Cykelstjärnor vi minns: Eddy Merckx

Cykelstjärnor vi minns: Eddy Merckx


Eddy Merckx föddes utanför Bryssel 1945. Han växte upp som ett av tre barn i en familj där föräldrarna drev en matvarubutik. Enligt egen utsaga ska Eddy Merckx ha fått sin kämparanda från den hårt arbetande fadern. Den första, begagnade, tävlingscykeln fick han vid åtta års ålder.

Om sin ungdomstid har Eddy Merckx sagt att ”jag hatade skolan och jag älskade sport, men hatade att vara inomhus. Jag drog iväg så snart jag kunde. Det blev en del rabalder hemma, i synnerhet med min far. Men det var typiskt att han stödde mitt beslut, i synnerhet när han såg att jag älskade det jag valt, cyklingen, och samtidigt gjorde bra ifrån mig”.

Den 16 juli 1961 gjorde han sin historiska debut i tävlingssammanhang, i en liten tävling i en av Bryssels förorter. Men det skulle dröja ett litet slag innan Eddy Merckx blommade ut på allvar.

Eddy ”Kannibalen” Merckx ute efter blod.

Framgångar och motgångar

Hans tävlingsfacit talar sitt tydliga språk. Med fem vinster i Giro d’Italia, fem i Tour de France samt en seger i Spanien runt är han en av bara fyra cyklister som stått längst upp på pallen i samtliga stora etapplopp. Han vann världscupen varje år mellan 1969 och 1975 och blev världsmästare tre gånger.Bragderna är så många att de inte låter summera sig men det är få cyklister som fått ge namn åt ett uttryck som beskriver sportslig överlägsenhet: ”merckxissimo”.

Under en velodromtävling i Frankrike 1969 kraschade Eddy Merckx och hans dernyförare Fernand Wambst. Fallet tog så hårt att Wambst avled ögonblickligen och Merckx slogs medvetslös. Skadorna som han ådrog sig, framförallt i ryggen, kom att påverka honom under resten av karriären. ”Smärtan ändrades från dag till dag, och ibland satt jag och grät på cykeln.”

Åkte fast tre gånger

Eddy Merckx tog under sin karriär aktivt avstånd från användandet av olagliga preparat. Likväl testade han positivt för dopning vid tre tillfällen. När han under 1969 års upplaga av Giro d’Italia stängdes av grät han inför den samlade journalistkåren och bedyrade sin oskuld, varpå han hämtades hem av den belgiske kungen.

Frågan om Eddy Merckx skuld blev omgående tämligen infekterad och delade cykelvärlden i två läger. Men när han blev påkommen igen 1973, efter att ha vunnit Lombardiet runt, hävdade segraren att han endast konsumerat sirap. Dessa snedsteg till trots är minnet av Eddy Merckx knappast befläckat i någon större grad. I hemlandet Belgien betraktas han som en nationalhjälte.

År 1978, vid 33 års ålder, drog sig Eddy Merckx tillbaka. Men han lämnade därmed inte cyklingen helt och hållet. Efter pensioneringen från sportens värld började han tillverka cykelramar, ett företag som han nu har avyttrat för att bli pensionär på riktigt.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Peter Ebing

Jag förstår inte att både ni och våra super bra kommentatorer på eurosport hyllar
en man som inte bara har avslöjats en gång utan tre gånger, med att använda doping. Medan ni spottar och fräser åt Lanc Armstrong. Jag tycker illa (milt sagt)
om alla som fuskar,fast ni verkar se skillnad på folk och fä. Folk:eddy, fä: Lanc mf.
Mvh: PeterebingLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Göran Kropp och expeditionen vi aldrig glömmer

Det är 25 år sedan Sveriges saltaste äventyrare i modern tid genomförde sin allra mest...

Läs mer

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer
När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor. Det hävdade i alla fall...

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer