Cykelslang – 11 internationella termer som gör dig poppis i klungan!

Cykelslang – 11 internationella termer som gör dig poppis i klungan!


För några år sedan cyklade jag ett osedvanligt långt och jobbigt lopp i södra Frankrike. Det var en varm dag med många backar, och jag var i stort behov av ett nödstopp. Jag satt i en stor klunga och hade dålig koll på riktningen: skulle vi ner i dalen eller upp i bergen?

Jag ville vara säker på att få lätta på blåsan innan klättringen, så jag plockade fram en av de användbara fraser jag hade lärt mig bland franska cyklister och frågade en kille som satt bredvid: ”Tout en droite?”

Han tittade på mig med trött blick och svarade kort ”Non”. Hans ton och hållning
signalerade att han mest av allt ville avvisa mig, och knappast skulle ge mig ett ordentligt svar på frågan.

Så jag frågade en annan cyklist, som helt ignorerade mig. Nästa bara skakade på huvudet. Så fortsatte det, vem jag än frågade. Jag blev alltmer högljudd, för att de liksom skulle förstå mig bättre.

Jag hade fortfarande inte fått något svar när tempot ökade, och jag insåg att det inte skulle komma något lägligt toastopp. Konfunderad över hur de andra cyklisterna behandlade mig borrade jag ner huvudet och bara körde – tills jag blev avhängd. Senare fick jag veta att jag borde ha frågat dem ”Tout droit?” istället.

Det jag däremot hade hojtat till cyklisterna på var ”alla till höger”, vilket på fransk cykelslang betyder ”kör hårdare”. Uttrycket kommer från när kedjan ligger så långt till höger som möjligt på drivlinan, vilket betyder att du kör på tyngsta växeln. Cyklisterna trodde att jag tyckte de körde för långsamt och borde öka.

Det gäller att se upp med nyanserna.

Här är elva internationellt gångbara termer som du kanske inte redan kände
till. Samt råd om hur du uttalar dem och när de kan användas.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Bicycling nummer 8 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer