Dåligt väder och okända stigar – Katja "Cykelkatten" Fedorovas drömhelg

Dåligt väder och okända stigar – Katja "Cykelkatten" Fedorovas drömhelg


”Vi vill lämna vardagen, komma bort från bilarna och den annars lite stela landsvägsträningen.

Vi vill inte behöva hålla oss till en viss väg eller cykla i klunga, utan utforska nya vägar och upptäcka sånt vi inte känner till. Vi är lite utspridda här i Mälardalen men vi packar våra bilar med cyklar, käk, kartor och annat kul, och sammanstrålar sen i Bergslagen. Någon i gänget har lyckats skaka fram en gammal skola eller ett pensionat som vi får kolonisera över helgen, så där slår vi läger.
På kvällen snackar vi skit och klurar på morgondagens äventyr. På fredag är det cykling för hela slanten – det får inte vara för varmt så det är lite halvtaskigt väder. Det ska va lite skitigt och djävligt. Känslan ska vara ”vad ger vi oss in på nu?” – då känns det bra.
Vi har ingen aning om hur länge vi kommer behöva vara ute, så det är viktigt att vi håller ihop och har med oss nödproviant. Vår ungefärliga rutt ligger på runt 15 mil, men vi vet inte om vi kommer hem innan det blir mörkt.
Ibland får vi bära cyklarna och ibland passerar vi sjöar där vi kan ta ett dopp. Kanske åker vi förbi ett samhälle där det finns en affär, som i bästa fall kan sälja oss en kopp kaffe, eller så kanske vi får tag i ett par trägårdshandskar som kan hålla våra händer varma en stund till efter allt regn.
Det är cykelcross som gäller och vi håller till på grusvägar och skogsstigar. Kärnan i allt är dock all fin natur; kanske ser vi nån älg och nån fasan och det tas väldigt mycket bilder. Det blir väldigt långt, men vi har väldigt kul på vägen – ett äventyr att minnas länge.

När vi kommer hem på kvällen har molnen skingrat sig och solen skiner på altanen. Nån drar igång grillen och tar fram ölen, ur högtalarna kommer lite skön musik – allt mixat med lite eventuell sårvård för nån har säkert kraschat. Sen somnar vi alla lyckliga i våra våningssängar.

På lördag byter vi spår och nu är det dags för race! Ett crossrace för att maxa helgen, troligtvis uppe vid Grängesberg. Fokus är att ha kul, men alla kör hårt i respektive klass och är helt utslagna efter det. Under en bra cykelhelg så är man utslagen på kvällen. Vi återvänder sen till vårt läger och skvallrar om tävlingen.

Vi är alla trötta efter två hårda cykeldagar, så på söndagen lugnar vi ner oss lite. Nån i gänget har letat upp en riktigt fin liten okänd badsjö i närheten. Passande nog är det nu högsommarväder med klarblå himmel och strålande sol. Vi packar cyklarna och cyklar lite sakta till sjön där vi har en helt fantastisk dag med sol och cykelsnack. Framåt eftermiddagen ger vi oss av hemåt och avslutar helgen med att kolla på lite crossrace på tv.

Min erfarenhet är att helger som dessa blir de bästa, när man är med sina kompisar som är på samma nivå och man gör nåt kul ihop. När man övervinner nåt som inte bara är rutin, utan okänt och annorlunda. I skogen kommer man ifrån lite av det där grupptrycket som kan gälla i klungan på väg. Vi hjälps åt på ett otvunget sätt och skapar minnen tillsammans.”

Alla bilder: Jonas Wiking

 

 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Dags för SM i Cykelcross 2020

I helgen, den 11-12 januari, är det dags för SCF Svenska Mästerskapen i Cykelcross 2020....

Läs mer

Cykelcross - så funkar det!

Veldrijden, eller cykelcross på holländska är intensivt, tekniskt och fysiskt mycket utmanande. Men hur funkar...

Läs mer

Checkpoint - Treks första "riktiga" gravelhoj

Checkpoint sägs vara mångsidig och kapabel för allt från äventyr i skogen till jobbpendlingen och...

Läs mer

Checkpoint - Treks första "riktiga" gravelhoj

Checkpoint sägs vara mångsidig och kapabel för allt från äventyr i skogen till jobbpendlingen och...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Åsa Erlandsson och Martin Eriksson svenska mästare i CX 2018

Snön avvaktade i luften och i marken låg nästan isen, så någon lerfest till SM...

Läs mer
Dags för SM i Cykelcross

Till helgen, den 13-14 Januari, avgörs svenska mästerskapen i Cykelcross vid Slottsskogsvallen i centrala Göteborg.

Läs mer
Dåligt väder och okända stigar - Katja "Cykelkatten" Fedorovas drömhelg

"För att det ska vara en drömhelg så måste den bli lång och man ska inte behöva ha bråttom, så...

Läs mer