Cykelvasan 10 år –  Från mygg och elände till succé

Cykelvasan 10 år – Från mygg och elände till succé


Eftersom jag, via släkten, är halvt uppvuxen i Sälen finns en nära relation till sträckan mellan Sälen och Mora. Som ung och aktiv åkte jag mycket längdskidor vintertid och flera gånger körde jag Vasaloppet, fast aldrig med nummerlapp. Halva nöjet med att åka längdskidor för mig är att slippa trängas. Bäst trivs jag därför ensam på ett fjäll. Men att köra i de välpreparerade spåren mellan Sälen och Mora var ju ändå bättre än att åka bil samma sträcka, på vägen hem till Falun där jag bodde. 

Vintern 1990 körde jag Vasaloppssträckan på skidor tillsammans med Nicklas Axelsson, en cyklist med rötter i Mora, som några år senare slutade sexa på Giro d´Italia, med brutet nyckelben och som därefter gick mörkare tider till mötes … Nicklas var alltid en storlek större (minst) i sin fysik och trivdes bäst i slutet av varje pass – när alla andra gett upp för länge sen. Den här dagen var det snöigt och föret var tungt. I stigningen mot Hökberg började jag tröttna rejält. Det gjorde däremot inte Nicklas. I snöyran var han på sitt bästa humör och undrade om det skulle vara möjligt att cykla samma sträcka som skidloppet. Jag minns inte vad jag svarade. Förmodligen ingenting eftersom jag hade fullt upp med att gå in i väggen.

Men Nicklas väckte ändå en tanke som höll i sig ända till hösten 1991. När tävlingssäsongen var slut tog jag då min Cyclepro Alien ACX och packade en ryggsäck med bränsle för en heldagsutflykt. Sen gav jag mig av från Sälen, med målet att cykla samma sträcka som Vasaloppet. Det gick så där. När jag till slut nådde Mora i mörkret efter att ha kört vilse, halvt simmat genom myrmarker och svurit över mygg så bokfördes den upplevelsen som mindre sympatisk.

Min mer begåvade vän och kollega Lasse Strand, som också tillbringat mycket tid i samma områden, satte sig tio år senare med kartan över en kopp kaffe. Till skillnad från mig hade han en betydligt bättre plan hur man skulle ta sig till Mora och han uppvaktade några år senare även Vasaloppet med sina tankar. Vasaloppsorganisationen var inte avvisande till idén men ansåg att tidpunkten för en satsning inte var den rätta då Vasaloppets vd Mats Budh och sportchefen Rolf Hammar var på väg att lämna sina uppdrag. 2007 tog i stället Jonas Bauer över som vd, och redan när han satt på tåget till Mora för att göra sin första arbetsdag attackerade Lasse honom med idén om att genomföra Vasaloppet på mountainbike. Jonas, med bakgrund i reklamvärlden, var ganska orädd för färska idéer och planterade snabbt tankarna om cykel hos sin nya arbetsgivare. I kraft av sin övertygelse drev Jonas frågan hårt internt, och redan ett år senare genomförde jag, Lasse, några cyklister och delar av Vasaloppsorganisationen en testcykling längs en tilltänkt sträcka som då knöt ihop Sälen och Mora på två hjul.

Första upplagan hade närmare 40 kilometer asfalt och 15 vägkorsningar, men med tiden har det jobbats bort och numera är det inte mycket som skiljer bansträckningen mellan skidor och cykel. Och från testcyklingen med sju deltagare 2008 kan man lugnt säga att loppet vuxit en del genom åren. Under den tiden växte även acceptansen för cykling inom Vasaloppets organisation och numera är det inte många som knorrar om mountainbike i Mora. Vad som också vuxit är det allmänna intresset för mountainbike, mycket tack vare Vasaloppets fantastiska arbete. De har verkligen knuffat sporten raka vägen in i det svenska folkhemmets medvetande på ett sätt som bara Jenny Rissveds OS-guld kan jämföras med.

Tack och grattis Vasaloppet – för det ni tillför svensk cykling!

Bicyclings tidigare chefredaktör Andreas Danielsson ägnar numera sin tid åt Sweden Mountainbike, som hjälper kommuner och destinationer med sina cykelsatsningar. Från idé till handling och utbildning av guider och coacher. Även om Stockholm är hans bas sedan -98 är han fortsatt en genuin dalmas. I själen.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Justin Williams och Ebbe Silva
  • Tipsar om hur du överlever hösten
  • Tar en djupare tips på hur mensen påverkar din träning
  • Hetsar om vikten av kolhydrater

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Jennie Stenerhag och Kristian Klevgård plockade segern på Cykelvasan 2021

Damsegraren Jennie Stenerhag var förhandsfavoriten som vann sin femte seger medan herrsegraren Kristian Klevgård var...

Läs mer

Team Bicycling 2020 - Laget

De sex deltagarna i årets upplaga av Team Bicycling har nu hunnit avverka två träningsläger,...

Läs mer

Stort intresse för Hemmavasan

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22...

Läs mer

Coronan stoppar Cykelvasan

Vasaloppets sommarvecka 14–22 augusti 2020, med Nordens största mountainbikelopp Cykelvasan 90 och Nordens största ultralopp...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Cykelvasan 2020 ligger kvar som planerat - tills vidare

Covid-19-pandemin gör att många av sommarens idrottsevenemang ställs in eller flyttas fram. Vasaloppet väljer att...

Läs mer
Emil Lindgren och Elisabeth Sveum vann Cykelvasan 90 2019

Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB TEAM, och Elisabeth Sveum, Norge, vann på lördagen den elfte Cykelvasan. Bägge cyklisterna avgjorde på...

Läs mer
Cykelvasanvinnaren 2018 Michael Olsson: Strulveckor bäddade för seger

För betraktaren kanske det inte kändes så dramatiskt. Michael Olsson gick loss en mil före mål och slösade bort sina...

Läs mer