Cykelsverige laddar för ett nytt världsrekord på Cykelns dag 3 juni

Cykelsverige laddar för ett nytt världsrekord på Cykelns dag 3 juni


3 juni är Cykelns dag. För ett år sedan satte svenska cyklister ett nytt världsrekord i insamlad cykeltid under en dag på denna dag. Omkring 5 200 personer cyklade tillsammans 465 380 minuter, eller nästan elva månader. Runt om i Sverige planerar nu cykelklubbar, kommuner, skolor och cykelhandlare aktiviteter för att fira cykeln och för att gemensamt bidra till världsrekordet. Men det går självklart bra att cykla själv också.

– De senaste åren har allt fler börjat cykla och cykelförsäljningen har tagit fart. Under pandemin har cykeln blivit ett sätt för många att ta sig till arbeten och utbildningar utan att utsätta sig själv för att smittas. Därför har jag goda förhoppningar om att vi ska slå världsrekordet i år, säger Klas Elm, vd för organisationen Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag i Sverige. 

I år på Cykelns dag sker ett särskilt initiativ för att få skolelever att cykla till skolan. Frågan är om Sveriges skolelever tillsammans kan cykla ett helt sommarlov, det vill säga 100 800 minuter, under en dag och registrera tiden på hemsidan cykelnsdag.se

För att nå det sker flera aktiviteter. I Linköpings kommun har alla elever fått en bingobricka med cykelaktiviteter att genomföra, i Vallentuna kommun är det lärare som uppmanar eleverna att cykla till skolan och i Älvsbyns kommun har uppmaning gått ut via kommunens hemsida. 

– Forskningen visar att elever som cyklar till skolan blir piggare. De har därför lättare att ta till sig undervisningen och lär sig mer, säger Klas Elm. 

Cykelklubbar och cykelhandlare kommer också vara aktiva under Cykelns dag. I Alebacken utanför Göteborg ordnar Ale 90 IK downhill och stigvisning, Finspångs CK bjuder in till flera olika cykelpass för olika cykeltyper och svårighetsgrader under hela dagen, i Rättvik finns cykelklubben IK Jarl i Jarlområdet under kvällen och Munkedals SCK bjuder in till landsvägscykling.  

I Skövde ordnar Valle Bike med guidad mountainbiketurer och Sportson bjuder på föreläsning om mountainbiketräning. I Vänersborg samlas Cykelfrämjandet, NTF och cykelhandlare på Fisktorget där det blir start och mål för en tipscykeltur. 

Falu kommun har gjort i ordning ett cykelquiz som är igång hela veckan och Umeå kommun arrangerar ett webbinarium där bland annat skådespelaren och komikern Olof Wretling medverkar. För de som vill göra sin cykling på Cykelns dag till ett virtuellt cykellopp finns den möjligheten i appen RaceONE. 

– Vi har alla våra egna skäl och sätt att cykla på. Det kommer att vara tydligt under Cykelns dag. Oavsett om man cyklar själv eller tillsammans med andra för att slå världsrekordet i insamlad cykeltid är cykelglädjen något som är gemensamt. Det samma gäller den nytta som varje cyklist gör för hela samhället genom att förbättra sin egen hälsa och vår gemensamma luftkvalitet, säger Klas Elm.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bikeweek på Camp Järvsö 11-17 juli!

Mitt i sommaren, när det är som allra finast, varmast och ljusast bjuder vi in...

Läs mer

Jenny Rissveds och Julia Borgström i starkt lag till tjeckiskt etapplopp

Efter en pandemipaus är det nu åter igen dags för Tjeckiska Gracia Orlová tour som...

Läs mer

Test: Kryptonite Evolution 790 - Tjuvens sämsta vän

Vi gillar bygellås, de är betydligt säkrare än vajerlås och är relativt lätta att använda...

Läs mer

Hur bra kan man bli? 8 frågor till rekordjägaren Jonas Bohr

Han började cykla först när han var 43. Nu är han på jakt efter världsrekordet...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Test: Bluegrass Rouge Core Mips

Prisvärd funktion från Bluegrass Skillnaden mellan billigare och dyrare hjälmar brukar både märkas och synas....

Läs mer
Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin tillverkat och det är lätt...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer