Danskt VM-guld vid damernas marathon-VM


Marathon-VM kördes i italienska Montebelluna och avgjordes på en 98,3 kilometer lång tävlingsbana med 2290 höjdmeter under söndagen. Vädret var vackert och vindstilla med temperaturen runt 30 grader. 

Startfältet höll ihop under de första sju kilometerna, därefter började det hända saker. Försvarande världsmästarinnan Esther Süss tog över taktpinnen tillsammans med italienskan Serena Calvetti och brittiskan Sally Bigham. Det bildades en grupp på 23 åkare som senare splittrades när schweiziskan Luethi ökade farten. En ny tätgrupp på tio cyklister bildades, där återfanns bland annat Gunn-Rita Dahle, Esther Süss, Sabine Spitz och Pia Sundstedt.

Vid 38 kilometer var tidsavståndet uppe i 3,27. Efter 71 kilometer tog fyra cyklister över handlingen i loppet. Det var Sabine Spitz, Elisabeth Brandau, Esther Süss and Annika Langvad. Annika Langvad attackerade och fick med sig Spitz och Süss. Det visade sig att Annika Langvad var den starkaste och hon kunde köra i mål som ny världsmästarinna.

Två svenska damer fanns med i tävlingen. Dels den svenska marathonmästarinnan Emmy Thelberg, Härnösands CK och Angelica Edvardsson, Cykloteket Racing Team. 

Emmy låg med långt uppe i starten och en bit in i loppet. Hon hamnade med en grupp tjejer och hade sällskap till den sista milen. Hon slutade på en 19:e plats, vilket hon är hyfsat nöjd med.


Emmy Thelberg. Foto: Jahn Ekman

Angelica Edvardsson tog det lugnare i starten och hade sällskap med norskan Linda Larsen. Efter att hon krockat med ett träd tappade Angelica kontakten med norskan och fick åka själv de resterande sju milen. 

– Jag höll skaplig fart själv, men var rejält trött de sista fyra milen. Men det var kul att åka en bana med så många höjdmeter. Det var mycket publik och vi hade ett bra langningsteam med oss, berättar Angelica Edvardsson som blev 29:a i sin VM-debut.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Pallplats för Zakarias Johansen

Vid andra deltävlingen av Enduro World Series, som gick av stapeln i helgen i Italienska...

Läs mer

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer
Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg hej till Treks nya E-caliber....

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer