Coach Ericsson Vättern-tipsar

Coach Ericsson Vättern-tipsar


Bicyclings cykelcoach Fredrik Ericsson delar med sig av sina bästa råd kring hur du som Vätterncyklist skall lägga upp din kost och motion den sista veckan inför loppet. Ta till dig  Fredriks råd så har du de bästa förutsättningar att ta dig an loppet. Han tipsar dig också om vad du bör äta och hur du skall motionera för att bäst återhämta dig dagarna efter den trettio mil långa cykelklassikern.

Fredrik, låt oss utgå från att läsaren har tränat tillräckligt och tillfredställande i upptakten mot Vätternrundan, vilken sorts pass bör man köra den sista veckan inför loppet?

–  Efter ett längre pass den gångna helgen, så kan man gärna ta det lugnt ett par dagar och sen köra ett ganska tufft pass ungefär 2-3 dagar innan loppet, alltså tisdag eller onsdag.

 Hur och vad bör man äta och dricka inför och under loppet?

– Inför loppet handlar det främst om att äta mer kolhydrater. Många gör misstaget att äta mer av all typ av mat, vilket bara leder till att man blir onödigt mätt och får i sig mer energi än man gör av med. Pasta, ris och bröd är förstås bra, men man kan även äta extra av saker som i princip bara kolhydrater och inget annat, ex juice, saft, sött lösgodis, isglass, sylt.

– Under loppet handlar det om att äta och dricka regelbundet. Det kroppen behöver är främst vätska, kolhydrater och salt, men under ett så långt lopp är det viktiga att man mår bra så satsa på sånt du tycker om.

Bör man experimentera med sin sittställning så nära inpå loppet? Eller byta cykelbyxor, skor eller sadel exempelvis?

– Det är alltid vanskligt att råda kring detta. Anledningen till att man vill experimentera är ju oftast för att man tycker att någonting inte är bra eller befarar att det kan ge problem. Har man utrustning som är vedertaget dålig så är oftast risken att något som är vedertaget bra skulle bli sämre förstås liten.

– Exempelvis har man inte kört med cykelbyxor innan så kan det vara idé att köpa nya så här nära inpå loppet. En bra regel är ”if it’s not broken, don’t fix it”. Så är det bara småjusteringar av icke-problem som sker mest för justerandets egen skull, kanske på grund av nervositet, så bör man undvika det.

När man förhoppningsvis har slutfört rundan, hur återhämtar man sig bäst? 

– När det gäller mat så är det egentligen samma princip igen som innan. Vätska, kolhydratrer och salt, men med tillägget att protein kan snabba på återhämtningen. Det viktigaste är att äta bra första timmarna efter loppet.

– Träningsmässigt så skulle jag rekommendera de allra flesta att vila helt minst en dag, gärna två och åtminstone undvika allt för ansträngande träning de första fem dagarna efter loppet. En bra idé de första lugna passen man kör är att göra något annat än att cykla, exempelvis simma, promenera eller crosstrainer.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

ŠKODA Cycling Team cyklar #minvätternrundan över hela Sverige

Medan mycket har ställts in den senaste tiden, har ŠKODA Cycling Team ställt om. Tillsammans...

Läs mer

Gänget i ŠKODA Cycling Team får en ny chans 2021

Årets ŠKODA Cycling Team kommer ges en ny chans på Vätternrundan 2021. Denna säsong kommer...

Läs mer

Vätternrundan 2020 ställs in

Vätternrundan 2020 ställs in. Det står klart efter att Vätternrundans ledning och styrelse har utrett...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

En podd laddad med tips!

Nästan hälften av cyklisterna som tar sig an Vätternrundan är förstagångare. Kanske gör du det...

Läs mer
Ett trettio mil långt tack

På många sätt är det lite skralt ställt med cyklingen i Sverige. Hur mycket våra beslutsfattare än snackar lyckas man...

Läs mer
Träningsprogram inför Vätternrundan

Nu är det mindre än två månader kvar till rundan runt sjön vilket gör att du som satsar på Vätternrundan...

Läs mer