Cykling + längdskidor = formtopp

Cykling + längdskidor = formtopp


Februari och mars är extra skidintensiva månader i år. VM i Falun följs av Vasaloppet – och båda erbjuder många sköna tv-timmar som du kan avnjuta hemma på trainern. Eller? Allra bäst vore det faktiskt om du istället svidade om till pjäxor och gav dig ut i spåret.

Frida Lindström, personlig tränare och vd för träningsanläggningen Under Construction i Stockholm, lyfter fram variation och helhetstänk som två nyckelord i all träning. Som cyklist tränar du stora delar av kroppen. Förutom benstyrka behöver cyklister även starka ryggar, och ryggen tränas också när du cyklar – olika mycket beroende på vilken cykling du ägnar dig åt. I mountainbike kopplas överkropp in i högre grad än på landsväg.
– Längdskidor är ett riktigt bra komplement, säger Frida Lindström, där får du både konditionseffekten och dynamisk träning för hela muskelkedjorna. Bålen jobbar dynamiskt i både diagonalåkningen och stakningen, liksom baksidan av armarna.

Försöker du koppla in rumpan och lårens baksidor när du cyklar, för att få extra kraft och inte bränna ut lårens framsidor? Bra idé – men det kan vara lite klurigt att hitta rätt teknik. Även här kan du ha nytta av längdskidåkning.
– Prova att skejta, tipsar Frida Lindström, då aktiveras rumpans utsida och baksida lår på ett naturligt sätt. Sedan får du lättare att hitta och använda de musklerna även i cyklingen.

Har du inte redan hakat på längdtåget så är det snabbt gjort, du behöver i princip inga förberedelser. Längdåkaren Elisabeth Hansson, som bland annat jobbar med kommunikation och coachning för Salomons och Atomics räkning, brukar rekommendera nybörjare att strunta i tekniken och bara ge sig ut och åka.
– Du får bra träningseffekt även om du har bristfällig teknik, det går lite långsammare bara. Och längdskidor är väldigt skonsamt så risken att du skadar dig är minimal, säger hon.

Vill du ändå glida fram i skidspåret med någon sorts värdighet ska du kolla in Elisabeths tekniktips nedan. Sedan är det bara att knappa in skidspar.se och se hur snöläget ser ut där du bor – eller kanske där du vill tillbringa påsken?

Elisabeth Hanssons tre bästa tekniktips
1. Det absolut viktigaste är att våga glida på en skida i taget, det är lätt hänt att man blir stående på båda samtidigt. Tryck ifrån på en skida – och gliiid på den andra. Det går fortare när du får till tyngdöverföringen och du utnyttjar fästet på rätt sätt och slipper halka i uppförsbackarna. Prova att åka utan stavar, då blir du tvingad att göra rätt.

2. Stakning är hett, och riktigt bra träning. Men kom ihåg att kraften ska komma från bålen, det är inte armarna som gör jobbet. Efter ett tufft stakpass är det i magen du ska ha träningsvärk!

3. Ett tredje tips är att inte hetsa, våga ta ut rörelserna och åka ”långt och stort”. Längdexperten Johanna Ojala lyfter ofta detta i Vinterstudion, även eliten behöver påminnas!

3 smarta längdprylar
Visst, det kan vara meditativt att meka med favorithojen – men är du ingen inbiten längdåkare kan ju vallacirkusen verka avskräckande. Dagens vallningsfria skidor är dock ljusår från de vi kämpade med i barndomen, testa till exempel Salomon RC Skin eller Atomic Skintec. Skejting är ett annat alternativ, som bara behöver på sin höjd lite glidvalla för extra fart. 

Ja, det är fortfarande mörkt när du kommer hem från jobbet. En bra pannlampa är ett måste om du vill vara redo för spontanpass i längdspåret. Silvas Trail Speed Elite utsågs nyligen till årets produkt av Sportfack – och den funkar lika bra för vår- och höstturer med cykeln.

Vätska är viktigt när du tränar hårt i kallt väder. Vill du inte att tänderna ska frysa till is när du tar en klunk kan du testa ett vätskebälte med isolerad flaska, till exempel det här från Salomon.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny forskning: Överträning orsakar störning i mitokondrierna

En ny, svensk studie visar att alltför hård träning stör cellens kraftverk, mitokondrierna. Det försämrar...

Läs mer

Skruva upp värmen och sikta på en värmevecka

Att träna inne i värmen och bli ordentligt varm och svettig är något vi oftast...

Läs mer

5 nycklar till mer balans i din träning

Glöm det där med att ständigt försöka träna så hårt som möjligt. Sträva istället efter...

Läs mer

10 den magiska siffran

Vill du fördubbla dina chanser att bli äldre utan att bli sjuk? Då ska du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

4 coreövningar som gör dig uthålligare i sadeln

Träna och aktivera de viktigaste musklerna på bara 10 minuter – vi visar hur!

Läs mer
Nycklarna till en bättre vinter på cykeln

Ena dagen yr snön, nästa dag faller regnet, däremellan åker termometern upp och ner som en jojo. Det kan vara...

Läs mer
Ett pannbens fyra pelare

Säg den cyklist som inte någon gång tänkt eller pratat om vikten av ett starkt pannben. Eller i avundsjuka cyklat...

Läs mer