Calle Friberg: tredje etappen i Bike 4 Peaks
I skrivande stund är det mesta fortfarande oklart med min framtida karriär som yrkescyklist. Men en sak är åtminstone klart och det är att jag ska ge mig itu med åtminstone ett par etapplopp i mountainbike tillsammans med Calle Friberg nu på vårkanten i Spanien. Närmare bestämt Andalucia Bike Race!

Calle Friberg: tredje etappen i Bike 4 Peaks


Bike 4 Peaks
Etapp 3
82 kilometer och 2 500 höjdmeter

”Även om det har gått bra i de två första etapperna så har jag haft lite krampkänningar och känt att det kostat en hel del krut. Samtidigt finns det inte så mycket annat än att köra på sin tröskel och ta sig uppför bergen här. Det är då de saker man gör, eller måste göra mellan etapperna, spelar in för återhämtningen till dagen efter.
Även om vi har hjälp med langning så är det fullt upp efter målgång fram till sovdags. Så det är lite mer att göra än för mina konkurrenter i topp-20 som har sina team och hjälpredor här som langar, masserar, meckar, lagar mat, servar och så vidare.
Vi klagar absolut inte här – vi har det kanon här – men jag konstaterar och jämför med när jag kört lopp som dessa med bra support.

Kungaetappen som den kallades gick mellan Kirchberg och Kaprun. Det började lugnt och fint med en kort masterstart och sedan en kontrollerad och lugn fart. Det brukar alltid lugna ner sig efter den första lite hetsiga etappen när alla ska vinna.
Jag kände direkt att benen var riktiga betongklumpar, men hoppades att det skulle släppa och att jag skulle komma igång.
Det var riktigt brant i första klättring på nästan 1000 höjdmeter idag igen. Först gick et på grusväg och sedan på kostigar för att sedan återigen bli grusväg som sedan gick över till snö. Riktigt mycket snö.
Vi sprang i knädjup ibland bendjup (för mig) snö under långa passager. Jag hade då först halkat ner till 15-20:e plats typ, men hade sedan knappat in och kunde i snölöpningen återansluta till tätgruppen på toppen av den första klättringen.
Efter en riktigt cool utförsåkning på småstigar började jag känna att framdäcken hade tappat luft. H-vete!!
Nästan nere i botten stannade jag och fyllde på med en patron men fick inte i tillräckligt med luft. Det var nåt strul med ventilen. Så jag slängde i en slang och väntade och hoppades att någon jag kände skulle se mig och bjuda på en patron. Det tog ett par minuter till, men sydafrikanen Reney Groustra var snäll nog och ge mig en.
Sedan väntade ett 2,5 mil långt platt parti där jag gärna suttit med tätgruppen istället för att försöka jaga solo med kassa ben. Jag låg säkert som 25-30:e man nu.
Jag blev ikappkörd efter någon mil och fick hjälp av fyra, fem stycken. Även om jag ”strugglade” rejält även på platten. Riktigt seg.
Framme vid sista klättringen hittade jag faktiskt ett skapligt tempo och kunde ta mig upp utan större problem under denna 30 minuters stigning som inte var så brant. I alla fall med alpmått mätt.
Jag plockade till och med ett par stycken där. Sedan följde en brant downhill ner till Kaprun på en supersmal kostig. Jag avancerade i vanlig ordning ett par placeringar och blev 17:e man. Jag tappade dock cirka 16 minuter mot vinnande Jochen Käss, och 13 minuter mot totalledaren Sauser, vilket gör att jag nu är 9:a totalt med två minuter till både 8:an och 10:an. Colin körde skapligt och ligger 46:a totalt.

Vi hoppas nu att massagen från cykelcross-stjärnan Bart Wellens soigneur Gerry ska göra susen för sista dagen. Bart kör här med sin bror och har sin husbil och support med sig. Grymt trevlig och rolig kille som jag träffade för tio år sedan när vi båda körde Ringerike GP på landsväg i Norge. Han tyckte detta var som semester jämfört med den stressiga cross-säsongen.

Vi hörs snart igen!”
//Calle Friberg

Tidigare inlägg:
Calle Friberg: inför Bike 4 Peaks 
Calle Friberg: första etappen i Bike 4 Peaks
Calle Friberg: andra etappen i Bike 4 Peaks 

Bike 4 Peaks 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer