Cykelprofilerna att håll koll på inför OS

Cykelprofilerna att håll koll på inför OS


Emma Johansson har tillhört världseliten i sin sport under hela sin långa professionella karriär. Rio-OS blir dessutom sista chansen för svenskan att vinna ett hett efterlängtat mäster­skapsguld. Ett faktum för Johansson som sagt att detta blir hennes sista säsong som professionell cyklist, och eftersom landsvägs-VM i Qatar i oktober avgörs på en helt platt bana, som alls inte gynnar hennes chanser.

Således en skarp kontrast till det drama som väntar i Rio – en nervpirrande show ackompanjerad av bossanova och samba, kantad av Ipanemas och Copacabanas karnevaliska folkliv. När cyklisterna tar sig an den åtta kilometer långa Canoas-stigningen gör de det i en djungel­liknande terräng, som även utgör boplats åt en rik mängd småväxta apor. En spektakulär bana som tas i besittning redan under spelens första tävlingsdag.

Laget i medaljjakten
Väl förspänt med OS-uttagna har inte oväntat landsvägs­damerna, där Johansson får sällskap av rutinerade Sara Mustonen-Lichan och Emilia Fahlin.

– Det känns tryggt att vi har med oss dessa, eftersom de är individer som passar bra ihop och kan ha roligt tillsammans. De är hjälp­ryttare som vet vad de ska göra och som inte drar sig för att gå in i väggen för laget. Det skapar ett viktigt lugn i gruppen, säger damernas förbundskapten Martin Vestby, som förväntar sig ett tufft OS-lopp.

– Det är absolut en hård bana, särskilt med sista backen (Canoas) innan mål som mäter åtta kilometer, där loppet med största sannolikhet kommer att avgöras. Någon stor klunga på toppen av den backen blir det inte. Värmen i kombination med en väldigt hög luftfuktighet kommer att göra tävlingen extra hård, spår förbundskaptenen.

Hur ser förberedelserna ut?
– Innan resan över till Rio kommer vi att hålla till utanför Lissabon i Portugal, där vi ges goda träningsmöjligheter i kuperad terräng, som påminner om det som väntar i Rio. Att vi reser från Lissabon innebär även att vi får kortare flygväg. På plats har tjejerna en dryg vecka på sig för att acklimatisera sig och hinna träna ordentligt, säger Vestby.

Johansson, som i år tävlar för Wiggle High5 Pro Cycling, har sin vana trogen gjort en stark första halva av säsongen, bland annat med en andraplats i Flandern runt, varefter hon blev trea i italienska Strade Bianche. Säsongens första seger ordnades i baskiska etapploppet Emakumeen Bira, där hon vann två etapper plus segern i totalen.

I maj månads Women’s Tour of California fick hon till både en andra- och tredjeplats. Tog hem totalsegern i Kalifornien gjorde den regerande amerikanska mästaren Megan Guarnier, medan Emma fick nöja sig med en åttondeplats. Efter halva säsongen väntar ännu en träningsperiod innan det bär i väg till Västerås för tävlan om SM-medaljer. Därefter favorittävlingen Thüringen Rundfahrt i Tyskland, som avgörs i slutet av juli.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Bicycling nummer 6 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Upsala CK får SM i Landsväg 2021-2022

Svenska Cykelförbundet har tilldelat Upsala CK Linje-SM under 2021 och 2022. Linje-SM 2021 kommer genomföras...

Läs mer

Kim Magnusson och Nathalie Eklund - Svenska mästare i Landsväg 2020

Under helgen har alltså Skandisloppet Linje-SM äntligen avgjorts och Sverige har fått nya svenska mästare...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ludvigsson och Nordén redo för VM

En trupp på sex cyklister representerar Sverige vid UCI Road Championship 2020 i Imola, Italien...

Läs mer
Göteborgsgirot 2020 ställs in

På grund av den nuvarande situationen med Covid-19 har organisationen bakom loppet beslutat att ställa in samtliga lopp under Göteborgsgirot...

Läs mer
Coronasmittan stoppar Vårgårdas World Tour

Vårgårda CK tvingas ställa in sin World Tour-tävling för damcyklisterna. Världseliten skulle ha tävlat i Sverige och Vårgårda i början...

Läs mer