Widén