Cykelvasan – tips i sista minuten

Cykelvasan – tips i sista minuten


1 dag kvar till start
Genomför den sista träningen på ett sätt som du vet fungerar och chansa inte på något nytt mirakelpass 24 timmar. Även om det kan låta motsägelsefullt med stenhård träning dagen innan behöver du inte vara rädd för att trycka till riktigt hårt. Men överdriv inte. För en vanlig motionär kan det räcka med en maximal fartökning på några minuter. På den korta tiden hinner det hända en hel del i kroppen som gör den redo för fajt!

När sista passet är genomfört ska du tvätta och smörja cykeln. Känn på alla bultar, kolla att däcken är fräscha och att kedjans alla länkar ser ut att må bra. Kolla också vilket väder det ska bli på tävlingsdagen och välj däck därefter. Ha åtminstone ha ett par däck för leriga förhållanden och ett par för torrt före.

Lägg fram på kläder, skor, hjälm, nummerlapp och den mat och dryck du ska ta med på cykeln. När du vaknar på tävlingsdagen är det skönt att slippa tänka på för mycket.

1 minut kvar till start
När du står i startfållan bör du kolla snabbkopplingarna på cykeln, så att de sitter fast. Lägg i den växel på cykeln som du tror är bra för starten och placera ett finger på varje bromsreglage. Ibland inträffar krascher i starten och då är det viktigt att du är beredd och snabbt kan agera.

1 minut efter start
Stressa inte i starten. Du har all tid i världen på dig att tömma krafterna på vägen till Mora. Ha en rörlig blick och varva omfånget så att du både har koll på vad som händer i fältet längre fram och närmast hjulen. Och du, var en schysst medspelare – att skrika och bråka leder bara till taskig stämning och sura miner.

1 timme in i loppet
Om du inte kommit igång med ätandet och drickandet är det hög tid att göra det nu. Helst bör du börja fylla på med vätska och energi redan efter 20-30 minuter. Även om du inte börjar bli stel i rygg och nacke är det bra att du tidigt tar för vana att sträcka ut ryggen och räta på armarna. 

Håll koll på cyklisterna runt omkring dig som håller samma fart som du och kartlägg deras färdigheter. Undvik att ligga bakom cyklister med dålig koll i tekniskt svår terräng. Tänk också på att hjälpa till att hålla farten om du kör i grupp, och att varna dina medcyklister när banan kräver det.

1 timme kvar till mål
Många gör misstaget att mentalt gå i mål innan de fysiskt nått mållinjen. Men då är risken stor att de tappar fokus när det kanske som bäst behövs, alltså när ansträngningen är hög och du är trött. Ät, drick, växla, bromsa och gör allt som krävs – hela vägen in i mål. Och ha ett extra öga på trötta konkurrenter – de kan snabbt utgöra en fara.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer