Cykeltrial-SM i Örebro

Cykeltrial-SM i Örebro


Det är första gången som ett mästerskap i cykeltrial avgörs i Svenska cykelförbundets regi. Cykeltrial, som är en växande men än så länge relativt anonym idrott i Sverige, har redan en given plats inom det Internationella cykelförbundet (UCI). Nyligen togs disciplinen in även under Svenska Cykelförbundets tak och ett givande samarbete har startat mellan förbundet och utövarna av sporten.

– Det är väldigt kul att vi utökar cykelfamiljen med ytterligare en disciplin och att vi kan erbjuda fler och ännu större möjligheter till ungdomar att utöva roliga idrotter. Cykeltrial är en fantastisk publiksport, utövarna visar på en ofattbar balans och styrka, fysiskt men även mentalt. Det är svårt att beskriva med ord och måste upplevas helt enkelt, säger Lena Alfvén, Svenska cykelförbundets generalsekreterare.

SM i cykeltrial äger rum den 30 januari i Örebro, i Conventum Arena, som en del av SM-veckan. Tävlingsupplägget kommer att vara liknande det som den motordrivna versionen – X-trial – använder sig av, alltså samma bana för alla. Ett kval körs under dagen med svårighetsgrad ungefär som en normal elitbana. På kvällen blir det sedan final med de tre bästa från kvalet, på en bana som är något tuffare.

World Championships 2011 Champery Final Junior 20″ from bjoern Henrici on Vimeo.

Vad är cykeltrial?
Cykeltrial är en av de mest spännande och spektakulära cykelsporterna, där de viktigaste faktorerna är stabilitet och kontroll av cykeln i extrema situationer. Utmaningen i cykeltrial är att ta sig över grupperade sektioner, utan att sätta foten i marken eller med någon del av cykeln (med undantag av hjulen) vidröra marken eftersom detta medför straff. Efter att ha genomfört sektionerna, är det den cyklist som har minst antal straffpoäng som förklaras som vinnare.

Cykeltrial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av Trial. 1985 integrerades cykeltrial helt inom det internationella cykelförbundet, UCI och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Cykeltrial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn och vuxna, från 5 år och uppåt, i såväl skogsterräng som stadsmiljö.

Utöver UCI,arrangerar även BIU (Biketrial International Union) cykeltrialtävlingar på internationell nivå. I Sverige går en svensk mästerskapsserie ”Svenska cykeltrialmästerskapet (SCM)” som arrangeras av MHF-ungdom. Den regerande svenska mästaren i SCM är Joacim Nymann från Lerum.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Fred

Kul att det händer något i Örebro.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer