Cykelstjärnor vi minns: Jacques Anquetil

Cykelstjärnor vi minns: Jacques Anquetil


Att påstå att Jacques Anquetil är en av tidernas största cyklister och idrottsmän, är ingen överdrift. Han var den förste att vinna Tour de France fem gånger och förste fransman att ta hem Giro d’Italia. Genom segern i Spanien 1963, blev han först med att vinna alla tre Grand Tour-tävlingarna. Och detta är bara ett axplock av hans främsta triumfer.

Men Anquetil blev inte störst bara genom sina vinster. Det var hur han vann dem. 1961 berättade han för en samlad presskår att han detta år skulle erövra Tour de Frances ledartröjan redan under den första dagen och därefter inte släppa den ifrån sig vid något tillfälle. Skrytsamt, måhända, men faktum är att han stod vid sitt ord.

För damerna

Anquetil växte upp i den provencalska staden Mont-Saint-Aignan, där fadern drev en byggnadsfirma. Den unge Jacques, som kom att arbeta på en fabrik, blev intresserad av cykling, eftersom han märkte att flickorna blev som tokiga i sportens stjärnor. Och fanns det något han var svag för, så var det vackra kvinnor.

Sagt och gjort, Jacques Anquetil skaffade sig en cykel, började träna och löste tävlingslicens. Som amatör vann han omgående flera segrar, och efter framgångar i OS i Helsingfors 1952, blev han erbjuden sitt första proffskontrakt. De 30 000 francs han fick i månadslön, spenderades omgående på en fräsig bil av märket Renault. Ett fordon som kraschades två gånger inom loppet av ett år. Redan innan sitt stora genombrott, var Anquetil rubrikernas man.

                 Jacques Anqeutil i full attack

Expert mot klockan

Det var som 19-åring Jacques Anquetil slog igenom på allvar, i ett tidslopp arrangerat av en fransk dagstidning. Engelsmännen, vars stjärna Ken Joy slagit flera rekord, var segervissa. Deras missnöje visste inga gränser, när en totalt okänd, krullhårig slyngel från Frankrike utklassade honom med 20 minuter.

Av Jaques Anquetils fem segrar i Tour de France, blev den sista mest uppmärksammad. Tävlingen var, bokstavligen, en blodig uppgörelse mellan den excentriske playboyen Anquetil och den godmodige och folklige publikfavoriten Raymond Poulidor. Kombattanterna delade den franska publiken i två läger.

Privat galenskap

Jacques Anquetils stil som cyklist var perfekt. Det är enda sättet att beskriva upplevelsen av honom i sadeln. Som en muskulös greyhound syntes han ofta outtröttlig, medan konkurrenterna flåsande droppade av en efter en.

Men om hans excesser vid sidan om tävlingarna, finns det lika många berättelser som om hans segrar. Festande, snabba bilar och framförallt kvinnor lockade. Han var intagande, belevad och intellektuell, samtidigt som hans beteende ibland kunde uppfattas som både arrogant och avvikande.

Hans äktenskap, där han skaffade barn med sin styvdotter, och inledde affärer med de flesta kvinnor i sin närhet, var stormigt. Men Anquetil utmärkte sig också som en särling på andra sätt. Han var besatt av astronomi, men påverkades även lätt av allsköns vidskeplighet.

Dessutom var han chockerande ärlig när det gällde doping. Han gjorde ingen hemlighet av att han, liksom en stor del av de andra åkarna, intog allehanda prestationshöjande substanser.

Utan tvekan är det dock med värme som en hel cykelvärld minns Jacques Anquetils. Han gick ur tiden 1987, 53 år gammal. Den brittiske storcyklisten Tom Simpson sammanfattar hans storhet på ett träffande sätt:

– Han kämpade helt enkelt hårdare än någon annan. Man kunde höra honom ta in på försprånget, man behövde inte ens vända sig om. Hans flämtande andetag ljöd, och det var som att bli fast i en stormvind. Svetten formligen forsade om honom när han svepte förbi.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Göran Kropp och expeditionen vi aldrig glömmer

Det är 25 år sedan Sveriges saltaste äventyrare i modern tid genomförde sin allra mest...

Läs mer

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer
När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor. Det hävdade i alla fall...

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer