Därför ska du följa Tour de France

Därför ska du följa Tour de France


Hallå Gabriella, jag gillar att cykla men har aldrig tittat på sport – varför ska jag börja titta på Tour de France?
Att beskriva Tour de France endast som sport är att förenkla det hela i min värld. Tour de France är ett skådespel i 21 akter, en nagelbitarroman där man inte vet upplösningen förrän precis i slutet, en serie som man skulle sträcktitta på om den låg på Netflix. Touren personifierar allt som är trevligt med sommaren, den är vackert väder, magnifika vyer, stora idrottsinsatser och personliga draman. Jag tror att någon som gillar att cykla men ännu inte tittat på Touren kommer att ha upplevt många nya dimensioner av cyklingen när juli månad är över.

Några handfasta tips för att jag ska hänga med i det som händer?
Om du inte tittat mycket på cykel på TV tidigare är nog mitt tips att vara uppmärksam under hela etapperna. I stort sett allting som händer gör det av en anledning. Det är inte 198 personer som cyklar bredvid varandra och sedan vinner en random cyklist spurten, utan allt hänger ihop. Precis som med romanen måste man läsa hela för att förstå slutet.

Hur tycker du att tävlingen har förändrats sedan den stora dopingeran?
Svår fråga. Farterna klättrar stadigt uppåt nu igen efter att ha dämpats något ungefär för tio år sedan. Samtidigt kan man inte vänta sig annat, eftersom allt utvecklas: material, diet, träningsprogram, ja till och med vägarna genomgår ju förbättringar. Jag hoppas att dagens cykelvärld är en tryggare plats för en ung cyklist, men cykelsporten kan inte pusta ut ännu. Jakten på fuskarna fortsätter, och jag har alltid tyckt att det är viktigt att man även granskar ledningen och läkarna i de lag där dopingfall förekommer, inte bara enstaka cyklister.

Vad ser du mest fram emot i årets upplaga?
Den stora variationen av talangfulla cyklister, unga såväl som gamla. I skrivande stund är inte startlistorna klara, men förutom de självklara namnen hoppas jag att få se cyklister som bland annat Oliver Naesen, Greg Van Avermaet och Guillaume Martin uträtta stordåd. Man tänjer på gränserna just nu. Cyklisterna ser andra lyckas och inspireras av dem att kliva ur sina tidigare roller. Van Avermaet går från att vara den eviga tvåan till att visa vilken fantastisk cyklist han kan vara, Oliver Naesen som på pappret är en endagsåkare klättrar om Contador på en bergsetapp på Criterium du Dauphine, och så fortsätter det.

Vilka cyklister sätter du dina pengar på för gula, prickiga och gröna tröjan?
Åh, jag är ju sämst på det där, för hjärtat vill alltid att det ska hända något överrumplande och oväntat, medan hjärnan säger att jag borde vara rationell. Om det vore pengar inblandat skulle jag säga Froome för totalen, Sagan för den gröna återigen, och sedan för att det ska bli några som helst odds att tala om så säger jag Fuglsang på den prickiga.

Mer om Tour de France och vår stora etappguide hittar du i Bicycling #7 – ute i butik nu.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Gachon

TOUR DE FRANCE ÄR INTE BARA CYCKEL,MEN OCKSÅ FRANKRIKE HISTORIA,MED OTROLIGA BILDER ÖVER VARJE ETAP.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tour de France skjuts upp

Då Frankrike nu har förbjudit stora events fram tills mitten på juli har organisationen bakom...

Läs mer

Ludvigsson kör Tour de France

Efter fem Giro d’Italia och tre Vuelta a España får Tobias Ludvigsson nu äntligen chansen...

Läs mer

Vem ska man tro på?

Krönika: Det är lätt att tappa tron som cykelnörd. Är det inte att skivbromsar blir...

Läs mer

Tour de France i siffror

Första upplagan av Tour de France startade i Montgeron 1903. 60 startade och 21 tog...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sagan VS Cavendish: Memekriget

Världsmästaren Peter Sagan blev i veckan diskad från Tour de France efter kraschen under sprinten...

Läs mer
Tour de France 2017

Start i Düsseldorf, målgång i Paris. 9 platta etapper, 5 kuperade etapper, 5 bergsetapper, 2 individuella tempoetapper och 2 vilodagar....

Läs mer
Kolla in vår stora guide inför Tour de France!

Var händer det? Vem ska attackera och vem kan vinna en tröja? Tillsammans med Aike Visbeek, Fredrik Kessiakoff och Klas...

Läs mer